Не искаме за съседи наркомани, пада възрастта при употреба на 13 години!

Хомосексуалистите, ромите и бежанците са по-добре приети
81
Не искаме за съседи наркомани, пада възрастта при употреба на 13 години!
Снимка: Pixabay

Никой не иска за съсед наркоман. Българското общество е по-толерантно към бежанците, хомосексуалистите, ромите и най-високо заклеймява именно употребяващите наркотици. Това каза социологът Антоний Гълъбов на работна среща с медиите по проблемите с употребата на наркотици и лечението на зависимости.

Още по темата

Според специалисти отношението към зависимите като към хронично болни би ни направило много по-адекватни към тях. Именно стигмата и това, че смятаме избора им за доброволен, усложнява многократно проблема.

Бивш наркоман няма, нима?
 
"Бивш наркоман няма, е другата крайност на посланието за доброволен избор, обезсмисля лечението и поддържа употребата", каза психиатърът д-р Цвета Райчева. Тя акцентира, че в повечето случаи това не се разпознава като здравен проблем, какъвто всъщност е.

Смъртните случаи у нас, свързани с употребата на наркотици, са 24 за 2018 г. - починали са 18 мъже и 6 жени. Данните са на националната статистика, но според специалисти у нас и в Европа, те са силно подценени.

По думите на д-р Райчева употребата на наркотични вещества само видимо изглежда като доброволен избор, а относително добър контрол върху нея има до определен момент.

Александър Панайотов от Националния фокусен център обяви данни, според които 37.3% от хората у нас пушат, докато в Европа този процент е 29.4. Употребата на алкохол също е над средната в Европа. 11.2% поне веднъж в живота си са употребявали наркотични вещества у нас. В Европа този процент е 29, като 26% се формират от употребата на канабис. Поне веднъж към наркотици в последните 12 месеца са посегнали 5.7% от хората у нас при 5.5% за света.

Броят на смъртните случаи от ХИВ намалява, но в Източна Европа расте

Конкретно за употребата на кокаин сме на ниво под средното за Европа. Пада обаче средната възраст, при която учениците започват да употребяват наркотици и тя е 13 години.

На срещата беше акцентирано на превенцията, която е свързана основно със средата в семейството. Неблагоприятните събития в ранна детска възраст, сред които насилие, пренебрегване, бедност, тормоз от връстници, психични заболявания на родителите и др., са свързани с повишен риск от употребата на наркотици по-късно, обясни д-р Владимир Наков от Националния фокусен център. Ключов фактор за ефективна превенция е образованието на всички нива.

Домашното насилие се увеличава

Според социолога Антоний Гълъбов българското общество става все по-насилническо и над 40% е декларираното домашно насилие. Същевременно 85% от пълнолетното население в България е убедено, че възпитанието на детето е само работа на семейството.

Обществото ни е търпимо, но не е достатъчно толерантно. Именно когато пациентите се стабилизират, най-важна е реинтеграцията им в обществото.

Според специалистите системата на лечение на наркозависимите в България е добре развита, но липсва хуманността в обществото, която не е свързана нито със законодателство, нито с финансиране. Като конкретен пример за дефицита й беше дадена съпротивата на живеещите в "Младост" срещу присъствието на метадоновата програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е какво да се радват тия от младост на наркоманите ? Те като обикаляха точно тия метадоновите по пиротска - просеха, скандали правеха, случваше се да крадат или да нападат хора, за да им вземат парите.Толерантни, ама никой не иска да са до него - по цял свят е така, всеки ако има някой лев гледа да живее в по-богат квартал с по нормални хора
66
0
 
3
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
На моя етаж има един ***, който обича да минава постоянно пред вратата ми, за да подслушва. Писна ми от него, но няма какво да му направя. Ако му кажа да спре, той само ще започне повече да стои, само и само да ме дразни.
65
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък съм ЗА легализирането на всички видове наркотици. Забраната им по никакъв начин не ограничава тяхната употреба, а само повишава драстично цената им. А където има огромни лесни печалби, има и престъпници, които са готови на всичко, за да ги вземат.Ако човек иска да е наркоман и да се самоубие, той може да го направи и по хиляди други начини като алкохол, цигари, оръжие. Ако някой си е прерязал вените с нож, защото толкова му е акъла, трябва ли да забраним ножовете?
64
4
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Нито наркоман, нито т.н. бежанец / нелегално пресякъл границата, платил хиляди на каналджии, за да източва социални системи, в които няма принос, опитващ се да налага своя средновековен начин на живот в светска държава/ искам за съсед. Също и алкохолик не искам. А етнически ром, само ако учи, работи, плаща си данъците и се държи нормално като всички нас. Никой не иска маргинали, живеещи на чужд гръб и създаващи само проблеми и мръсотия около себе си.
63
0
 
9
 
! Отговори
До предлагам преди 4 години
Ако си мислиш, че не смучат за пари родителите им жестоко се лъжеш.За съжаление, като всяка друга дейност свързана със здравеопазването в България първо кихат някой лев чак тогава почват да им обръщат формално внимание.Всички сме ходещи касички при посещение в болница или специалист.
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такъв наркотик който може да се опита от дъвка тва са комунистически бълнувания.
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имах за съсед алкохолик и наркоман.Обичаше да ходи полигол неадекватен пият или дрогиран с нож и да налита на бой.Добре че умря от свръхдоза.Имайте предвид,че дъртите вампири и ушевите наричат наркоман всеки които употребява каквото и да е от марихуана до екстази.
60
5
 
