Равносметката: Богатите – по-малко щастливи, бедните – по-малко нещастни

Най-големите песимисти за бъдещето са 55-60 годишните
59
Равносметката: Богатите – по-малко щастливи, бедните – по-малко нещастни
Снимка: Reuters, архив

С наближаването на края на 2019 г. Българите си правят лична равносметка, а основните им нагласи за миналото и бъдещето провери в проучване "Алфа Рисърч".

Според резултатите от изследването двойно по-голям процент (33%) оценяват изминалата година като по-добра за тях, отколкото тези, за които тя е била по-лоша (14%).

Остава обаче най-значим делът (53%) на хората, които не виждат промяна в собствения си живот и възможности – нито за добро, нито за лошо.

Въпреки разтварящата се ножица между позитивни и негативни оценки, е налице известен спад както в едните, така и в другите.

На положителните – от 35 на 33 на сто, на отрицателните – от 19 на 14 на сто.

Дали това е моментно колебание, или начало на по-сериозна промяна, ще стане ясно през следващата година, уточняват анализаторите.

Към момента обаче анализът сочи, че оптимизмът намалява основно сред по-високо статусните групи, а песимизмът – сред по-нискостатусните. Накратко, по-богатите и по-младите са станали по-малко щастливи.
По-възрастните и по-бедните – по-малко нещастни.

Най-значим спад е налице във възрастовата група на 55-60 годишните, на които предстои преминаването в друг житейски етап, пенсионния, с всички произтичащи от това промени в индивидуалния стандарт, особено предвид нерадостната перспектива на ощетеното от втория стълб първо поколение пенсионери.

Оценките за икономическото състояние на страната се вписват в същата логика – бавно подобрение (до 18%), но негативните (28%), както и неутралните (54%) продължават значително да доминират над тях.

Що се отнася до очакванията, след 2015-та ежегодният мониторинг на „Алфа Рисърч“ показва двоен ръст на икономическия оптимизъм (достигайки и задържайки се на 40%), който обаче четвърта поредна година не успява да се реализира. Равносметката остава далеч под надеждите.

Това затвърждаващо се крушение между очаквания и реалност, особено сред хората между 45 и 60г., започва да произвежда негативни психологически ефекти, които, както вече посочихме, се отразяват и в общата равносметка за годината.

Личните прогнози за 2020 г. продължават да бъдат подчертано оптимистични – 55% очакват лично за тях тя да бъде по-добра, срещу едва 9%, които я виждат в по-лоша светлина. Три важни тенденции могат да бъдат откроени зад тази обобщена макро картина.

Първо, след десетилетия на политическо ангажиране и разочарования, българинът не само се дистанцира все повече от партиите, но и затвърждава скептицизма си към големите обществени проекти, като се затваря все повече в личния живот – тенденция, която беше потвърдена и от европейското изследване на ценностите.
 В края на 2019-та г. основанията за позитивната равносметка и надеждите идват основно от семейния и професионалния живот. 93%, или с 12% повече от 2018 г. казват, че чувстват подкрепата на семейството и близките си. 68%, спрямо 61% през миналия декември, се стремят да отделят повече време за себе си и семейството си, и по-малко да се ангажират в професионалния и обществения живот.

Сред работещите, осем от всеки десет е доволен от мястото, където работи. Логично, на другия край на скалата са инвестициите в образователно-професионалния и обществения живот. Едва 26%, спрямо 27% през 2018, са повишили образованието, квалификацията си, или са придобили нови умения. 16%, с 4% повече от 2018, но все така в дъното на приоритетите, е участието в гражданска инициатива, кауза или протест.

Второ, без да се подценява значението на личните доходи, все повече хора се фокусират върху средата на живот в тяхното населено място. Още в края на 2017-та г. Алфа Рисърч беше регистрирала факта, че за най-големите градове, за младото и средното поколение с високо образование и жизнен стандарт, вниманието върху средата започва да измества акцента върху доходите. В личен план тези социални групи могат да постигнат по-високи доходи, но в социален, лошата среда „изземва“ значителна част от доходите им и влошава качеството на живот. Новото през 2019г. е, че тази тенденция, тръгнала от София и няколко големи града, набира скорост и се разпростира във все повече места в страната. Ако през 2017г. фокусът върху доходите, спрямо този върху средата, беше в съотношение 55%:29%, сега вече е 46% към 35%, като вече заема водещо място във всички активни групи.

