Как да задържим младите учени у нас?

Проект предвижда да работят в приоритетните области
Обновена: 11 дек 2019 22:06 | 11 дек 2019 22:01,
53

Как да задържим младите учени в България? Министерството на образованието и науката стартира национална програма "Млади учени и постдокторанти". Целта е да се привлекат, задържат и развият висококвалифицирани млади учени и постдокторанти като по този начин да се осигури качествено възпроизводство на човешкия потенциал за научноизследователска работа в България.
Още по темата

"Хубавото е, че когато става въпрос за иновации и наука, има диалог. През последните 10-20 години Европа инвестира много в качеството на научните изследвания. Трябва да обърнем обаче и внимание на количеството им. Опитваме се да наложим свързаност в политиката на национално и регионално ниво", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева.

Проектът предвижда младите учени и постдокторантите да работят в приоритетните области на Националната стратегия за развитие на научните изследвания в България 2017-2030 г., тематичните направления на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България 2014-2020 г., научна инфраструктура от Националната пътна карта за научна инфраструктура на страната ни. Както и в проекти, финансирани от Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации, в проекти, финансирани от Фонд "Научни изследвания" или Национални научни програми.

"Обезпечаването на науката струва много пари. Нужни са много средства, основните от които отиват за добра научна инфраструктура, оборудване, консумативи", посочи още Ангелиева.

Срокът за изпълнение на програмата е три години, 2018-2020, а бюджетът ѝ е 15 млн. лв., разпределени по 5 млн. лв. на година.

Програмата има два модула. Първият е насочен към младите учени (до 10 г. след получаване на първа магистърска степен). Средствата по модула могат да бъдат използвани както за основни месечни възнаграждения на новоназначени млади учени (не по-ниско от 900 лв.), така и за допълнителни месечни възнаграждения (между 200 и 500 лв.) на вече назначени в организацията бенефициент млади учени.

Втория модул на програмата има за цел стимулиране на учените – асистент, главен асистент и доцент, отговарящи на условията за постдокторант (до 5 г. след получаване на докторска степен) и реинтеграция към научна кариера на перспективни учени, придобили първа образователна и научна степен "доктор", работещи в страната и чужбина. Предвижда се основно месечно възнаграждение за позицията постдокторант между 1500 и 3000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 1990г. нито едно правителство не е направило нещо съществено за българския народ. То в тази държава не останаха българи благодарение на "чудесното им управление", еле на текущото най-вече. Не зная що за народ сме, щом толкова време търпим да ни управляват неграмотни бандити. Време е този народ да запее песните на Чинтулов и вземе сопата и измете тази корумпирана ***. Българи, събудете се! Хора не останаха в тази държава, та камо ли учени ще задържиш.
37
0
 
3
 
! Отговори
Качествените млади преди 4 години
хора сами си намират добре платена работа, включително и научна. Това обикновено се случва извън България.Изключение правят онези, които се занимават с изследване на българската история, език и култура. С малки изключения, за тях реализация е възможна само в България. Но точно в техните среди шуробаджанащината, връзкарството и корупцията са най-силни.Затова е кауза пердута начинанието, на което е посветена тази програма. Както разбирам, става въпрос 15 милиона да бъдат раздадени на свои хора.
36
0
 
3
 
! Отговори
Учен КАМБАН преди 4 години
Как да задържим младите учени у нас? ..... Единствения начин е да отворите Белене .... Ама и това не е много сигурен начин.И не забравяйте , че дъъртите учени останали още от Соца бранят удобните си бюра със зъби и нокти . Изкуствени зъби и почернели от острене на моливи нокти . Доброволно топлите си местенца няма да дадат . Щот' то не е като работа във въглищна мина . Дето да ти се иска да се пенсионираш още на 23г.....
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако това го прочетат учените ни навън, ще паднат от смях!
34
1
 
