С какво ще запомним 2019 г. - местните избори, атаката срещу НАП...

ГЕРБ продължава да е първа сила, Слави Трифонов взима 9% от избирателите
34
С какво ще запомним 2019 г. -  местните избори, атаката срещу НАП...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Основните събития, с които българите ща запомнят отминаващата 2019 г. потвърждават вниманието на мнозинството  от хората върху вътрешните проблеми и действия с пряко отражение върху личния им живот.
Като събития с най-значимо въздействие те посочват местните избори (38%) и хакерската атака срещу НАП (23%). Брекзит, както и изборите за Европейски парламент, са задържали вниманието на между 12 и 16 на сто от пълнолетните граждани, сочи проучване на "Алфа Рисърч".

 Действията на управляващите в различни сфери с по-пряк или дългосрочен ефект върху обществото, като изграждането на интерконектора с Гърция, опитите за рестарт на проекта АЕЦ "Белене", решението за закупуване на самолетите F-16, се оценяват в момента като значими от 12 до 17% от анкетираните.
 
Годината  завършва с няколко негативи за управляващите - пробойни в имиджа, недоволство и протести в сфери, в които от години се трупат проблеми, изострена критичност към предложения в социалната система и здравеопазването, засягащи интересите на широки групи.

Същевременно липсата на силно лидерство, на убедителни решения в най-проблемните сфери и на разминаването между декларации и реално поведение на опозицията по  теми, в които би могла да покаже реални алтернативи, не й позволяват да оползотвори тези негативи,  нито електорално, нито рейтингово.

На този фон най-силната политическа фигура извън управляващите продължава да бъде президентът Румен Радев.

За втори път обаче, след изразеното от него несъгласие с покупката на самолетите F-16 в края на миналата година, личният му рейтинг пада под 50 на сто (48% одобрение срещу 15% неодобрение). Две основни причини биха могли да се крият зад този спад – първо, липсата на категорична и лидираща позиция във външната политика, където президентът по принцип има силна роля и второ, изострянето на конфронтацията с изпълнителната власт, което не се толерира от общественото мнение, очакващо от държавния глава аргументиран дебат по стратегически въпроси, а не съображения по текущата конюнктура.

Правителството, след месеци на негативен тренд в оценките, възвръща в края на годината част от загубените позиции. Положителните мнения нарастват от 13% в началото до 19 на сто в края на годината, а отрицателните спадат с десет пункта – от 51% до 41%. Премиерът Бойко Борисов също неутрализира част от недоверието към себе си и личният му рейтинг в края на 2019-та е 30% одобрение срещу 39% неодобрение.

Сред членовете на кабинета за пореден път най-одобрявани са вицепремиерът Томислав Дончев (индекс от 25.8), Красен Кралев (индекс 10.1), Екатерина Захариева (индекс 7.9),  Красимир Вълчев (индекс 6.3). За първи път от години позитивен тренд е налице и в оценките за вътрешен министър - Младен Маринов достига индекс от 4.8, а полицията, с 29% одобрение,  е една от малкото институции с позитивен тренд през 2019-та. Към нея обаче определено продължава да има по-високи очаквания от показаните досега резултати.

На обратния полюс е оценката за Данаил Кирилов (индекс -26.1), Кирил Ананиев (индекс -17.9), Марияна Николова (индекс -14.1), както и за бившия вече социален министър.

Социална политика, здравеопазване, правосъдие са традиционно критикувани направления в дейността на правителството. Повтарящите се и задълбочаващи се проблеми, пораждащи както недоволство сред работещите в тях, така и неудовлетвореност сред гражданите, показват, че само увеличаване на парите в тези направления не е в състояние да ги реши.

По-съществена динамика в края на годината е налице в оценките за работата на Красимир Каракачанов (спад в индекса за дейността му от +1.3 до -3.1 пункта), Владислав Горанов (спад в индекса от -5.6 до -6.8) и Нено Димов (спад в индекса от -7.6 до -12.1). И тримата бележат негативен тренд в следствие от конкретни казуси като предложението за първите дни болнични и водния режим в някои части на страната.

Парламентът продължава да е най-силно критикуваната от обществото институция с одобрение от 10% и неодобрение от 51%. Председателят на НС Цвета Караянчева се ползва с  по-висок личен рейтинг (21%).

Дебатите, съпровождащи избора на нов главен прокурор и отделни съдебни решения, привлякоха активно обществено внимание и насочиха светлината към дълбокия разлом между отделните институции в правосъдната система, като общественото мнение започна да възвръща част от доверието си към съда. За първи път от седем години оценката за работата на съда регистрира положителна промяна и ръст в одобрението през последните дванадесет месеца от обичайните 11% до 19%. В края на мандата оценките за работата на главния прокурор Сотир Цацаров се запазват в установените през последните месеци граници: 12% положителни срещу 45% отрицателни оценки.

В електорален план ГЕРБ (21.7%) запазва предимство от около три и половина пункта пред БСП (18.2%). Респективно, лидерът на управляващите Бойко Борисов (29.6%) продължава да е със значимо по-високо доверие от лидера на опозицията Корнелия Нинова (20.8%).

