На коледен базар, но в Румъния. Българска реч оглася Букурещ

Много наши сънародници отскачат за ден до румънската столица
10 дек 2019 10:52, Красимир Ангелов
91

Снимка: БТА

Над 130 коледни къщички, в които се предлагат традиционни ястия, греяно вино, голяма елха, коледни украшения, огромна сцена за концерти, ледена пързалка, въртележка и къщата на Дядо Коледа - това предлага Коледният базар в Букурещ, който в последните години се превърна в любима дестинация за много българи, съобщава в свой репортаж БТА.

До един от входовете се намира щандът с добре познатите румънски козуначени коминчета. Опашката пред тях не намалява, като срещу 15 леи можем да си купим 400 грама от сладкото изкушение.

На един от щандовете с греяно вино продава 24-годишният Александро. Младежът е от Букурещ и признава, че Коледният базар се посещава от значителен брой туристи, като много от тях са от България.

"Базарът е пълен с хора, а една от основните причини за това е, че много музиканти пеят на сцената и артисти участват в пърформанси", казва Александро. А за виното, което предлага, обяснява, че е от района на Вранча. "Това е едно от най-вкусните вина в Румъния. В този регион се произвежда много вино", разяснява младият мъж. По думите му клиентите предпочитали греяното вино да е сладко и с подправки - с канела, карамфил, портокал или лайм. Малцина го харесвали да го пият чисто.

Дървените къщички на базара са разделени на категории - щандове с ръчно изработени предмети, декорация, продукти, произведени в Румъния, кулинарна зона и коледни сладкиши. Можете да видите ръчно изработени стъклени коледни топки, като според големината им е и цената - между 20 и 40 леи. В този диапазон се предлагат и коледните фигурки от дърво.

От други щандове може да се закупят керамични съдове, кашкавал, сирена, пушени колбаси, риба, домашно направени сладки, шоколади, медени бисквити, мекици... А край голямата елха  се намира къщичката на Дядо Коледа, в която децата могат да оставят своите писма с желаните подаръци. В определен часови интервал ги посреща и белобрадият старец със своите елфи. Отвън е поставен и голям сандък, който е част от благотворителна кампания под наслов "И вие можете да бъдете Дядо Коледа!". Инициативата призовава в него посетителите да оставят своето дарение - от книги или играчки, за деца в неравностойно положение.

През цялото време на базара се чува родна реч. Българи от различни градове в страната - от Русе, Варна, Силистра, Шумен, Плевен, избягали от ежедневието, са дошли да се заредят с коледно настроение. Някои от тях са пътували до румънската столица като част от екскурзия, която немалко наши туристически агенции предлагат, а други са решили да си организират пътуването сами.

Срещаме Елена и Ваня от Плевен. Двете жени обясняват, че са се записали на еднодневна екскурзия за по 35 лева на човек. "Искахме да видим Коледния базар в Букурещ. Преди това имахме автобусна разходка, за да разгледаме забележителностите на града, а също и посещение в голям мол", казват те. По думите им плюсовете дали ще пътуваш организирано, или индивидуално, са различни.

"Предимството е, че екскурзоводите знаят всичко - къде и какво. Къде цените са достъпни и са близки до нашите, откъде да пазаруваме и откъде - не, от какво да се пазим. Ако дойдем семейно, ще е с приспиване. Ще имаме повече време да разгледаме града, но ще похарчим повече пари. А еднодневната екскурзия е само за разходка и забавление", обясняват Елена и Ваня.

Малко по-натам се заговаряме с Дамян и Василка от Шумен. Двамата също са се записали на екскурзия. "Не сме идвали в Букурещ и искахме да видим как изглежда в навечерието на коледните празници. За ден сме - тръгнахме сутринта и ще се върнем вечерта. Разнообразието да излезем от ежедневието - това ни доведе на Коледния базар", обясняват двамата.

А след като разгледате базара, може да обиколите с превозното си средство основните булеварди на града, които греят с богата коледна украса - от светещи звездички, ангели и пеперуди, през планети от слънчевата система, та до "висящи полилеи". От няколко кръстовища светещи елементи и надписи ни напомнят, че Букурещ е и един от 12-те града, които ще бъдат домакин на Европейското първенство по футбол през идната година.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
10
 
! Отговори
Сто преди 4 години
До Шоп ингДа сравняваш Брашов с Банско е меко казано неудачно.
23
11
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 22Доказателството, че си *** в мозъчна смърт: Освен да ме обиждаш, празната ти черепно мозъчна кутия не успя да роди и едно доказателство против твърденията ми, че Румъния е в пъти по добре от България и, че там е по евтино! Ако си способен на мозъчната дейност поне на амеба, то моля защити тезата си! Ако не, то постъпи поне 1 път в съществуването си като човешко същество и замълчи умно! Теза, факти, доказателства - това искаме да чуем от теб ако е във възможностите ти!!!
22
0
 