Трето, демотивиращите резултати от гражданския натиск за промяна в принципите и качеството на управление намират отражение и тук, като едва 12% твърдят, че на сегашния етап от живота им по-доброто управление на страната и постигането на повече справедливост са лични приоритети за тях. Онова, което можем да очакваме през 2020г., е засилен граждански натиск именно по отношение на проблеми и казуси в локалната среда, където живеят хората, тъй като тя е най-силно изразената точка на пресичане между личния и общностния им живот. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
До Бизнесмен преди 4 години
Аз съм взимал повече от тебе... при Жан Виденов!
46
0
 
0
 
! Отговори
До 53 преди 4 години
Пълната версия на сентенцията е:"По-добре млад, здрав и богат, отколкото стар, болен и беден"!Весела Коледа (на богатите), хо-хо-хо!
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не страшен виц, направо си е страшен филм...
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Равносметка: Богатите по-малко щастливи, бедните по-малко нещастни..................Извод: По - добре здрав и богат, отколкото беден и болен
43
0
 
0
 
! Отговори
до 51 преди 4 години
Всяко общество си заслужава орисията.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България 85% са бедни и на прага на бедността,така че,тези ги разправяйте на шапката ми.При това високите данъци и високи цени са за гърба на бедняка,а не на богаташа,богаташите даже не плащат сини,пембени и други зони,защото си имат карта за безплатно паркиране издадена от общината!
41
2
 
4
 
! Отговори
дядо Колю преди 4 години
От работа се става гърбат, не богат ! - стара поговорка. Богатите се раждат такива. Трябва поне три поколения да са работили само за тебе, че да тръгнеш отнякъде и да казваш, че си богат. Останалото са тълпа.
40
0
 
8
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 4 години
Заменям беден утруден живот изпълнен с трудолюбие и едва смогващ да заплати сметките ...срещу нещастен живот на мастит бизнесмен чудещт се на Карибите да отиде на кафе или в Дубай със сметки преливащи от богатство.
39
3
 
3
 
! Отговори
До бизнесмен преди 4 години
5800 е много малко за цяла година но ти вероятно живееш на село и ти стигат като продадеш малко мляко и яйца.
38
0
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
това е нещо като да си умрял или не съвсем но умрял.
37
2
 
34
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Бойко е добър пример как можеш да станеш богат и влиятелен без да работиш.
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, то щото бат Бойко & Ко се скъсали да четът и учат навремето, нали!?Абе, да ти кажа, не им личи да са си давали много зор в учението!!!!---Бойко е бил отличник каза една леля дето уж му била учителка.
35
0
 
12
 
! Отговори
до да сте учили църв преди 4 години
Е, то щото бат Бойко & Ко се скъсали да четът и учат навремето, нали!?Абе, да ти кажа, не им личи да са си давали много зор в учението!!!!
34
1
 
7
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До до ДанковТова имам предвид брат.С бачкане можеш да стигнеш до някъде, но до там.Освен ако ти е приятел или се сдушиш с "боса" и ти има пълно доверие.Под боса нямам предвид криминално проявен в истинския смисъл.Въпреки че правилно отбеляза за първия милион, но не съм съгласен че всички се отчитат правилно на държавата.За това има фондации, за да се избегнат данъци.
33
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре богат и по-малко щастлив, отколкото беден и по-малко нещастен.
32
11
 
9
 
! Отговори
да сте учили,цървули преди 4 години
Пенчо бре, чети!Пенчо не чете.Пенчо, работи!Пенчо пак не ще. Пенча го мързи,гледа да лежи,ходи, та се май,търси да играй. Време се мина,Пенчо порасна,иска да яде,няма откъде.
31
3
 
30
 
! Отговори
до Данков преди 4 години
90% от богатите са готови да дадът отчет за всеки цент от милионите които имат с изключение на "първия милион" ("стартовия" капитал).Средната класа в съвременото общество е "изчезващ вид", направо го пиши в "Червената книга".Що се касае до "бачкане" е па бачкам 30 години - ортопед в болница и в спортни клубове (травми и физео)..., не става само с бакане тя!Виж, признавам си, пропуснах да "спестявям от закуски", както се беше изцепил един наш депутат когато го попитаха за милиончето. -)))
30
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ги измисля тези глупости?!?
29
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страшен виц
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от тр0лещите ка *** на демократична българия, дето ми държат всеки ден сметка дали съм щастлив и за кой съм гласувал.Мий чиний бе изпра жнение и бъди щастлив.Няма ти да управляваш.не ставаш.