Каква е тайната на вкусния шаран?

Ето няколко съвета от главния готвач шеф Жоро Иванов
Обновена: 6 дек 2019 17:11 | 6 дек 2019 16:50, Красимир Ангелов
7

Едно от най-традиционните ястия за Никулден е пълненият шаран. За много домакини обаче приготвянето му се оказва сериозно изпитание. Главният готвач шеф Жоро Иванов дава няколко съвета как може да се приготви бързо и лесно рибата.

"Има няколко стъпки. Най-важното е шаранът да е пресен. След това да бъде маринован добре", коментира той пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Главният готвач препоръчва използването на зелев сок за мариноване на рибата, защото той променя вкуса на месото и го прави много вкусно. И добави, че могат да се използват зеленчуци като целина, лук, моркови и чесън, а празът давал богат аромат на ястието.

Домакините могат да приготвят и други видове риба, а не само да се ограничават до традиционния шаран.

"Ние сме подготвили и филе от треска и черноморски сафрид. Обичам наситения вкус на по-малките риби", сподели главният готвач за зрителите на "България сутрин".

"Изключително важно е рибата да бъде добре овкусена", подчерта Иванов и допълни, че хората се страхуват да експериментират с подправки.

А едни от най-честите грешки при приготвянето на рибата е готвенето на висока температура и прекаленото изсушаване на месото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Днес направих страхотен шаран. Рецептата е следната. В 10 го купих от развъдника преди Дунавци изчистен за 14 лв. Метнах торбата в багажника и пих кафе на Шипка, после ходих до Дряново, и вечерта се прибрах. В 18 го залях с топла вода с разтворена морска сол. В 19 сложих зехтин в тавата и го сложил да се пече на/пържи на 180. В 19.30 нарязах лук и счуках орехи. Смесих с дафинов лист, едро смолен черен пипер и бахар. В 21.20 извадих. Лукът беше карамелизирал, а шаранът - по-вкуср от при Бялата ре
6
2
 
3
 
! Отговори
Хо преди 4 години
Рецептата е с ориз, стафиди, орехи и праз.
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ям риба защото ми мирише на немита ***.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно шаран, защото има люспи. Те се събират за късмет и богатство. Също и защото е нашенска риба от сладководен басейн.
3
9
 
8
 
! Отговори
Иван Христов преди 4 години
Хмм, защо пък точно шаран! Това е риба, която мирише на тиня и има много кости. По-добре е човек да консумира скумрия. И ако човек има пари може да си купи сьомга, която е по-хубава от скумрията. :)
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майсторът готвач ме разочарова. Не само, че почти нищо не каза по същество,а и с предложения рибен бульон на едно място целина, дафинов лист, копър, съвсем отиде в разред от нещо - нищо. Не разбрах даже маринованият в зелева чорба шаран с какво и как се приготвя нататък. Защото го показаха само запечен и отгоре с лимонови резени. Което си е гола вода спрямо моя традиционен шаран с плънка от орехи и лук.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ем готвач,ем шеф,а генерален директор не ли???нал тъй.