Отделяме по 100 лева за покупка на изкуствена елха

Семействата държат елхата да е „реалистична“
10 дек 2019 11:00,
20
Отделяме по 100 лева за покупка на изкуствена елха

Българинът отделя средно между 100 и 110 лева за покупка на декоративно коледно дръвче, което е около 10% повече в сравнение с миналата година. Това показва проучване на единствената фабрика за производство на изкуствени елхи на Балканите, която се намира в гр. Раковски.

Още по темата

Проучването е проведено и в Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения, Австрия, Босна, Херцеговина, Словакия и Чехия. Приблизително толкова средства заделя и едно семейство в Румъния, Македония, Сърбия, Босна, Херцеговина (50-55 евро). Около 20% повече средства отделят в Унгария, Словакия, Чехия и Хърватска (70-75 евро), а най-много - в Словения и в Австрия (110 евро). Семействата инвестират все по-големи суми в коледни елхи, като разликата между столиците и останалите големи градове се заличава все повече.

Изборът и украсяването на коледна елха е традиция в цял свят. Има обаче различия в предпочитанията към цвят, модел, големина и украса в различните страни в Европа.
Зелено и снежнобяло най-предпочитаните цветове.

Най-популярният цвят във всички 12 страни и тази година е зеленият. Най-много се търсят елхи, наподобяващи естествените. Семействата предпочитат както класически зелен цвят, така и различни нюанси зелено. Любопитно е, че в държави като Австрия, Унгария, Словакия и Чехия семействата избират един и същ цвят както за елха, така и за украса - нещо, което не е характерно а държавите на Балканите.

Най-популярният модел елха през 2018 г. в Европа е 3D елхата. Тя е най-близо до естествената и прилича на борчетата в скандинавските страни. 3D елхата е зелена, обемна, с триизмерни иглички и наподобява истинска както от 2 метра, така и от 2 см разстояние.

„Заснежени елхи“ също са предпочитан модел. Те са посипани със сняг – така както е в природата при повей на вятъра или падане на преспи. Клоните са натежали и са обърнати надолу. Този модел няма нужда от украса. „Снегът“ за него „съхне“ в специални производствени помещения,  при специална температура, а технологията е такава, че снегът да „не пада“ от елхичката. Заснежени“ елхи най-много се търсят в Австрия, Унгария, Чехия, Словения и Словакия. Радват се на интерес и у нас. На елхи в червено, синьо, розово, оранжево все още се спират семейства и търговски центрове в Македония и Хърватска, макар че модата им вече отшумява.

Най-важният критерий за избор в 12-те страни, където е направена анкетата, е визията на елхата. Семействата държат елхата да е „реалистична“- максимално близка до естествената. На второ място е критерият височина, а на трето - цена. Навсякъде най-търсената елха е висока 2.20 метра. Тенденцията е декоративните коледни дръвчета да са все по-високи, за да
има повече място под тях за подаръци.

В Хърватия, Сърбия, Македония и Словения се търсят и елхи за външни условия, като семействата ги поставят на двора, в градината пред къщата и украсяват с LED светлини. За България все още такава тенденция не е много разпространена.
 
Семействата сменят своята елха най-често на 5 години, а най-рядко - след десетата. Все повече внимание се обръща на съхранението на елхата, като в Централна и Западна Европа има ръст в търсенето на аксесоари за това. Онлайн ръст на продажбите на коледни дръвчета се наблюдава ежегодно, във всяка една от 12-те държави. Най-голям е този ръст в Хърватия, Словения, Австрия и България (15% за 2018 г. спрямо 2017 г.).
 
България е сред водещите производители на изкуствени елхи в Европа. Над 70% от българското производство се изнася в Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Северна Македония, Словения, Австрия и др. От началото на този сезон досега са продадени около 190 000 български декоративни елхи, но производителите им очакват продажбите да достигнат около 260 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
В град Раковски има единствен производител в България на изкуствени елхи.Преди девет години купих една 2,20 висока, още като нова. Тогава с доставка ми легна 160 лева, сега същата елха струва 159 лева.
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествените елхи са екологични и евтини и миришат много приятно! Изкуствените са вредни и скъпи и миришат на евтина китайска платмаса!
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Сериозно ли не ти идва на ума какво да напишеш в Гугъл или се правиш на гретен тумберген? Има си телефони, адреси, снимки. Слагат си бандероли хората и всичко. Ама щом държите да замърсявате природата с изкуствени елхи, никой не може да ви спре. Такава е модата, да съсипваш природата под предлог, че я защитаваш.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Теоретично си прав.Обаче, къде има такъв разсадник да ида да го видя?
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7"Изкуствена елха имам от 15 години. Два метра за 15 лева. Сега тази елха е над 100 лева. Доста ви е пораснал стандарта на цените но дали заплатите ви отговарят на тях."Минимална работна заплата 2003г - 110лв. Елхата ти - 15лв.Минимална работна заплата 2019 -580лв. Елха като твоята - 35лв.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествените елхи са от разсадници и са вид земеделска продукция. С купуването им осигурявате работа и подпомагате икономиката на България. Разсаждането и отглеждането им е полезно и за околната среда. Изкуствените елхи се произвеждат от петрол и само пълните гушите на китайци и араби.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Досега не съм видял/чул ферма/стопанство за коледни елхички.99% съм сигурен, че са отсечени диворастящи.То принципно, самозалесените елхи и борчета са много нагъсто и имат нужда от разреждане, но въпреки това не ми е приятно да виждам убити дървета.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хвърлих едно око на цените в онлайн магазините.Елха висока 180см в зависимост от модела - от 32 до 140лв.
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8А за откъснатите домати и краставици не ти ли е гадно? Тези елхички се садят за да се отсекат за коледа. Това е поминък за много хора и оползотворява иначе пустеещи земи.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е поне не отделяте по 100 паунда като в англия, пак добре.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е поне не отделяте по £100 като в англия, пак добре.
9
0
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
ти какво искаш, другаря Си Дзинпин, трябва да осигури достойни заплати на китайският работник, във всеки един индустриален отрасъл в китай, средната работна заплата е по-високо от този в европа, преди 15 године не беше така!!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Далеч не съм като Грета, но като видя стотиците изсечени елхички търкалящи се по спирките преди Коледа и ми става гадно.После, на 10-ти януари като ги видя същите тези елхички да се търкалят около контейнерите за ***, пак ми става гадно.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изкуствена елха имам от 15 години. Два метра за 15 лева. Сега тази елха е над 100 лева. Доста ви е пораснал стандарта на цените но дали заплатите ви отговарят на тях.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, хайде леко...Къде са тез изкуствени елхи по 100лв?И всяка година ли купуваме изкуствена елха, че аз нещо не съм забелязал?
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не помня вече колко е струвала изкуствената елха вкъщи, но я ползваме вече поне 10 години, въпреки че децата я тормозят здраво.Доста безсмислена статия.
4
6
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
да не съм лум пен, а и лъвският пай от тези 100 лева отиват да спонсорираме Комунистическият Режим на Другари Диктатор Си Дзинпин - Бойкот, ДеИнвестиране и Санкции за Комунистите от Пекин!
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой отделя 100 лв.за изкуствена елха?Аз-не!Затова не обобщавайте.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100 лева за елха няма да дам, но виж за тази в розовкото на снимката...
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не сме имали елха то близо 20 години ...