След тежкото ПТП: НСО да не обслужва висши чиновници

Депутати ще дебатират въпроса
Обновена: 14 дек 2019 07:35 | 14 дек 2019 07:30, Петя Славова
85
След тежкото ПТП: НСО да не обслужва висши чиновници
Снимка: Bulgaria ON AIR

Да се ограничи обхватът на лицата, които може да се пазят и обслужват от Националната служба за охрана. Това ще е дискусията, която ще коментират депутатите на 8 януари. Поводът за темата е поредния инцидент с кола на НСО, която този път блъсна дете в София.

След като е закарал секретаря на президента Румен Радев - Димитър Арнаудов, шофьорът блъснал 14-годишно момче на бул. "Драган Цанков" до столичния КАТ.

"Позицията на патриотичните формации в това Народно събрание и в предишните му формати винаги е била за ограничаване обхвата на лицата, които имат право да използват НСО. За нас тази служба е излишно раздута и охранява хора, които нямат причина да бъдат охранявани и обслужвани", заяви съпредседателят на патриотите Искрен Веселинов пред "24 часа" в отговор на въпрос трябва ли законът да се отвори и от обхвата му да се изключат висши чиновници.

В момента НСО охранява президента и вицето му, главния прокурор, премиера, но и други хора, свързани с националната сигурност, за които има заплахи. Те са тайна и се определят от междуведомствен съвет.
Отделно обаче съгласно правилника на службата транспорт се осигурява на цялата администрация на президентството, на всички министри, конституционни съдии, зам. шефовете на парламента, председателите на ВКС и ВАС и кмета на София.

В коли на НСО се возят и бившите премиери и шефове на парламента до 4 г. след сдаването на поста, както и чуждите гости с ранг на тези, които ползват транспортната услуга у нас.

"Не говорим само за случая със служителите на президенството. И в НС според нас няма причина зам.-председателите да ползват НСО. За мен и служителите на Конституционния съд нямат нужда от това, освен ако няма реална причина. Извън премиера, президента, председателя на парламента и може би част от министрите няма логика НСО да бъде натоварвана с толкова големи задачи, да поддържа такъв щат, автомобилен парк и т.н.", заяви Веселинов. Той бе категоричен, че патриотите имат готовност да повдигнат темата, но след ваканцията, за да има време "да обмислим малко предложенията и да направим дебати и по нея".

Още по темата

От ГЕРБ вчера не взеха отношение, но неофициално има индикации, че управляващите единодушно ще подкрепят подобни промени. Засега не е ясен само обхватът им. Още повече че от Брюксел веднага по темата говори и премиерът Борисов.

Коли на НСО неведнъж са имали проблеми на пътя. С такъв автомобил катастрофира и шефката на парламента Цвета Караянчева през септември месец. Тогава служебният автомобил се удари с кола, шофирана от 31-годишна жена.

Съпругата на президента Десислава Радева също бе замесена в скандали с кола на НСО. Първият път шофьорът не включил специални светлини и патрулка ги преследва няколко километра. При втория инцидент служебна кола бе влязла обратно на движението на еднопосочната ул. "Фритьоф Нансен" в София, за да паркира пред бутик.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** народ-СИЛНО УБО.........
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Narod, premier, prezident, parlament, prokuror, sadia, patriarh, monarh, darjavata gori v recycling...
36
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да припомня, че сегашният закон за НСО беше творение на Цветанов и беше приет през 2015 г. с гласовете на Герб и ДПС. Този закон увеличи безкрайно кръга на лицата, които ползват НСО и им позволява да се движат като дерибеи по пътищата.
35
0
 
36
 
! Отговори
Анонимка преди 4 години
А Доган защо го охраняват, той вече не е депутат и е частно лице?
34
0
 
