Борисов: "Белене" и "Козлодуй" са важни, бъдещето на въглищата не е розово

Премиерът обсъди енергийни въпроси с експерти от САЩ
139
Борисов: "Белене" и "Козлодуй" са важни, бъдещето на въглищата не е розово
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов коментира, че идват трудни моменти за въглищните централи в разговор с енергийни експерти от САЩ.

"Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато ЕК приема плана за "Зелена Европа". Така че "Белене" и "Козлодуй" стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години", подчерта министър-председателят на срещата в МС.

Премиерът акцентира, че за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност.

Експертите от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на САЩ са у нас в изпълнение на договореностите, постигнати в рамките на срещата на Борисов с президента Доналд Тръмп във Вашингтон.

​"Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме изключително лоялни и добри партньори за пример. Второ - че Балкански поток и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подпомагат за истинската диверсификация на целия регион. И трето - че ядрената енергетика не трябва да живее под някакви догми, особено когато говорим за зелени енергии, чистота на въздуха, качество на живот", е казал Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

По думите му сътрудничеството ни с американците ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително чрез внос на втечнен природен газ.

Заместник-помощник държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Ан Гензър е акцентирал върху много добрата среща, която премиерът Борисов е провел с президента Тръмп. "Хората във Вашингтон още говорят за нея. Изглежда много сте ги впечатлили. Моят началник Кристофър Форд, с когото се срещнахте, също има много добри впечатления", добави Гензър.

В хода на вчерашния ден енергийните експерти от САЩ посетиха площадката на АЕЦ “Белене”. Целта на посещението им у нас е да се запознаят с детайли от работата на енергийните предприятия в България.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи на делегацията в понеделник техническите параметри на проекта АЕЦ "Белене" и подчерта опита на страната ни в сферата на ядрената енергетика с успешното управление на атомната електроцентрала “Козлодуй” при най-високи стандарти на безопасност.

През следващите дни американските експерти ще посетят ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй".

През настоящата година страната ни за първи път реализира доставки на втечнен природен газ с произход САЩ. Отбелязан бе и напредъкът по изграждането на интерконектора Гърция-България като енергийна инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на доставките в Югоизточна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
11
 
! Отговори
Ммм преди 4 години
Хората в България имат супер къса памет.Като не участваше вожда в лапачката, Белене беше "гьол", скъсаха се по студията да обясняват колко е скъп и нерентабилен, а сега палачинката се обърна и ни обясняват как без Белене не може.Ако им се размине значи си заслужава ме съдбата.
41
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбрахте ли кой силно замърсява въздуха в България?Отговора е европейските държави,които внасят 736 000 тона смет в България!!!Преди го правеха в Африка и Индия,сега са решили и нас да прекарат и ни замърсят природата и въздуха,хора протестирайте!Софиянци,спите ли?!
40
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо руснаците да построят Белене за 5 млрд. ще го построят американците за 15 млрд. - това е то евроатлантизъм.
39
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук е статията за ограбването на вилата на Цветанов на стойност над 30 милиона Евроа.А също така пише,че въздухът в България е замърсен,защото се изгаря сметта на европейците в България,цитат- "Мръсният и смъртно опасен въздух в цяла България, най-мръсният в Европа и в света, е заради престъпно изгаряне на европейския *** у нас, той е 736 000 тона *** досега!Братя баламурници, лъжат ни и ни избиват, а ние все спим."https://informiran.net/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%86%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците ще "инвестират" и българската държава ще им гарантира връщането на инвестициите и милиарди печалби. Това с американските "инвестиции" и "помощ" вече сме го виждали с мариците. Там изтекоха едни милиарди и никой не смее да гъкне. Най-добре да не си гражданин на тази ск-апана територия. Тук нормален живот няма да има. Дори да се появят някакви средства, те незабавно ще бъдат изсмукани от американците - имат си начини за доене на васални държави. Затова са богати.
37
2
 
12
 
! Отговори
Обмирисал АТАКИСТ преди 4 години
Не съм се къпал от миналата седмица.
36
0
 
11
 
! Отговори
Кремиковци преди 4 години
Софиянци шмъркат яко ФПЧ ..... и се друсат в трамваите ......
35
12
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Прощавай дяконе, извинявай Апостоле... - но Борисов те надмина по значимост и мащабност... - навсякъде канен, навсякъде приет - достоен кандидат за Нобелова награда за мир...
34
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме АЕЦ построен от руснаците !
33
8
 
15
 
! Отговори
1984 преди 4 години
Всеки ден отварям новинарските сайтове с едничката надежда да прочета 'Почина Бойко Борисов' или поне 'Премиерът- в болница' ама няма
32
7
 
12
 
! Отговори
смях преди 4 години
Бойко харизай им Белене. Както Костов им хариза Марица изток.
31
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бъдещето за въглищата не е розаво" но същевременно изселват цели села за разширяване на мината в Марица Изток ...
30
6
 
18
 
! Отговори
Ицоъ преди 4 години
Добре че Ботев и Левски не са живи да видят какви национални предатели ни управляват.
29
6
 
22
 
! Отговори
ББ=ПРЕДАТЕЛ преди 4 години
Ако срещнеш герберяст,претрепи го - не е грях!
28
13
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Политици в България - с лопата да ги ринеш... - Държавник - само един...
27
8
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ДОКАЗА, ЧЕ СИ ЗАСЛУЖАВА АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ БЕДИ ДАЖЕ СА МУ МНОГО МАЛКО ЩОМ БОРИСОВ БЕШЕ ПРЕИЗБРАН ОТНОВО И ТАЗИ ГОДИНА!
26
1
 
11
 
! Отговори
Тротимен преди 4 години
Българите требе да карат повече тротинетки, лет'с гоу грийн, йеее!
25
7
 
28
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДОКАТО БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ Е ЖИВ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО С НАСЕЛЕНИЕТО И ЩЕ СА ВИНАГИ ОПОЗОРЕНИ!
24
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е непрозорлив Борисов, ако беше реализирал Белене сега щяхме да сме с 2 АЕЦ и нямаше да плащаме неустойки на руснаците. Междувременно румънци и турци си строиха.
23
23
 
27
 
! Отговори
Допитване : преди 4 години
Гласувай с " + " Аз вярвам, че господин Борисов работи в полза на българския народ и държава. Гласувай с " "Смятам, че Борисов обслужва американски и други чужди интереси, и подлага на ГЕНОЦИД народа на България.