26
 
! Отговори
кромнаньон преди 4 години
Ако не друго поне прави впечатление, че букурещкия базар е наименуван на румънски език. Нашият в София носи гръмкото име Weinachtsmarkt. И всички павилиони имат имена на немски. Е, няма що, все едно си във Виена.
21
8
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 19Тоз пък и той ***, хаха! Какво червено видя пък ти? И как смееш да ме обвиняваш, че съм фен на червената напаст? *** жалък!!! ПП: Пиша само от 1 ник, а не като теб да имам сто "аз" в главата си и всяко от тях анонимно!
20
7
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До Шоп ингЯ сравни София и Букурещ? А знаеш ли колко хора от Русе ходят всеки ден да работят в Гюргево? А, че има всяка сутрин автобуси които карат хора на работа там? Както Гюргево е едно село за Румъния с население 2 пъти по малко от стъкмистическото на Русе! Защото Гюргево се води 70 000, а Русе по документи е 120 000 (реално 60 000)!
19
7
 
9
 
! Отговори
До Радослав преди 4 години
Колкото и имена да използваш си все същия червен неудачник!!!
18
7
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Като се добави и факта, че Букурещ всяка година използва миналогодишната коледна украса на Париж и е прекрасно украсен, а не като градовете в България да приличат на нещо от Средните Векове! В България, се надяваме на украсата на магазините, че да се разбере, че е Коледа! Градовете са покъртително зле от към украса (неща завещани от пра-пра родителите от преди Балканската война)! + горивата там са в пъти по добре от нашия гнилоч и като заредиш там колата те благославя!
17
2
 
20
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
По-добре изглежда от смешния пазар в София срещу двореца.
16
13
 
12
 
! Отговори
Шоп инг преди 4 години
Нито Гюргево може да се сравнява с Русе, нито Констанца с Варна, нито Брашов с Банско! Излишно вдигате акциите на тези прости и въшливи власи!
15
5
 
22
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
На този базар нещата са ПО КАЧЕСТВЕНИ, ПО ЕВТИНИ и ОБСЛУЖВАНЕТО Е В ПЪТИ ПО ДОБРО! Затова ще ходим там! Също може да се съчетае с ходене до Икея или близкия МОЛ където цените са нормални, а не като нашите надути цени за преоценена стока! В една Румъния всичко е по евтино от личния вилает на Разбойко Башибозуков защото там хората знаят, че се печели от оборот, а не като тук - ден 20 години храни!!!
14
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купуват румънски наденици и вкарват африканската чума в България.
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ходят ами. В Шумен положението откъм украса и настроение за празниците е супер зле. Все още няма нищо украсено. На 11-ти декември ще светват грозната коледна елха. Няма никакво празнично настроение. Мрак и пусти улици.
12
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румънците бачкат здраво и не се обясняват като нас. Още като влезеш от Русе в Джурджу и продължиш към Букурещ, първото впечатление е как тамошните ромоланци постоянно метат тротоарите и никъде няма прах като в БГ. Не са заспали като нас, по-енергични са и са по-инициативни в работата.
11
3
 
7
 
! Отговори
Пантелей Пътник преди 4 години
Не виждам никакви плюсове в това да пътувам организирано.Това ми напомня за един виц от времето на комунизма, съветски туристи посещават България организирано от СССР, и някакъв наш гларус се опитвал да сваля една много хубава рускиня в групата. Как ли не я навивал да дойде с него да я черпи едно питие, а тя отговорила: "Мы от групы не делимся!"Та и сега така!Сега има интернет, онлайн резервации, пътеводители, смартфони с преводачи на всякакви езици, за какво ми е екскурзовод???
10
2
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Гаанчееее, така ли правиш???
9
8
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Веднага да си извадиш ръката от контакта
8
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако дойдем семейно, ще е с приспиване."И кой ще ги приспива?
7
2
 
18
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Хареса ми Букурещ ,ходех преди 3 години за Коледа!
6
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най важното е че цените са наполовина от Шлангажииските. Преди няколко години свалиха ДДС-то на всички стоки. . Лекарство което при Шлангажията струва 20 лв. в румънските аптеки е 7,50 лв От там си купувам пет лекарства за 50 лв а при шлангажията ми струват 110 лв. . Които са ходили в Румъния знаят каква евтиния е. Но там нямат Мутри избиха ги заедно с Чаушеско. Заплатите им са по високи от шлангажииските а цените наполовина на Мутроландските. Но там живее народ а не племе.
5
14
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Румънците може да ги стигнем, когато обесим такива като Малинов и Иво Христов пред ***.