Какъв шоколад ядем? Бюджетен, сглобен от полуфабрикати

Набляга се на евтините суровини - палмово масло и захар
194
Какъв шоколад ядем? Бюджетен, сглобен от полуфабрикати
Снимка: Pixabay

Последното изследване на "Активни потребители" показа, че и шоколадът, който ядем не е качествен.

„Ядем бюджетен шоколад. Набляга се на евтините суровини, защото и захарта, и палмовата мазнина са много по-евтини от какаото. Шоколадите „се сглобяват” от полуфабрикати”, коментира Сергей Иванов от асоциацията пред bTV.

Резултатите от изследването на 27 марки на пазара, показаха, че само два шоколада отговарят на изискванията на ЕС, а именно да имат над 35% обща какаова маса. Останалите 25 могат да се считат за млечен шоколад.
По думите на Сергей Иванов може да се каже, че ядем некачествен шоколад.

"Слагат се разрешени заместители като палмовата мазнина. По закон е до 5%, но ние подозираме, че в голям процент от случаите е доста над това количество. Слагат се по-евтини технологични добавки като Е476, която се прави от рицин. Нещо, което не е много препоръчително. В оригиналната рецепта обикновено се използва соев лецитин", обясни Иванов.

Когато не се спазва оригиналната технология, се спестява технологично оборудване и така в почти всеки магазин може да бъде забъркан шоколад, без да се изисква кой знае какво оборудване. Затова и има толкова много марки на пазара.

"В шоколадите много често се влагат ядки. Ако те не са изписани ясно, е възможно хора с алергии да пострадат. Има няколко такива случаи, при които е добавена лешникова паста, но това не е ясно обозначено", каза още Сергей Иванов.

Анализът на етикетите в проучваните продукти показва изключително високо съдържание на въглехидрати. При 22-те от 27-те марки количеството на захарта е 50% и повече, а при четири достига 60%. Само при пет шоколада захарта е под 50%.

При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При седем е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други седем марки съдържат технологичната добавка. В шест е добавяна лактоза.
Изследването показва още, че нито една от марките на пазара не спазва оригиналната рецепта. Всичките 27 са приготвени от какаова пудра и какаово масло. Нито една от марките не е направена по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор. Само при една е спомената държавата на произход на суровината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
1
 
! Отговори
Ная преди 4 години
До АнонименАбсолютно си прав/а! Няма как шоколад, който е 1-2лв да е с качеството на този, който 6-7 и нагоре.
179
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои ние?? Аз не ям шоколади от левче и после да мрънкам в статии, колко фалшиви били.
178
1
 
8
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Стига сте писали едни и същи безмислени статии. Напишете марките.
177
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДраконaЩото Акттивни потребители явно се "активират" по поръчка, затова.
176
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Edin... не би трябвало да е никакъв проблем. Претенциите за остатъчни следи да бъдат обозначавани на ЛИЦЕТО на продукта, са смешни.
175
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Edin ..... който е търговска марка на Лидл, е един от най-отвратителните шоколади на пазара, но е един от "чистите". Да се чуди човек дали някой не е взел едни пари, за да изкара генеричната марка на Лидл "добра".Само да добавя, всеки, който е запознат с производството на шоколад в големи серии знае, че при използването на едни и същи производствени мощности за различни продукти е възможно да се стигне до остатъчни примеси от друга серия, които са нетипични. Стига това да е обозначено ...
174
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До EdinТова означава, че регулярното законово предупреждение, че може да съдържа следи от тези продукти, което се пише НА ГЪРБА на опаковката не е достатъчно на "изследващите" и заради това са вкарали редица продукти като "несъответстващи".Линдт (не Линдор) не е обозначен от коя серия е, а всички серии на Линдт имат ясно обозначение, така че не може да се провери дори дали отговаря написаното на съществуващия в търговската мрежа продукт.Като странична забележка. Шоколада Грос ...
173
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Edin"Изследването" е пълен смях. На първо място в "тестваните" шоколади стои "млечен шоколад" на "Монделийз (Монделез е, но това не е най-важното) България" като марка. Монделез е търговски конгломерат, а не марка шоколади, така че ми е интересно какъв е този "млечен шоколад". Произведен от? На места стои думата "ароматизант". Такава дума в Българския език няма. Който го е писал това е НЕГРАМОТЕН.Записани са като "нетипични" следи от съставки КОИТО НЕ СА ОБОЗНАЧЕНИ на ЛИЦЕТО НА ПРОДУКТА
172
1
 
8
 
! Отговори
Никол преди 4 години
Защо не пишете марката на по-качествените шоколади. Защо некачествените се допускат до търговската мрежа.
171
1
 
5
 
! Отговори
Драконa преди 4 години
Остава да обясните и защо БАБХ не признават лабораторните анализи на активни потребители.
170
1
 
4
 
! Отговори
Edin преди 4 години
Разбирам, че не всеки има време и търпение да изчете коментарите, но забелязвам, че хора задават въпроси, на които вече е отговорено. За изследването на Активни Потребители можете да отидете на сайта им, а доколкото разбрах двете марки шоколад, които са добри според изследването са Ritter Sport и J.D. Gross.Иначе е хубаво в такива статии поне да има линк към теста на Активни Потребители, за да не се повтарят множество коментари на една и съща тема.
169
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне назовете марките шоколад които са некачествени.(менте ) или тези, които са препоръчителни за консумация! Марка и производител плийз ! Тази статия е нонсенс
168
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 169Току що извадих една кутия Линдт Елеганс, една кутия бонбони Линдор от половин килограм и два шоколада Линдт Екселенс 85%. Всички купени в Швейцария. Нито един от тях няма швейцарско знаме.
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 169Не само че съм бил в Швейцария, ами живея на Германско-Щвейцарската граница. Аман от разбирачи
166
1
 
24
 
! Отговори
Бабх преди 4 години
От бабх вместо да евтаназират *** да започнат да изследват храната, която достига до нас. Защо в САЩ ако се установи повече от 5% разлика между етикета и съдържанието в храните глобата е 250 000$ и отнемане на лиценза, а тук не е така. Защо някой Е-та не са задължителни за изписване на етикета? Защо бабх е една от най корумпираните структури, в които никога няма арестувани?
165
4
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ей, затова който разбира яде не шоколади, а суджуци.
164
2
 
17
 
! Отговори
Био ама друг път преди 4 години
До 166, служителя на Бенямин, защо не си кажете какво блъскате в псевдо био шоколадите си? Една читава проверка и ще ви затворят работилничката и ще си търсите работа
163
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо, поне ***, които ни пласират тук са от Европа и Америка, а не са от Русия, слава на Бога! Вижте как мислят за нас! Да ви е сладко!
162
3
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Препатил 151 Да не си ползвал шоколад като мезе за уискито ?
161
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 163Явно никога ,не сте бил в Швейцария!Всичките шоколади и неща произведени там и за там имат швейцарско знаме ,колите са швейцарска серия,пералните и те със знаме,шоколадите ,месото....(СЪС ЗНАМЕ)...Когато ,Ви,спрат на швейцарската граница и сте си напазарили неща от Австрия(с австрийско знаме са),ако са над лимита ,по колограм месо на човек,примерно ,Ви го конфискуват!!!Затова ,заради митнически разпоредби се знае (ЗНАМЕТО),кое от къде е и как се процедира!!!