Кога ще спрат течовете от НЗОК? Седем здравни регистъра се бавят от години

Забавянето им блокира и пускането на е-здравеопазването
Обновена: 11 дек 2019 07:49 | 11 дек 2019 07:10, Анисия Иванова
26
Кога ще спрат течовете от НЗОК? Седем здравни регистъра се бавят от години
Снимка: Pixabay

Седем здравни регистъра, чието създаване струва близо 10 млн. лева, се бави. Някои от тях стоят на трупчета повече от петилетка. Забавянето им блокира и пускането на е-здравеопазването, а изграждането на някои от тях буксува от 13 години.

Става дума за регистъра за онкологичните заболявания, за диабета, имунизационния, за кожно-венерическите заболявания, скрининговия, за инвазивната кардиология и за лечебните заведения за болнична помощ и диализните центрове.

Общо в страната трябва да бъдат разработени и внедрени, надградени или интегрирани над 120 регистъра. Всички те трябва да бъдат свързани с Националната здравна информационна система, чието изграждане струва 12 млн. лева, обясниха от здравното министерство.

"Тя е гръбнакът на т. нар. електронно здравеопазване, за чието изграждане се заговори още през 2006 г.“ припомни адвокат Пламен Таушанов – председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

Въпросната информационна система трябваше да бъде изградена първоначално през 2018 година. Заради обжалване на обществена поръчка обаче срокът бе удължен до края на 2019-а. След ново обжалване се оказва, че тя трябва да бъде готова догодина.

"Сключен е и договор за “Разработка и доработка на необходими регистри за изпълнението на НЗИС“, те трябва да са готови до 22 април 2020 г. Според договора за разработване на подсистема за електронни административни услуги тя трябва да бъде завършена 1 април догодина“, допълниха от здравното ведомство.

„Липсата на нови и неактуализирането на съществуващите сега регистри създават трудности и на лекари, и на цялата здравна система, защото не се знае каква е заболеваемостта, как се проследява и какъв е ефектът от лечението. Когато те бъдат създадени и това стане възможно, ще спре и източването на Националната здравноосигурителна каса с медицински дейности, които се оказва, че не са били необходими“, коментира адвокат Таушанов. По думите му забавянето на регистрите блокира и пускането на електронното здравеопазване.

Към момента в страната съществува Националния раков регистър, създаден през 1952 г. Независимо че той продължава да работи данните в него не са пълни, тъй като от 15 години болниците не са задължени да подават информация към регистъра и правят това само по желание. Такава е практиката и с други стари регистри за заболявания, на чието място се изграждат нови.

„Не е ясно какво ще се случи с данните в него, не е разписан и редът, по който той ще бъде предаден и как точно ще стане това, тъй като в него са личните данни на стотици хиляди хора, каза проф. Здравка Валерианова. - Към момента в него се събират около 100 променливи, включващи диагнози, стадии на откриване, лечение, преживяемост. Целта на един раков регистър е той не само да дава информация за лечението, но и да следи тенденциите на заболеваемост, за да е подготвена НЗОК за поемане на лечението на болните“, поясни тя.

Работна група е направила предложения за промяна за Закона за здравето и още няколко нормативни документа, за да могат да заработят здравните регистри, съобщи пред „Монитор“ здравният министър Кирил Ананиев.

Независимо че голяма част от новите регистри са изградени, те не могат да заработят без нормативни промени, коментира директорът на Националния център по опазване на общественото здраве и анализи доц. Христо Хинков.

Той даде пример с регистъра за психично болните, който заедно с още два е сред първите изградени с 300 000 евро по Норвежкия финансов механизъм. „За да стане той факт обаче, трябва да се промени сегашната формулировка за психично заболяване. Според съществуващата, ако трябва да се отчетат хората с психични проблеми, в регистъра трябва да влезе една пета от населението на страната, каза доц. Хинков, психиатър.

В определението сега влизат не само хора с трайни психични разстройства, но и такива, които са имали депресии или друг психичен кратковременен инцидент в живота си. 19% от българите са имали такива кратковременни неблагополучия“, поясни той и допълни, че хората с трайни психични заболявания са 1% от населението.