2
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
Защо са ни пък младите учени или изобщо учените ,на нас ни дайте плочкопоставачи и асфалтаджии,а тук там по някой ел.техник
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък в ТУ - София тази година за млади учени даваха 200 лв, а за постдокторанти... пак 200 лв. Освен това сумите се плащаха до м. септември, т.е 9 месеца, а не цяла година. За догодина още дори не приемат кандидатури. С две думи - яко гушене става.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като в БАН просперират вече две поколения връзкари и вече настаняват на научни длъжности и на свободни докторантури своите внуци, сиреч третото поколение връзкарчета, как да привлечеш там някой друг?
31
0
 
12
 
! Отговори
Не става преди 4 години
Докато не се сложи край на толерирането на "своите" хора, никой кадърен човек няма да се задържи на попрището на науката у нас.Това е все едно да очакваш някой с певчески талант да отиде доброволно да работи в опера, където соловите партии се дават на лица, които не могат дори гамата да изпеят правилно, а талантливите певци са в най-добрия случай хористи или сценични работници.
30
0
 
8
 
! Отговори
Извод преди 4 години
Завършил си магистратура докато си бил под 25 г. Навършваш 34-35 г. и, според тази гениална програма, не можеш да получиш предвидените парични бонуси, защото според програмата вече не си млад учен.Но ако си се сетил да следваш на 40 г., и си станал магистър на 45, програмата те слага в категорията млад учен чак докато станеш на 55 г. И посрещаш 55-ия си рожден ден като току що назначен на научна длъжност със заплата, по-висока от тази на35-годишните с 10 год. трудов стаж в същия институт!
29
0
 
1
 
! Отговори
с жени преди 4 години
- за след вечеря!
28
0
 
9
 
! Отговори
със връзки! преди 4 години
и политически назначения на всички верни на правителството некадърници на ГЕРБ!
27
0
 
9
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Ами аз имам идея какво може да ги задържи...хубава заплата например и премиер с IQ повече от 90
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без правосъдие нищо няма да заработи нормално и ще бяга всеки, който може.
25
3
 
6
 
! Отговори
княгиня Елисавета преди 4 години
В глобалния свят не можете да задържите млад , енергичен и образован човек да не експериментира със живота си нито с пари, нито с нещо друго. България не е атрактивна със нищо и няма как да привлича интереса на млади или стари. Освен може би със чистата си все още земя, неотровена от индустрия.
24
0
 
1
 
! Отговори
акад. Пръцко преди 4 години
да им обещаят по една цицорестаСекретарка, която ще им прави "кафета" и готооо, и науката ще опраим, и демографията
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29Съкращенията през 90-те години - в института с най-многочислен персонал, над 1000 човека, близо 800 бяха помощен персонал БЕЗ висше образование. Но на ксерокса в Централната библиотека на БАН и през 21-и век все още работеше леля на около 70 г., с по два златни пръстена на всеки пръст. Ожесточено си плюнчеше и облизваше пръстите, докато разлистваше книгите и броеше страниците, никакви забележки за хигиена не й въздействаха.Дебелоглави малограмотни "учЕни" си стояха до 68-70 г.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Годните за научна работа трябва да ги подбереш още докато са студенти. Да имаш правилен подход спрямо тях. В разговор да установиш дали има желание да бъде изследовател и ако иска, да бъде поощрен веднага след магистратурата да започне докторантура. А не да се подиграват с отличниците, явили се на конкурс за редовна докторантура и да я подаряват на внуците и племенниците на този и онзи.Едва след това идват другите два важни въпроса - за заплащането и за възможностите за развитие в България.
21
0
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 4 години
Да де, уж като хунвейбини се отнесоха към БАН, но какъв беше резултатът? Имаше ли поне един отстранен михлюз или плагиат? Няма такова нещо.От кумова срама направиха някакви безпринципни размествания - тази секция от един институт ще иде към друг институт, други пък институти ще слеем, а трети ще разполовим, та да станат нови два института. Другаде вътрешни размествания,5 човека от тази секция ще идат към онази и други подобни.Затова нищо не върви, защото корекциите са палеативни.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никои не иска да си губи времето , няма значение дали е ,,млад учен,, дърводелец ,автомонтиор или строител . Научете се да заплащате справедливо труда на хората и никои не ви е длъжен да ви работи на ангария.
19
0
 
10
 
! Отговори
collector преди 4 години
вържете ги с вериги друг начин нема