7
 
! Отговори
аз преди 4 години
Наркоманът по дефиниция е глупав човек, неспособен да контролира собствените си действия. Много по-опасно от "бежанците, хомосексуалистите, ромите".
59
4
 
14
 
! Отговори
Предлагам преди 4 години
На наркоманите да се осигурява лечение на световно ниво, но ДА СИ ГО ПЛАТЯТ.Ако са деца, да плащат родителите им, защото те са допуснали децата им да се пристрастят към наркотиците!Който няма пари, да тегли заем и после да го изплаща цял живот! Ако заемът му бъде отказан, проблемът си е негов.От къде накъде ще правят от това наш проблем? Ние да късаме от залъка си и да не може да се осигури лечение от други заболявания на трудови хора и на децата им, само защото наркоманите били безценни!
58
2
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 157 преди 4 години
Имаш ли представа, сине майчин, колко струва лечението на един наркоман? И какъв процент от "излекуваните" се връщат отново към наркотика?Имаш ли представа на колко хора, включително и деца, се отказва лечение на заболявания, за които те нямат никаква лична вина? Отказва им се, защото няма достатъчно пари за здравеопазване, макар че са се осигурявали!А ти предлагаш, от недостигащите пари да се отделя значителна сума, за да се помага на такива, които зле, само защото са си правили кефа!
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
zloben narod
56
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Познавам две излекувани момчета от Варна."Да добавя, че много хора не разбират какво е наркотикът. Едно от момчетата ми беше разказало, че преди да отиде в центъра, техните разбрали и го заключили, за да не може да си достави дрога. Той СКОЧИЛ от прозореца на 3 етаж и пак отишъл да си намери! Тялото му го искало! Добро и умно момче е, от добро семейство, една от известните фамилии. Сега си има работа и е добре!Наркоманията е болест! Не значи, че човекът е лош или безволев!
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 57Наркоманите могат да се лекуват, макар и трудно, и се нуждаят от помощ. Особено ако не са били зависими прекалено дълго. Познавам две излекувани момчета от Варна. Ходиха в Испания в такъв център, стояха няколко месеца, върнаха се здрави. Това беше преди 20-ина години някъде, доколкото знам оттогава не са имали проблемНе отписвайте така лесно хората, това са наши деца, българчета. Зависимостта е нещастие! Помогнете с каквото можете
54
7
 
3
 
! Отговори
До 57 преди 4 години
Пълни глупости. С добро нищо не става. Това дето ти предлагаш е губене на пари.
53
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КЪМ вече зависими хора от наркотици.Обществото да помогне с всичко за да даде шанс, шансове на тези наши братя и сестри да се измъкнат от този дяволски капан !!!Пълна подкрепа, специални центрове за рехабилитация. и др.Държавниците да се отнасят към всеки попаднал в този Капан като към свое дете !!!Да не оставя никого без подкрепа.Църквата / Църквите да помагат и те , да подкрепят , да се Молят за хората, да благовещават !!!
52
3
 
16
 
! Отговори
ПОЛИЦИЯТА ДА НЕ ЧАКА преди 4 години
Полицията при залавяне на човек с наркоти,Да уведомява родителите за причините на задържане . Да се залови човека който е продал или дал наркотика на задържаното лице. Да има специален час в училище в които Лекари и Полицаи да показват снимки на наркомани, и да разказват техни трагични истории. Децата и подрастващите да знаят за опасността от отровата която съсипва живота на хора и съсипва техните семейства.НИКАКВА ПРОШКА ПРИ ДОКАЗАНИ РАЗПРОСТРАНИТЕЛИ НА НАРКОТИЦИ А ЗАТВОРА ДА ИМ Е СИГУРЕН
51
7
 
12
 
! Отговори
Наркомани и преди 4 години
Техните пласьори, трябва да им бъдат счупени ръцете и краката на място. И полицията да ги погребе живи на същото място. Особено тези дет продават дрога пред училище. Учениците дет пущат трябва да бъдат пребивани от бой и пращани на 2г трудов лагер, па родителите им да плащат по 250 лв на месец за престой в лагера. Втора ръка дим не е хубаво.
50
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 50Животното си ти! За такива като теб има ад! Как можеш така да приказваш, сърце нямаш ли. Ами ако се случи на детето ти или на друг близък и тях ли ще "ликвидираш"? Наркоманията може да се лекува, но човешката злоба и безсърдечие не може
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да добавя и че има начини да дават да се пробва наркотик дори БЕЗ съгласие! Например, малко прахче добавено към дъвка или бонбон, с които се черпи. За всичко това трябва да се говори открито, трябва разяснителна работа, младежите да знаят хватките.Преди всичко, полицията трябва да пипа здраво! Не самите наркомани, а снабдителите. Сега те често ги знаят кои са, обаче не ги бутат.Наркоманите са жертва, това са нашите деца, децата на България.
48
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябват железни мерки не срещу наркоманите, а срещу разпространяващите наркотици! Често полицията ги прикрива. Трябва също и много разяснителна работа в училище и в семейството. Наркоманите са само жертви! Те са често млади хора, които са били подлъгани и не са разбирали с какво се захващат, те биха могли да бъдат и децата ни!