Новоучредената (макар и все още нерегистрирана) партия на Слави Трифонов има потенциалната подкрепа на 8.6% от избирателите и конкурира ДПС (7.8%) за третото място. На този етап е трудно да се каже, дали заявените симпатии ще се превърнат в реална подкрепа, още повече, че профилът на техните привърженици остава все още твърде неясен. За момента по-ясно се открояват т.нар. "мобилни избиратели", чийто вот бързо се мобилизира, но и бързо се демобилизира: най-младите до 30 годишна възраст, обезсърчени и разочаровани хора от по-малките населени места.

През 2019-та продължи ерозията в подкрепата за националистическите партии. Тандемът ВМРО-НФСБ има доверието на 5.3%, а Атака – на 1.4%. Лидерите им също плавно губят обществено влияние: одобрението за
Красимир Каракачанов спада от 22.5% до 18.9%, през последната година доверието във Валери Симеонов остава на равнище 9.1%, а във Волен Сидеров 6.4%.

Първата изборна година на Демократична България донесе на обединението мандат в Европейския Парламент и добро представяне в пропорционалния вот за общински съветници и районни кметове в София. Цялостната електорална подкрепа за тях укрепва до 5.1%. Предизвикателство обаче продължава бъде слабото присъствие извън столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 17,преход?!?! Това още не е започнало, все още "елита" и политиците са прекалено зависими от Масква. Когато преборим москалските зависимости ще започне и прехода.
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С неадекватността на Радев и Радева. Хвани единия, удари другия.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С убийството на бг *** и диверсията африканска чума.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми дето откраднаха бастуна на дядо Славейков некви българи там що го пропускате а ???
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със какво хубаво може да запомниш нещо в българия.
25
1
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До Анонимен 18 Първо *** сам в чужбина да видиш как е и после мисли за цялото семейство.
24
0
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Ще запомним годината с варено пушените свински уши в Кауфланд по 15 лева.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С назначаването на главен прокурор и шев на КПКОНПИ против волята на суверена. Както и овчедушието на суверена, който иначе скимти на умряло по форумите, след като се е нагледал на сапунки по твто и хапнал поредната порция кучешка храна.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С кражби, далавери..
21
0
 
1
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Над обраните полета,Онази със косата шета,през изтеклата година,що народ замина !
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Nischto hubavo nischto novo nuleva g mutrite se podigravat s bednite gerb miliinerite dps bsp edni i saschti debeleite drugari ot nc
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
S bedmos s podigravki 40 lv koledni bakschi6i sa lekarstva kiselo mleko hljab s ubistva po patischte s naglost ot vs v nc bes isklu4enie bogataschite v nc mutri krali krali a sa na svoboda bes da pla6.danazi s ohrani saschto bsnevi arabadjievi ss v satvora a dr milioneti miliardera ne ili poneje sa agenti bkp imat pravo na svoboda tia ot olinesa, milionerite priateli na bojkov naidenov sa ok abe sa edni satvor sa dr ne sa edni super dr op sa dr njana pari sa op
18
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 4 години
каква атака , стига глупости. Някой забравил че трабва да пази информацията поне с парола и вече легенди за сложни схеми и велики престъпници . и като резултат милиони за киберсигурност на НАП...
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подкрепям номер 17 , тук времето е спряло , затова ще я запомня с решението на цялото ми семейство да заминем в чужбина .
16
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБЕ КАЖЕТЕ РАДЕВ КАКВО СВЪРШИ ДРУГАРИ?САМО ПЛЮЕ ОПОНЕНТА!БОЙКО СЕ ХВАЛИ С НАДУПЧЕН АСФАЛТ, АМА ОСИГУРИ НАЦ. СИГУРНОСТ, ЗАКЪРПИ НЯКОЯ МАГИСТРАЛА И ПРАВИ ДРЕБОЛИИ. А ТОЯ 1 ПЪТ НЕ СЕ ПОХВАЛИ С НЕЩО СВЪРШЕНО - ДА КАЖЕ АЗ НАПРАВИХ!!!
15
0
 
5
 
! Отговори
aa преди 4 години
ще я запомни с тъпите статии в днес бг
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Издънките и гафовете на управляващите бяха толкова много, че няма да ми стигнат символите, за да ги опиша.Само ще добавя още един:Комисията за конфискация, която се вля в КПКОНПИ, е осъдена 25 пъти по закона за отговорността на държавата. Присъдените за незаконните й действия обезщетения са за общо 380 045 лв. Това става ясно от данни, предоставени на вестник ... от КПКОНПИ. Медията отбелязва, че информацията й е коствала 2-годишна битка по закона за достъп до информация.А Пацо е коснул.
13
0
 
7
 
! Отговори
де да съм млад преди 4 години
До Егати правителствотоЗабягвам навън и никога няма да се върна обратно!
12
0
 
4
 
! Отговори
ha ha преди 4 години
Ако Слави обещае по "едно Ферари в цвят червен" - ще има 80% ...
11
0
 
8
 
! Отговори
Егати правителството преди 4 години
"Положителните мнения (за правителството) нарастват от 13% в началото до 19 на сто в края на годината, а отрицателните спадат с десет пункта от 51% до 41%."То кварталния бакалин който лъже всички и продава некачествени неща има по голямо 'положително мнение'...