По думите на доц. Хинков заради все още неизградената национална здравно информационна система не може да бъде задействан и регистърът за електромагнитните лъчения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това никога няма да спре докато не се изчисти тази ***-хрантутници които в продължение на 30г.продължават да пият сиромашка кръв.В България 50%от работещите са пенсионери-на държавна хранилка-заплата и пенсия едновременно МВР,МО генерали ,директори незнам си какви.Трябва да се забрани на пенсионери да работят държавна работа,едни така са много добре,а останалите едвам свързваме двата края......стига вече,затова и няма работа,НЯМА НЕЗАМЕНИМИ Г-н БОРИСОВ........
23
1
 
4
 
! Отговори
Ганев преди 4 години
Незабавно трябва да се спре толерирането на една прогнила каста....Краде се поголовно и се затварят очите на това. От 430 болници - МИНИМУМ 100 трябва да се премахнат...Медицината отдавна се е изчерпала - ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ са превзели всичко а медицинските персони с болни амбиции и мания за величие се правят на интересни... Тези персони са едни ОПЕРАТОРИ и нищо повече. Специалис няма - има техника....На хората им писна някой да им говори глупости....Решение за източването има -
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21Прочети за здравната и пенсионни системи на Сингапур. Това може би е най-чудесния пример за перфектно функционираща система, при която не се налага никой никого да издържа.Когато на всеки внасящ му се налага да издържа 3-4 невнасящи в пенсионните и здравна система, плюс крадливите чиновници, кое ще го мотивира да продължава да е честен платец? Добрата му душа ли? Затова у нас тези системи са в трагично състояние, колкото и пари от нашите данъци да продължават да се изливат.
21
1
 
9
 
! Отговори
Юрист преди 4 години
И аз искам вноските да отиват в индивидуални сметки, но просто няма как да стане. "Личните партиди" може да ги забравите тотално, защото противоречат на принципа на социалната държава, каквато уж се води България. Тоя принцип ще рече, че здравите/работещите издържат болните/безработните и като цяло функционира адекватно в цивилизовани страни, у нас е ясно, че е неприложим. Повечето действащи правни системи по света са базирани на диктатура на мнозинството, което е неграмотно, безработно и т.н.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решението е много просто! Има НЗОК има теч, няма НЗОК няма теч.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Догато е държавна със сигурност няма да спре. Но като гледам един английски медицински сериал по HBO, докато е "социална", ще е "цоциална". Не сме го измислили българите как да се точи здравната система.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАма стига сте обвинявали Бойко ГЕРБ БСП и тн. Хората са виновни, че 30 години не се мръднаха и да кажат СТИГА. На вас все някой друг ви е виновен никгоа вие самите. Кой ги оставя да правят каквото си искат? ВИЕ.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В балканската клоака България точно никога. Това е страната на тарикатите.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че реформите циклят. Никой чиновник не е чак толкова ***, да си отреже огромния допълнителен доход от далаверите.В българската действителност изходите са два- здравните вноски да се трупат на лична партиди в всеки човек сам да си следи къде и за какво плаща, и/или да се допуснат частни здравни каси на пазара, за да има конкуренция. С общият кюп виждаме докъде го докарахме...4 милиона точещи, един милион внасящи. Ей на това му се вика криворазбрана солидарна система.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце трябва да бъде тормозен от някой с висока трибуна ,някой като оня плешивия Тормозят го за свободата на словото ,прати някой в американското посолство да докладва на американците Тормозят го за съдебната система ,реши да изпълни всички критерии на веницианската комисия ..Някой голям трябва да го гърби изглежда ..БСП не е партия и не е опозиция ,тях им пука само за размера на пенсиите ..така че тях не ги броя
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От личните ми наблюдения как стават нещата в БГ ,е докато не почнат да тормозят баце нещата не се случват Почнаха да протестират тия от Видин ,реши да им направи магистрала Почнаха да го тормозят за събсидията направи я един лев Почнаха да го тормозят за Цветанов ,махна го Това е формулата ..Но тъй като това не от първостепенна значимост на обществото и неможе да се вдигне масов протест това не му се дава приоритет ..
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога
12
1
 
11
 
! Отговори
и ний сме дали нещо преди 4 години
И ний сме дали нещо на света!Предлагам да поканим учени от ЦЕРН да дойдат в България.Да дойдат, за да изследват единствената черна дупка на Земята, която за късмет се намира у нас и е наречена с научната абревиатура НЗОК!Може да спечелим от това, и в Гинес ще ни запишат...
11
10
 
6
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Когато спре капитализма тогава ще спрат и течовете :)
10
3
 
8
 
! Отговори
човек преди 4 години
Когато позволите множество здравни каси между които да има реална конкуренция!
9
0
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Самата нзок е един голям теч..
8
4
 
15
 
! Отговори
Исти преди 4 години
Когато затворите 95 % от болниците на ДПС, които перат откраднатите през Жанвиденовата зима милиарди.
7
6
 
14
 
! Отговори
Емигрант преди 4 години
Иначе ни кълнете по форумите,че сме ***!!! Не сме-просто искаме децата ни да живеят в нормално общество... Ние сме се прежалили,а вас ви съжаляеам искрено!
6
1
 
18
 
! Отговори
пожелание преди 4 години
Теча ще се спре когато има убити крадци !!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такава кройка (държава).