Цените на имотите летят: За 3,5 г. в София жилищата се оскъпиха с 40,7%

Повишението на цените за страната е над 30%
Обновена: 17 дек 2019 15:48 | 17 дек 2019 09:15, Елка Василева
198
Цените на имотите летят: За 3,5 г. в София жилищата се оскъпиха с 40,7%
Снимка: архив, Булфото

Само за три години и половина поскъпването на жилищата в София е цели 40,7%.

Цените на апартаментите ново строителство в столицата през второто тримесечие на годината са с 37,3% по-високи спрямо 2015 г., сочат данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо – с 41,4%.

За такъв по-дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите големи градове с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене в столицата има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища, пише „Труд“.

Пловдив е на първо място по покачване на цените, като при новите апартаменти повишението е с 52,3%.

Въпреки всичко това обаче София се нарежда на второ място по поскъпване на жилищата за периода от 2015 г. насам. На първо място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите от над 43% за период от три години и половина.

За разлика от София в града под тепетата поскъпването на новото строителство е значително по-голямо от това на старите жилища. Ако погледнем данните само за новите апартаменти, Пловдив е абсолютен рекордьор с нарастване на цените с 52,3% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради също значително поскъпват, макар и с доста по-бавни темпове от новото строителство – с 37,5%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе, Стара Загора и Варна, където нарастването на цените за периода е с близки темпове – малко над 30%.

Все пак с малка преднина на трето място е Русе (+33%), следван от Стара Загора (+31,9%), и Варна (+30,8%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с близо 35% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко – с 21,3%.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство – с близо 40%, като в този сегмент от пазара градът изпревара дори София и се нарежда на второ място след Пловдив. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно – с 29,1%, сочат данните на националната статистика.

Още по темата

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 22,2% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е доста по-голямо – с 36%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 16,75% спрямо 2015 г., сочат данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 10,5%, но при жилищата в съществуващите сгради повишението на цените е доста по-голямо – с близо 23%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 30%, като при движението на цените на новото и старото строителство има минимална преднина за съществуващите жилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 126Какти е тръгнало, до 15 години, нуждата от такив ще спадне много. До 5-10 години може да имаме напълно автономни возила и магазини, както и кухни, който са по-скоро мобилни станции с директна доставка по домовете. Това ще намали нуждата от не квалифициран работна ръка много.
126
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иван, който е писал по-надолу е прав, но за жалост повечето хора или не са напускали територията или дори и да напуснат не знаят какво да гледат! Хора няма по-смотана държава от нашата в ЕС! Ние сме ми мутро-рекетьорска източна държава от съветски тип! Само в такива държави живеят мишки, които плащат два-три пъти по-скъпо за храна, лекарства, апартаменти, образование и т.н. Всичко е пунта мара.
125
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 124 Аз пък през 2014 година станах съдружник в фирма, която строи апартаменти.За 5 години сме построили 4 блока в София. И в момента започнахме пети. В момента сме на изкоп и сме продали вече 10 апартамента и всичките ни наземни гаражи.В Дания дано са те научили, че пазара определя цените, а не многознайковци като теб
124
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А хората с по 9-10 апартамента, защо не го питате и тях? Взимаш апартамент, пускаш го под наем, след няколко години, взимаш нов. С времето започваш д взимаш все повече и повече. Познавам банкери и програмисти с по 20ина години стаж, дето са с по 9-10 имота вече. Единия дори не пуска хора вътре. Реално казва - взимам ещсега и продавам на пенсия. И за собствените си финанси е напълно прав....
123
0
 
21
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Имах предвид не на село, както се изразяват някои, а в покрайнините на града.Почти същите пари излизат, колкото модерния картонен апартамент.Няма шум, няма газове, кеф ти града на 5-10 километра.Пазаруваш, прибираш се и се чувстваш добре.
122
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, неквалифицираните работници, от които винаги има нужда, как ще оцеляват? Ако предположим взима минималната заплата, какво прави тоя човек? Освен да емигрира или да се обеси на джанката?
121
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванНека посочим, че мини маната заплата я взимат само депурлигста на касите в магазина!
120
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 118Не съм датчани и е просто смешно, да твърдя че съм такъв, но имам среда, образование, стаж и кариера. Такива хора, като теб са причината, България да е на прага, н това да е провалена страна. Ти си този, който ще пазарува от "изетници и екплиататири", ще мята камъни по протестиращите, няма д ходи да гласува, ще се усмухв ехидни и злорадно, когато чуе, че някой е бил ограбен или тормизен от мутри и корумпирани политици... Ти си този, който гони младите, като мен, смачквайки мечтите им!
119
4
 