42
 
! Отговори
ист преди 4 години
Най сме бедни, но най охранявани. НСО "охранява", вози и разкарва настоящи и бивши ненужни политици, роднините им, децата и тъщите до училища и магазини. Всички охранявани се чувстват като му три с привилегии над простосмъртните .Когато висш чиновник иска да се напие, вика кола на НСО да му слугува.Джамбазки явно не му е дошло на ум, да повика гавазите на президент, да го вземе от кръчмата. НСО е ненужна и трябва да се закрие.
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дават се пари и още как - май към 50 милиона на година е бюджета на нсо. Поне да ги прехвърлят тия 1200 човека от нсо, към полицията, за да пазят хората, а не да ги газят и да се държат арогантно
32
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се притеснявайте, ще пожужите два - три дена, и после ще го забравите и нищо няма да се промени...Отдавна забравихте убиеца Местан, върнахте му книжката, и той си кара спокойно скъпата кола, и дори някой друг да сгази, пак ще го пуснете... Такава е съдбата на робското племе
31
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе важно е "първенците" да се правят на първенци, да зе возят на мека кожа в лимузини, така са по-важни и са крачка над тебе. За какви глупости се дават пари, а за пенсии и майчински нямало. Ама така ще е като спим.
30
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно излишна служба остатък от комунизма. Спокойно работата и може да бъде поета от един отдел на полицията с численост 100 души. Нсо 1200 души в момента и возят някакви секретари, сякаш срещу тях има данни за атентат
29
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е че Доган и Делян ще продължат да бъдат охранявани! Явно са национално богатство
28
1
 
29
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
Преторианците трябва да се съкратят на 90%. Това са абсолютно ненужни структури.
27
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е защо да се закрие службата. Такава служба няма в нито една страна от европейския съюз. 1200 човека с огромни заплати- кому е нужно това. Каква заплаха от атентат има срещу секретаря на президента, та да го возят и охраняват ?
26
0
 
25
 
! Отговори
:):) преди 4 години
толкова са ви плитки мозъците че си мислуте че НСО ксто е под шапката на преьидента охранява само него...ми Баце кой а го охранява бе телета
25
8
 
2
 
! Отговори
до 25 преди 4 години
ще я закрием когато и американците използват твоята думичка за техния сикрет сървис....цъървул
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакво ограничаване! УБО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ МОМЕНТАЛНО!
23
1
 
14
 
! Отговори
Американците... преди 4 години
...имат прекрасна дума за такива поводи - decommission, т. е. закривайте я тази служба! Адски ненужна е!
22
6
 
6
 
! Отговори
до baffff преди 4 години
скандинавските ходят с колелета а италианските как ходят.....с карабинери....що ли....а испанските....отивай в Норвегия , там и детето ще ти приберат щото го възпитавсш като българин
21
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аха значи. другия път автобус от градски транспорт като прегази някой заспал ще ограничим и графика на автобусите или нялоя линейка....ще спрем линейките...така и не пораснахте 30 г и не разбрахте в демокрацията колективна вина няма...чеда на социализъма
20
1
 
26
 
! Отговори
somebody преди 4 години
Някой спомня ли си случай шофьорите на НСО да са били виновни при ПТП? Ето го и този младши сержант с БМВ-то . Бил карал с 40 км в час . Ами набли показаха колата - все едно е ударил бетонов блок с 100 км в час , а не дете !
19
2
 
24
 
! Отговори
baffff преди 4 години
че скандинавските управници си ходят и пеш,и с колело,четете как ходят на работа и колко струват на данъкоплатците,само ние се гърбим за удобствата на герберастите. Иначе се вижда че искат да "ударят" Радев, вижда се че не го изпускат от очи и няма да се изненадам кой знае колко постановки му правят, на бас че списъка ще е така че да засегне само Президенството,а за тях да си остане всичко както преди. Нали и когато Мая взе да да ги ръчка по-яко и разбраха че отива на избори с Фандупкова и взеха само на нея колата щото като не си в техния лагер почват да те мачкат, трябва да си послушен и наве