Бюрокрация, корупция и липса на работници - проблемите за бизнеса

70% от работодателите не мога да намерят квалифицирана работна ръка
16 дек 2019 20:06,
100
Бюрокрация, корупция и липса на работници - проблемите за бизнеса
Снимка: Pixabay

Близо 70 на сто от анкетираните предприемачи оценяват като най-голяма пречка в работата им липсата на квалифицирана работна ръка, съобщи на пресконференция председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев при представянето годишното проучване сред членовете на БСК относно бизнес климата през изтеклата година и очакванията за 2020 г. То е направено в периода 10 ноември - 10 декември сред 792 мениджъри на фирми, пише БТА.

Още по темата
Сред основните пречки за развитието на бизнеса според 68,2 на сто от анкетираните е липсата на квалифицирана работна ръка, като се запазва тенденцията на сериозен дефицит на тесни специалисти и изпълнителски състав /най-често срещаните дефицити при работната сила са в областта на мениджърските, професионалните и техническите/технологичните умения/, за 60,2 на сто това е бюрокрацията, а за 59,1 на сто - корупцията.

Преди 30 години всеки искал да прави бизнес, сега - само 3.9%

18% са споделили, че бизнес климатът в момента се е подобрил, което спрямо предходната година показва, че има плах оптимизъм за подобряване на икономическата среда, коментира Радосвет Радев.

Бизнесът иска отпадането на трите платени дни болничен

Сред предложенията за нормативни промени през годината най-силно одобрение - 80 на сто, среща предложението за отпадане на задължението на работодателите да изплащат първите три от т.нар. болнични. 63 на сто от анкетираните посрещат с одобрение улесняването на процедурите за привличане на работници от трети страни. По отношение на присъединяването на страна към Еврозоната има сериозно колебание сред деловите среди - 41 на сто подкрепят, 39 на сто са против, а 20% се затрудняват да преценят плюсовете и минусите от подобна стъпка.

63 на сто от анкетираните не одобряват промените в Наредба Н-18 /за касовите апарати/, а една четвърт от участниците в проучването са притеснени дали ще успеят да отговорят на изискванията й в посочените срокове.

Проблемът с изтичането на лични данни от НАП през лятото на тази година не е довел до затруднения в пряката работа на фирмите, но е създал сериозен скептицизъм в бизнеса по отношение на способността на държавните институции да съхраняват чувствителни данни при високи нива на информационна сигурност, показва проучването.

Влошава се оценката на бизнеса за достъпа до кредитиране и за достъпа до правосъдие през 2019 г.

Харесват президента, недолюбват Народното събрание и съдебната власт

С най-висока оценка са президентската институция и омбудсманът, а с най-ниска - съдебната власт и Народното събрание.

Според проучването общият размер на просрочените вземания намалява спрямо предходната година от 82 на сто на 61 на сто, при сериозен ръст на просрочените несъбрани вземания от контрагенти - 33 на сто през 2019 г. при 11 на сто през 2018 г.

През 2020 г. бизнесът очаква някаква стагнация, коментира Радев. Според анкетираните догодина се очаква ръст на енергийните цени, цените на суровините, инфлацията, фискалната и регулаторната тежест, коментира Радосвет Радев. Спрямо миналогодишното проучване прогнозата за ръст на работните места е доста по-умерена - 28 на сто, при 36 на сто през предходната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
2
 
! Отговори
Пич от класа преди 4 години
Да осигурят чисто и топло работно място както е по закон.Да вдигнат заплатите и мисля че няма да се оплакват за недостиг на работна ръка.
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КкПърво правило на бизнеса е: койго носи рискове, за него отива печалбата. Т.е. ако искаш да си предприемач или бизнесмен си носиш риска от собствената ти икономическа дейност, но затова и огромната част от реализираните печалби е за теб. Като не ти харесва, *** бачкай на някой аналфабет като теб за 600 лв. и не се оплаквай колко е лошо да си изедник и да даваш на хората трицифрени заплати.Ти можеш ли да живееш с 600 лв. месечно, или толкова ти струва елитната жрица за 2 часа?
88
0
 
3
 
! Отговори
Първите две гадости преди 4 години
водят до третата реалност, която е неизбежния финал за държава в крах като нашата.
87
0
 
13
 
! Отговори
Работник РОБ преди 4 години
В предприятията на Домусчиев едно от които е БМФ порт Бургас -когато постъпите на работа подписвате договор и веднага подписвате и предизвестие за напускане без дата !! и в добавка се подписваха и листи -ако издадете фирмена информацжия и не сте лоялен към фирмата -глоба 2000 ЕВРО!! Нещо ужасно е ТАМ!! Юрист консулта Джунджурова прави всичките тези схеми и после се чудят защо нямало работници а само роми идвали! Инспекция по Труда като чуе БМФ Порт Бургас и припада-никакво съдействие!
86
2
 
