Цената на водата скача, а качеството на услугата?

Омбудсманът изпрати препоръка до КЕВР
Обновена: 17 дек 2019 15:23 | 17 дек 2019 15:23, Веселина Йорданова
16
Цената на водата скача, а качеството на услугата?
Снимка: архив, Ройтерс

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че от години се наблюдава увеличение на цените на ВиК услугите, без да се подобрява качеството им.

Общественият защитник изпрати препоръка до Комисията за енергийно и водно регулиране във връзка с обсъждането на доклада за утвърждаване на по-високи цени на водата от 1 януари 2020 г.

"Като омбудсман подкрепям гражданите в исканията им за справедливи цени, съответстващи на изпълнението на задълженията на ВиК операторите, свързани с непрекъснатост и качество на водоснабдяването", пише доц. Ковачева до председателя на КЕВР.

Увеличението, предвиденото за безводния регион на Перник, например, е с  повече от 3% в сравнение с 2019 г., а в същото време водната криза в Общината е поредното доказателство за лошото състояние на ВиК мрежата, която не се поддържа, аргументира се Ковачева.

По думите й най-високата цена на водата отново е предвидена за региона с дългогодишен проблем с качеството на водата - Шумен, а именно: 3,522 лв.(с ДДС), при социална поносимост - 3,795лв., или увеличение с 3,71%. За областите Кърджали, Видин, София-град, Габрово и Смолян увеличението на цената е в граници между 6% и 9% в сравнение с 2019 г. За Силистра и Добрич, откъдето има многобройни сигнали до омбудсмана за чести аварии и негодна вода за питейни нужди, увеличението е съответно 4.27 % и 2,76% и т.н.

"Проблемът е, че дори и с увеличение на цената на водата през годините, наблюдаваме дълго отлагане на инвестиции от страна на ВиК операторите, което е сериозен проблем в сектора", пише омбудсманът.

Диана Ковачева препоръчва в районите с нарушено водоподаване, поради настъпване на събития от извънреден характер, които пречат на нормалната дейност на ВиК оператор, какъвто е случаят в Перник, да не се променя цената на водата.

Омбудсманът предлага също така да се обмисли промяна в методиката, по която се определят цените на ВиК услугите, така че цената на услугата да съответства на качеството, с което се предлага в отделните региони.

Според нея увеличението на цената на водата не е справедливо, заради липсата на социална поносимост и ниските доходи на българските граждани.

Доц. Ковачева настоява да се осигури баланс между интересите на потребителите и ВиК операторите - гражданите да плащат в съответствие с качеството на предоставяне на услугата, която получават, а ВиК дружествата да могат да планират и реализират инвестиции за подобряване на мрежата.

"Цената на ВиК услугите трябва да  е адекватна на изпълнението на основните показатели за качество, определени от комисията", се казва в препоръката.

Омбудсманът изисква още КЕВР да публикува Сравнителен анализ за качеството на ВиК услугите и сектора за 2018 г., който следва да бъде изготвян ежегодно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
Цената на водата скача от 1 януари а пенсията от 1 юли
14
2
 
6
 
! Отговори
Не давам и стотинка преди 4 години
Ако има балъци да плащат!
13
0
 
11
 
! Отговори
A преди 4 години
В някои населени места около ТЕЦ Бобов дол, благодарение на италианския ***, водата е отровена. И там ли ще плащаме висока цена за отрова, а Здравеопазване - йок.
12
0
 
20
 
! Отговори
Чашата преди 4 години
Ще прилее с това поскъпване на водата ,тока и всичко не си играйте с търпението на народа.
11
0
 
20
 
! Отговори
сиромах преди 4 години
Докато овцете плащат и даже не блеят, водата ще се повишава като цена и ще се понижава като качество!Шефовете на ВИК си получават хилядарките,а че 70-80% от водата изтича в земята изобщо не ги боли и защо да ги боли като заплатата им не е обвързана с водозагубите още повече,че простаците си плащат и кютат!В Хасково от много години водата не става за пиене и готвене,загубите по преносната мрежа са огромни,но шефа си взема 4500лева и много ама мноого го боли оная му работа за цената!!!
10
0
 
28
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Всички тръбопроводи в страната са изградени от социализма и благодарение на него се построиха и язовири до всички големи градове. ВиК операторите само използват построеното някога до последно и едва им се къса от сърцето пари да закрепят някоя пробойна по вече старите тръби. Гледат само да печелят и укриват доходи, а пишат изкуствени загуби чрез кражби, които един ден държавата ще плаща.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, през тази година достигна 40% инфлацията.
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Монополисти мултимилионери като всички останали доставчици на общрствени услуги, които крадат от залъка на изнемогващия българин. Държавата с най-лошо качество на всички стоки и услуги, но с най-високи цени.....
7
1
 
14
 
! Отговори
Смирен депутат преди 4 години
Българските пенсионери с 219лв минимална пенсия,няма да го усетят.Нрщо за тока не чух кога ще скача цената?
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашата вода много хубаво я чистят като и хакнат 1 тон хлор много ароматно мирише. Даже пиейкия се дезинфекцираш от вътре и грипа стои на страна от теб.
5
0
 
33
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
То това важи за всички стоки и услуги, а не само за ВиК.По-добри услуги от ЕРП-тата ли получаване като се вдига цената на тока всяка година ?Не !По-качествена храна ли ядем като и се вдига цената ?Не !По-качествени горива ли зареждаме в автомобилите си като се едигна цената им ?Глупости ?Бойко превърна България в кoчина, в която добре се чувстват само монополистите и ромите.И калинките на ГЕРБ разбирс се.
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докога ще ни дерът с нови сметки за ток,вода,парно,храна,услуги?
3
0
 
27
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
Тия трябва да се прекръстят на КГПМ - Комисия за Гарантиране Печалбата на Монополистите!Да се закриват, ще спестим едни разходи за заплати и облаги на дерибеите там.
2
7
 
13
 
! Отговори
то се знае преди 4 години
Тия от Перник са виновни. Източиха язовира и сега всички ще плащаме по висока вода.
1
1
 
32
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Изберете си пак тикви да ви управляват....