18
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Тогава да говорим за Амстердам или и там е по лошо от София?!) Цени на имотите от 60-120 кв м в диапазон 200-300 000 евро и месечна вноска по ипотечните кредите от 600-1100 евро при минимална заплата 1600 евро и търсене на работна ръка! Отдаването на една стая е от 500-700 евро в района на Амстердам! За Германия мълча,там предлагането е в пъти повече а цените по ниски при минимална заплата от 1500 евро! Осъзнайте се какво пишете и колко ЗТР заблудени тези които от България не сте излизали!
118
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като има балами да дават толкова пари за съмнително строителство,да се повишават още.Не е луд тоя,койкто яде баницата,а който му я дава.
117
5
 
10
 
! Отговори
хаха преди 4 години
До MR BuchАми отиваш в Радомирските села които са на 25 км от София и си вземаш къща за 10 хиляди евроЩо не напишеш , че в Белград цените са 1580 евро средноВ Тирана 1300 евроВ Скопие 1200 евро, това са цени в столици на балканите , които няма и метро даже
116
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 109Всъшност е Маерск, но както и да е :)Може да се получи, но е трудно в страната, чието съвре е ни мото може, да е едн от прекарните поговорки от рода на:"Човек за човека вълк""Направи добро, изяш л**но" "Парица е царица"И други подобни.Хора с станали ужасни нихилисти и омразата е навсякъде. България има потенциал, но трагедията е, че не го ползваме и отричам тези, които искат реална промяна, която е повече от" повишаване на минималната".
115
1
 
21
 
! Отговори
Роко преди 4 години
Стига с тоя Париж, стачки през ден и цела Африка вътре мерси...
114
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 101 менте датчанинаКакъв датчанин си ти ве,ти си един бежанец отишъл на готово в уредена страна.Същия си като хилядите афганистанци и сирийци запътили ли се към западна европа да цоцат благата наготово.
113
10
 
13
 
! Отговори
до 113 преди 4 години
Съгласен. Работя в немска компания. Тук ми плащат 10000лв. месечно срещу над 10000 евро в Германия за същата позиция. Отделно колко по-скъпо излиза на работодателя да плаща осигуровки там, отколкото тук. За офисната площ да не говорим- десетократна разлика в цените. Самият аз съм работил на място при тях с техните заплати, но се преместих тук поради ред причини. Потокът на нови компании у нас е огромен и расте непрестанно.
112
6
 
10
 
! Отговори
MR Buch преди 4 години
До Анонимен 111Пич братовчед ми си купи къща от 60 кв за 35 хил евро, на 30 минути му е от работата. На Оборище има апартаменти 1,5 милиона евро ако става за въпрос.
111
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПУНТИКИ И ПЛАСТИКИ НА АГЕНЦИИТЕ ЗА ИМОТИ- ИДВАХА АНГЛИЧАНИ,ИДВАХА РУСНАЦИ- ТА НААКАХА ИМОТИ В ТРЪНИ И БОДИЛИ ЕЙ ТАКА В НИЩОТОТО ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ, СЛЕД ТОВА ПОЕХА РАЗНИ ИНОСТРАНЦИ СЪС САМОЛЕТИ И АВТОМОБИЛИ САМО ЗАРАДИ ИМОТИТЕ НИ...СЕГА ГИ ПРОДАВАТ НА КИЛО, АМА НЯМА КОЙ ДА ГИ КУПИ, ОБАЧЕ ТЪРСЕНЕТО БИЛИ ГОЛЯМО, СТОЯТ ПРАЗНИ И ТЪМНИ ЦЕЛИ СТРОИТЕЛНИ ПРОСТРАНСТВА И БЛОКОВЕ, АМА ТЪРСЕНЕТО БИЛО АМА МНОГО ГОЛЯМО...
110
8
 
9
 
! Отговори
до 103 преди 4 години
Ха, гледай ти. По една малка случайност имам малко жилище в Париж- наследство от наша близка семейна приятелка. Но го давам под наем към момента. За 300к евро в Париж ще живееш в тотална мизерия. Нека не се залъгваме- хубав имот 100 квадрата в автентичен раЙон (пише се с Й) струва над милион евро. Работих години в технологична компания в Мюнхен и се замислих за жилище. В Хубав район- 500к евро за 50 квадрата. Не, благодаря. Трябваше да инвестирам над милион в нещо смислено при заплата 10к.
109
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя в международна фирма, често стоя по 2-3 месеца във Франкфурт и да ви кажа, че висшите мениджъри се готвят за криза и една от стъпките им е да изнесат още хора бившия соц лагер, търсят офиси във Варшава, Букурещ и София, казват че това което е проблем е че няма квалифицирани хора тука, но им е много по евтино да обучат хора и в Сф да плащат по 3000Е заплати вместо 6-7000Е във Франкфурт. Та при една нова криза по скоро в Сф ще има приток на фирми а не изнасяне.
108
6
 
26
 
! Отговори
MR Buch преди 4 години
Дааааа, една спалня, хол и кухня, на 10 минути от центъра на Виена с градски транспорт ми е по евтина от същия апартамент в Студенски град или Младост. Не благодаря, да поскъпват колкото си искат в София. След година две ще се бе бесят по дърветата като паднат цените и се вдигнат данъците и лихвите.