8
 
! Отговори
Тъпи преди 4 години
Толкова ли са *** в политиците и бизнесмените .Вкарахте чужди завоеватели и изгонихте български бизнес от сергии до ферми, български фабрики,заводи и други .Кой бизнесмен се оплаква ? Чуждестранен или българин слуга ?Питайте в Унгария защо не защитават чуждестранни компании и търговските вериги не работят Събота и Неделя
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето едно заглавие на статия и кажете,това не е ли дискриминация!"РАБОТОДАТЕЛЯТ- РОБОВЛАДЕЛЕЦ! Домусчиев дава високи заплати само на чужденци!"
84
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости,има много безработни хора в страната,които търсят работа,но няма да ви работят за смешни суми и да ги експлоатирате като безплатни роби,затова хората напускат България,вдигнете минималните заплати минималните пенсии!
83
0
 
5
 
! Отговори
лорд Аф Гани преди 4 години
Щели да сътрудничат със Виетнам в сферата на образованието. По нататък и в сферата на бизнеса. Бизнесмените ще наемат афганци, виетнамци и други и пак ще си правят бизнеса. Българите се оказаха негоден материал, но земята е качествена и ценна и за това гонят българите от България.
82
0
 
12
 
! Отговори
Handel преди 4 години
Типична обява за работа:Търси се търговец на XYZ с не по-малко от 7 години опит в специалността, два чужжи езика и опит с външно-търговски договори. Работата е подходяща за студенти, които искат да станата стажанти в преуспяваща бизнес компния!
81
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да им работя за мижави стотинки. Две години работих и се уверих че бг работодател нее плащач. За една и съща работа в бг тук в чужбина взимам пет пъти по голяма заплата. Като имате предвид че цените на продуктите в магазините са три пъти по ниски от българските. А има магазини където цените са още по ниски. Тук няма мизерници социалната им система е на ниво. Нямат Тиква която всеки ден да им казва че няма пари а да хвърля милиарди за 50 годишни кошници. Но тук има народ а не племе.
80
2
 
22
 
! Отговори
лазо преди 4 години
ПРИ 550 ХИЛЯДНА АДМИНИСТРАЦИЯ,КАКВО ЖЕЛАНИЕ ЗА БИЗНЕС И РАБОТА,А ЗА КАКВИ 5 ЛЕВА И ЗА КАКВО ГОВОРИТЕ.
79
0
 
9
 
! Отговори
ГОШО преди 4 години
Те големите фирми се изнесоха от България,ПИТА СЕ В ЗАДАЧАТА-КЪДЕ МОГАТ ДА ОТИДАТ МАЛКИТЕ И ДРЕБНИТЕ,А!
78
0
 
26
 
! Отговори
самонает преди 4 години
Работодател, дето плаща "на ръка" или в плик, а осигурява на минимална, какво ще кажете ? Имах за кратко отношения с един такъв, всяка седмица дава на ръка, според как напредва работата. Като го предупредих че ще се махам, за да търси друг-не плати за свършена работа-цяла седмица! Замислих се за за отмъщение, за да има справедливост, обаче жената ме разубеди да не правя глупости. При такова поведение обаче, все ще попадне на някой шантав..Там за месец, се сменяха всички, търсят постоянно хора!
77
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалки мръсни гнусни работодателчета
76
18
 
2
 
! Отговори
Кк преди 4 години
Пожелавам на всеки да стане работодател и да дава големи заплати!
75
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Харесват президента ,нормално е ромите да го харесват-все пак си го избраха!!!
74
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя в чужбина и всяка фирма се опитва да ме набута в курс за допълнителна квалификация.Хората си гледат бизнеса и постоянното повишаване на нивото на оборудване и персонал.В България дали е така, кой ще ми каже?
73
1
 
17
 
! Отговори
Кико преди 4 години
Добрите работници са при добрите работодатели. Даже и Домусчиев дето постоянно се пъчи по ТВ даваше преди време 600лв. заплата в Разград. Сега може би е малко повече.
72
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото началството, такива и работниците! То след 30 г кражби и корупция какво друго да се очаква?! Бум на гении и професионалисти?
71
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как да намерят със смешни и унизителни заплати и ,тарикатлък на дребно шмекеруване.Каране на персонала да върши несвойствени за длъжностната му характеристика дейности които остават невъзнаградени .Неодценяване на показващата се инфлация.Гладна мечка хоро не играе с трици маймуни не се ловят.Според заплащането и работата няма мястото за сърдене.