Борисов на борда на самолетоносач на САЩ: НАТО ни е приоритет!

Премиерът увери, че ще продължим да участваме в мисии на Алианса
474
Борисов на борда на самолетоносач на САЩ: НАТО ни е приоритет!
Снимка: Правителствена пресслужба

Националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО. Това заяви премиерът Бойко Борисов на борда на американския самолетоносач "Хари С. Труман", където заедно с ръководената от него делегация участва в опознавателна обиколка в рамките на НАТО.

Заедно с българския премиер на самолетоносача на ВМС на САЩ бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Присъства и делегация от Република Северна Македония, ръководена от премиера Зоран Заев.

Министър-председателят изтъкна, че страната ни разглежда участието си в мисии и операции на НАТО като основен приоритет и възнамерява да запази ангажимента и приноса си към тях.

"България ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса към постигане на световен мир и сигурност", категоричен беше премиерът. Той акцентира и върху отличното сътрудничество между България и САЩ в редица сфери, което е от огромно значение на фона на предизвикателствата пред международната среда.

"Заедно сме по-силни във всички области – ние сме съюзници в НАТО, партньори в областта на отбраната, партньори в енергетиката, партньори в бизнеса и много повече. По вода и по суша, ние сме силни заедно", заяви американският посланик в България Херо Мустафа.

На борда на самолетоносача "Хари С. Труман" премиерът Борисов и ръководената от него делегация бяха заедно с делегация от Република Северна Македония и с представители на посолствата на САЩ в София и Скопие. Делегацията на Република Северна Македония включваше премиера Зоран Заев, председателя на парламента Талат Джафери, вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска и началника на отбраната генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски.

Адмиралът от ВМС на САЩ Джеймс Гордън Фогго III, командир на Военноморските сили на Съединените щати в Европа и Африка и командир на Съюзническото командване на силите в Неапол, приветства делегациите на борда.

"Хари С. Труман" е осмият самолетоносач от клас "Нимиц" на ВМС на САЩ, кръстен на 33-ия президент на Съединените щати. Понастоящем американският самолетоносач е в зоната на отговорност на Шести американски флот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
364
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоСпоко Адрианчо , споко
363
5
 
2
 
! Отговори
Хер Флик невДянков преди 4 години
Ще ги пляскаме ли.?..,руснаците?!!...
362
4
 
3
 
! Отговори
United we stand преди 4 години
Съединението прави силата!
361
6
 
10
 
! Отговори
Този самолето носач преди 4 години
да не е оня - "Доналд Кук", на който руския Су му блокира цялата електроника и хамериканчетата се налага от страх?... )
360
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
какъв "страпончев" те е подгонил,бе насекомо?!..каква "Ленче" бълника бозата в гаванката ти?Аз изказвам СВОЕТО мнение и се старая то да бъде ясно изразено и аргументирано.Това е!..Но в злобата и безсилието си ти блъскаш некакви..недефинируеми дивотии..НАСЕКОМО!
359
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тук пишещите разбирам че НАТО не е отбранителен съюз както навсякъде се тръби а съюз за табиване на шушони на държави които не се съобразяват със САЩ...това разбрах...!!!
358
3
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
.....изнасят бойните действия далече от границите на САЩ!..Това е "предимството" им...Разбира се,когато бомбят разни талибани,криещи се из разни пещери и землянки,"славата" им литва до небесата..
357
4
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен365ама кой ти говори за "морски бой",уважаеми?!..В кой век живееш?..-Века на морските пирати и разбойници?Самолетоносача,барабар с цялата му тумба, си е просто една цел,която може да се атакува и порази от стотици километри,без да има нужда от "морски бой"!Трябва ли да ти припомням,че за съвременните оръжия няма разлика дали целта е на сушата,в морето,или..дори в космоса?Самолетоносачите са НАЙ-ОСТАРЯЛОТО бойно средство!..Те са любими на краварите,защото ИЗНАСЯТ БОЙНИТЕ ДЕЙСТВИЯ
356
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 381Разликата е огромна ,сърбите не бяха съгласни с независимостта на Босна и с 1/3 от територията на Хърватска и затова започна войната и кланетата!Войната беше безмислена ,дори и трезвомислещи те сърби го признават!Фактически Сърбия излезе победена от войната защото хърватите изринаха армията им която беше стигнала до Сплит ,беше превзела и 1/2 от Северно Хърватско и 75% от Босна!
355
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 373По време на разпада на Югославия,сърбетата го даваха необвързани!Имаше организация на необвързаните държави и Югославия даже по едно време бяха председатели!Югославия взе да се разпада и тогава сърбетата се сетиха за Русия,да им била запазила колонийте!Дори сега сърбите са неутрални и пазят военните си тайни от Маскве!Доказателство ,шпионажа на руския военен консул в Белград!
354
5
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Тоя е свалил гарда и ще подарява докато закрие държавата.
353
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Лао Дзън Ич Ни Санши - на една 'подлоrа' Приоритета е да обслужва 'заднния отвор' на господаря!Какво може да се очаква от такова нещо?
352
2
 
6
 
! Отговори
Не по темата преди 4 години
До Анонимен 377 - че са воювали и избивали - да. Ама да не би Хървати, Босненци и т.н. да са седели с наведени глави да ги заколят? Не! И те са колели и то още по лошо (защото е имало сумати сърби смесени в тези 'формални' републики'. Де факто това си е 'геноцид' - но нали сърбите са 'лошите' - никой не търси отговорност за ужасите спрямо тях. От спомените на офицер от SS - казва че не е виждал такава жестокост като Хърватите спрямо Сърбите! Мисля че това си е голямо 'признание' - от SS!
351
2
 
5
 
! Отговори
минувач преди 4 години
абе много дълга статия, не ми се губи времето да я чета. Ама някой да каже - дали ли са му да направи едно 'кръгче' със самолетоносача? Не може да не е поискал?
350
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там е работата че тиквата никой не го избира а го назначава мафията и мятроолигархията!
349
3
 
11
 
! Отговори
Лао Дзън Ич Ни Санши преди 4 години
Вместо България да му е приоритет, НАТО му е приоритет.... за кво го избирате тоя Бай *** постоянно бре хора?! Айде спрете се малко вече
348
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 370Питай хърватите и босненците дали сърбите не са воювали в Книн,Вуковар,Дубровник,Мостар,Бихач,и къде ли още не!Има доста свестни сърби които признават ,че това е било грешка.Убивали са стотици,даже хиляди мирни хора по села и градове!В тубата има клипове на сръбски зверства заснети от самите сърби!САЩ искаха да ги бомбата още с войната с Босна,но англичаните и особенно франсетата бяха против!
347
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 375Много си зле с познанията си за съвременният морски бой!Самолетоносача е оборудван с най-доброто ПВО+ехолокатори и торпеда срещу подводници!И никога самолетоносач не плава самостоятелно,винаги е придружаван от група бойни кораби ,а понякога и подводница!Това си цяла морска армада,която никоя вражеска държава нежелаещите до свойте брегове!
346
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
много точно,"Анонимен"!При съвременните оръжия самолетоносача си е една ТРОМАВА,ГОЛЯМА и ЛЕСНА за унищожаване цел...ЗА МИНУТИ.../дори нема да успеят да извадат самолетите от хангара/....Но,КАКТО ВИНАГИ,ВЪВ ВСИЧКО,"Чичо Сам" разчита на ЛИПСАТА на съпротива от жертвите си...Опъне ли му са некой,....пиши го "бегал" "чичото"..
345
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
при съвремените оръжия самолетоносача е една голяма мишена която ще бъде ударена първа