След тежкото ПТП: НСО да не обслужва висши чиновници

Депутати ще дебатират въпроса
Обновена: 14 дек 2019 07:35 | 14 дек 2019 07:30, Петя Славова
85
След тежкото ПТП: НСО да не обслужва висши чиновници
Снимка: Bulgaria ON AIR

Да се ограничи обхватът на лицата, които може да се пазят и обслужват от Националната служба за охрана. Това ще е дискусията, която ще коментират депутатите на 8 януари. Поводът за темата е поредния инцидент с кола на НСО, която този път блъсна дете в София.

След като е закарал секретаря на президента Румен Радев - Димитър Арнаудов, шофьорът блъснал 14-годишно момче на бул. "Драган Цанков" до столичния КАТ.

"Позицията на патриотичните формации в това Народно събрание и в предишните му формати винаги е била за ограничаване обхвата на лицата, които имат право да използват НСО. За нас тази служба е излишно раздута и охранява хора, които нямат причина да бъдат охранявани и обслужвани", заяви съпредседателят на патриотите Искрен Веселинов пред "24 часа" в отговор на въпрос трябва ли законът да се отвори и от обхвата му да се изключат висши чиновници.

В момента НСО охранява президента и вицето му, главния прокурор, премиера, но и други хора, свързани с националната сигурност, за които има заплахи. Те са тайна и се определят от междуведомствен съвет.
Отделно обаче съгласно правилника на службата транспорт се осигурява на цялата администрация на президентството, на всички министри, конституционни съдии, зам. шефовете на парламента, председателите на ВКС и ВАС и кмета на София.

В коли на НСО се возят и бившите премиери и шефове на парламента до 4 г. след сдаването на поста, както и чуждите гости с ранг на тези, които ползват транспортната услуга у нас.

"Не говорим само за случая със служителите на президенството. И в НС според нас няма причина зам.-председателите да ползват НСО. За мен и служителите на Конституционния съд нямат нужда от това, освен ако няма реална причина. Извън премиера, президента, председателя на парламента и може би част от министрите няма логика НСО да бъде натоварвана с толкова големи задачи, да поддържа такъв щат, автомобилен парк и т.н.", заяви Веселинов. Той бе категоричен, че патриотите имат готовност да повдигнат темата, но след ваканцията, за да има време "да обмислим малко предложенията и да направим дебати и по нея".

Още по темата

От ГЕРБ вчера не взеха отношение, но неофициално има индикации, че управляващите единодушно ще подкрепят подобни промени. Засега не е ясен само обхватът им. Още повече че от Брюксел веднага по темата говори и премиерът Борисов.

Коли на НСО неведнъж са имали проблеми на пътя. С такъв автомобил катастрофира и шефката на парламента Цвета Караянчева през септември месец. Тогава служебният автомобил се удари с кола, шофирана от 31-годишна жена.

Съпругата на президента Десислава Радева също бе замесена в скандали с кола на НСО. Първият път шофьорът не включил специални светлини и патрулка ги преследва няколко километра. При втория инцидент служебна кола бе влязла обратно на движението на еднопосочната ул. "Фритьоф Нансен" в София, за да паркира пред бутик.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
22
 
! Отговори
axa преди 4 години
чуваме само за Президента Радев, а за 10г колко нарушения и инциденти има с геребрастите ама тях ги прикриват и герберастките медии не смеят да гъкнат.С цвета се чу що беше прекалено тежко за другата кола, че и хеликоптер без причина извикаха за цвета да го плащаме и него и пак го потулиха а кой се е возил с нея какво право има, що не си кара личната кола тя а ще плащаме, както и за ПТП като и обезщетения и др, застраховки болници , да си поемат всичко като нас стига сме ги хрантутили.
17
1
 
33
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Отдавна превърнаха НСО в безплатна таксиметрова фирма и слугинаж. Доста унизително за работещите в НСО - превърнаха се в лични шофьори, основно юркани да пазаруват продукти за домакинството на д е б и л а
16
0
 
