Българите над 50 г. все по-често вземат кредити за почивки

Вземат се предимно дългосрочни заеми, насочени към семейството
Обновена: 11 дек 2019 10:49 | 11 дек 2019 10:46, Анисия Иванова
27

На прага на сезона на подаръците мнозина вече се замислят за това, което ще поднесат на своите близки в Коледната нощ. Все повече българи избират да изненадат хората около себе си с подаръци, купени на кредит, често от онлайн магазини.

През последните години различните банки са категорични - българите взимат по-големи кредите най-често за ремонт, тези около 50-годишна възраст за ваканции, а по-младите - за образование. 
 
"Има ръст на средната сума на кредитите. Има и няколко различни фактора, икономическата ситуация в страната е положителна, безработницата е ниска, а българите искат да подобряват стандарта си на живот", каза за "България сутрин" управителят на българския клон на BNP Paribas Жозе Салойо.

Той обясни, че има нова интересна тенденция, която се наблюдава у нас и в Западна Европа - клиентите над 50 години вземат кредити за ремонт на домовете си, за нови коли, но и за почивки. Молбите при тях са около 15% по-големи, отколкото при останалите възрастови групи. Другата особеност е, че става въпрос за дългосрочни кредити, насочени към семейството.

По думите му клиентите на банката са с различен профил, основно градовете, от които се теглят кредити, са София и Пловдив.

"Наблюдаваме, че има доста по-голяма финансова грамотност и бюджетите се управляват добре. Имаме и система за управление на риска, за да определим коя е най-подходящата вноска за клиента", подчерта още събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.