Почина актрисата Стоянка Мутафова! Поклон!

Голямата актриса е починала рано тази сутрин
Обновена: 6 дек 2019 10:52 | 6 дек 2019 09:04, Петя Славова
243
Почина актрисата Стоянка Мутафова! Поклон!
Снимка: Булфото, архив

Голямата актриса Стоянка Мутафова почина рано тази сутрин. Тъжната вест съобщи нейният личен мениджър Евгени Боянов в профила си.

"Тази сутрин в 6.15 часа загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й памет!"

Голямата българска актриса имаше напоследък здравословни проблеми и се намираше в реанимацията на Военномедицинска академия.

Още по темата

До последно, на 97 години тя играеше на сцената на Сатиричния театър, като я е сред основателите му.

Стоянка Мутафова бе оперирана през октомври от възпалена жлъчка, но получи усложениня и лекарите дълго се бориха за живота й.

Актрисата постъпи в реанимацията на ВМА, където до последно бе и Стефан Данаилов, когото загубихме на 27 ноември.

На 2 февруари Стоянка Мутафова щеше да навърши 98 години. Родена в София, в семейство на драматург от Народния театър, нейният път е предначертан  да бъде на сцената. И въпреки, че първо завършва филология в Софийския университет, следващото й обучение вече е в Държавната театрална школа към Народния театър "Иван Вазов", след което и следва в театралния отдел в Прага.

Стоянка Мутафова участва в повече от 90 театрални постановки. Многобройни са и изявите и в телевизионни продукции и киното. Основен  неин партньор на сцената е Георги Калоянчев, но играе още с Георги Парцалев и Апостол Карамитев.

Остава в историята на българското кино с ролите си в "Точка първа", Любимец 13", "Специалист по всичко", "Бялата стая", "Топло"... В детските спомени няма да забравим и с ролята й на баба Цоцолана в "Патиланско царство".

Мутафова има три брака - с чешкия режисьор Роберт Роснер, с журналиста Леонид Грубешлиев, от когото е и дъщеря й Мария (Муки) и с артиста Нейчо Попов. За него именно тя споделя, че е любовта на живота й.

За професионалните й постижения легендата на българския театър има множество отличия, сред които орден "Стара планина", наградите "Аскеер", "Златен век", "Златен Кукерикон", почетна награда "Принос в културата и обогатяването на световното театрално изкуство", голяма награда за изключителни постижения в световното театрално изкуство "Парад на изкуствата" и много други.

Поклон пред светлата ѝ памет!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
12
 
8
 
! Отговори
6 преди 4 години
До българинКак толкова черен и мръсен "комунизъм " създаде толкова много и такива таланти като Мутафова и Данаилов !? Тук има някакво необяснимо антагонистично противоречие ,раждащо творци ! И защо сега това което виждаме ,че иде е несъизмеримо по- малко и бледо , безлично ? Вероятно е ефектът на ореола ! Нее- или "комунизмът " не е толкова гаден /защото няма идеални общества / или тези таланти са фалшиви !
104
18
 
12
 
! Отговори
ГОСПОД БОГ преди 4 години
До ПОКЛОН !Ами прибрах я, защото е на 97 години чедо. Ти докога искаше да я държа? Като Йода до 900 ли?
103
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филма Топло леле превивал съм се от смях уникална комедия с истина в нея.Ех
102
20
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Софийското pret-a-porte много зачести. Сега като се извият едни опашки на поклонението, политици, артисти... с цайси и шлифери, да ви се сбръчка шушляка от мъка
101
2
 
16
 
! Отговори
нова година преди 4 години
винаги е участвала в музик-хол. Ще ни липсва тази Нова година в БТВ.......
100
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На въпрос как ще я запомнят хората, тя - Стояна, отговоря, че не я зор как ще я запомнят хората. Ето го великият човек, докоснат от Бог. Само велик човек може да дава на хората от себе си, без да очаква да й върнат нещо. Усмихвам се, като пиша за нея.
99
3
 
6
 
! Отговори
образована преди 4 години
в Чехия с тапия!
98
19
 
9
 
! Отговори
всички измряха! преди 4 години
но поробена от БКП България ще живее! Останаха само гнидите на БКП....Няма вече старци - щатни актьори в напреднала възраст живеещи на стара слава пос егидата на БКП
97
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На въпрос как ще я запомнят хората, тя - Стояна, отговоря, че не я зор как ще я запомнят хората. Ето го великият човек, докоснат от Бог. Само велик човек може да дава да хората от себе си, без да очаква да й върнат нещо. Усмихвам се, като пиша за нея.
96
2
 
10
 
! Отговори
крис преди 4 години
До МеценатОлееееееееееееееее колко си отвратителен!! Не е истина просото!!!!Ужас!!
95
26
 
14
 
! Отговори
MY DICK YANKO преди 4 години
Калоянчев и Мутафова винаги са ми били особено противни и не съм ги считал никога за комици. Смешно преиграваха, като на Калоянчев играта се състоеше предимно в крещене в един и същи стил, независимо от ролята в която играе.Мутафова и тя играеше в различните роли в еднакъв стил. За мен най-големите комици в БГ бяха Парцалев и Тодор Колев
94
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да почива в мир!!!
93
5
 
37
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Браво на голямата Стоянка Мутафова! 97 години, дълъг, достоен живот, и голямо културно наследство! Поклон!
92
19
 
15
 
! Отговори
MY DICK YANKO преди 4 години
Сега Муки ще умре от глад, ако не продаде някой имот. Дъщеря и пък е световно известна с това, че майка и я храни докато умря тази сутрин
91
50
 
7
 
! Отговори
Меценат преди 4 години
Това изкукало и в идиотено зомби най- после ни първа от досадното си присъствие. Сега е ред на кикимората Лили Иванова.
90
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да е жива и здрава, Татяна Лолова! Че май тя остана последна от това велико поколение!
89
5
 
23
 
! Отговори
Бат Ман преди 4 години
Прекрасна актриса, феномен.
88
3
 
26
 
! Отговори
ля ля преди 4 години
Поклон пред заминал си Велик Човек!Благодаря че имах възможността да живея във времето на този символ на София :)
87
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези с отваритетлните коментари - мястото Ви НЕ е тук. Лошите Ви мисли също навън.Съжалявам да го кажа, но сме мн злобни като нация. Животът е труден за всички, но НЕ това е начинът да изразявате и показвате нещастието в душата си.
86
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко!Поклон!