36
 
! Отговори
Баси преди 4 години
Ако бяхме нормална държава НСО щяха да пазят премиера, президента, прокурора и главния съдя. Защото другото означава че сме държава от третия свят със страшна мафия, сулно корумпирани политици които не успяват да жонглирам между интересите на отделните кръгове. В държавите които има най малко ниво на корупция, висшите чиновници не ги охраняват защото от тях зависят малко неща, а държавите работят с ясни правила и закони.
15
1
 
35
 
! Отговори
Тояга преди 4 години
Аз в Лондон където избихме зъбите на Бойко борис0фф, съм виждал Борис Джонсън поне сто (100) пъти в метрото без охрана и разни мутри около него. Не се страхува човека от Народната любов
14
0
 
27
 
! Отговори
tsccccc преди 4 години
айде де, след 10г на власт се сетиха че можело да се "намали" списъка, ама дайте и стария и новия пулнично да се види, няма само да плащаме, а да не знаеме за кого ни харчите парите. И тук не говорим за охрана а за шофьор, това са разични позиции. Я изкарайте колко струва на Вожда охрана, коли, пътуване, сигурно харчим само за него пенсиите на всички пенсионер у БГ-то. Ако вземем 2 млн пенсионери и херберското НС и МС бюджет сигурно ще надвиши на 2 млн пенсиите, ба си и наглеците, сами си гласуват всички благинки и лапат ли лапат.
13
0
 
28
 
! Отговори
ХА, ХА, ХА преди 4 години
За тия хора няма ли градски транспорт?!? Само благинки, аванти и бонуси им занимават битието. Га че заплатите им са минимални 600 кинта
12
5
 
16
 
! Отговори
чужденец преди 4 години
Всичко е ясно. Колата е била спряла, а детето с превишена скорост се е ударило в нея. На мен един от НСО ми извади пистолет който струва повече от живота му, че му направих забележка. Тръгна да ме бие. Отнесе паве в празната си глава. В Армията имаше СРБ.
11
0
 
29
 
! Отговори
yes преди 4 години
не само да се разкарат личните шофьори,а да се осъдят тия дет са гласували списъка, защото фънда не ми е ясно защо на кмет се полага шофьор,айде молим,да си купи лична кола да си я кара сама като нас,има си и градски транспорт, и най вече колелета, нали на нас ни казват да слезем от колите,министрите също да си ходят със собствени и да си ги карат сами, я виж ти, само плащаме за тях лукс а за нас вдигат ток парно вода бензин храна, всичко,аре, съд за съставилите и одобрили списъка.да не пропусна и другаря МП. Проста тиква да я возят няма нужда, сам да си кара джипа и махнете огромата му охрана
10
0
 
32
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Който иска охрана, да си я плаща сам! От кого се пазят?
9
0
 
13
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Патриотите са разумни хора. Е, понякога. И само някои от тях. Абе... ;-)
8
1
 
21
 
! Отговори
Глухарче преди 4 години
Кремиковци го закриха със 17 хил. персонал, какво остава за едно НСО от 200 милиционера??!?!? Има армия Все още. Дежурното подразделение към Коменданта на Гарнизона, ще поеме охраната.
7
4
 
18
 
! Отговори
Мъдю преди 4 години
Защото за тези няма глоби и нарушение и карат, както си искат. С 50 няма как да ги убие с кола децата, освен ако въобще не видиш човека и не спреш. Пък двама души да не видиш....
6
0
 
29
 
! Отговори
Aha преди 4 години
Нема проблем да возят който искат, само да сменят автопарка на Дачия, да си боядисат колите жълти, да нямат специален режим на движение и на шофьорите да им се плаща като на обикновени бакшиши, че да слязат малко на земята и да почнат да виждат какво му е на "простолюдието"
5
1
 
33
 
! Отговори
селтак преди 4 години
НСО е сборище от бандити ,които обслужващи висши мафиоти !!!
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото разбирам, само аз не се возя при НСО.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петя ,кога е бил президент Пламен Орешарски през 2013 година!?
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НСО обслужват наистина бая народ. Няма нужда.
1
23
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Защо бе тези от НСО да не бе да не са хора и да не грешат. Случват се всякакви неща. Вие така ще искате да закриете живота изобщо.