Антрактиците ни заседнаха в Чили, няма самолет за тях

Трябвало да заминат на 14 декември, но полетът е отложен
Обновена: 18 дек 2019 16:57 | 18 дек 2019 16:12, Камелия Цветанова
8
Антрактиците ни заседнаха в Чили, няма самолет за тях
Снимка: Български антарктически институт

Втората група от 13 души предимно учени, отправили се към Българската антарктическа база "Св. Климент Охридски“ се намират в Пунта Аренас – най-южния град на Чили и вече цяла седмица очаква самолет за Антарктика, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Помпирев.

По предварителен план полетът трябваше да се осъществи на 14 декември с бразилски военен самолет Херкулес С-130. Поради трагичния инцидент със същия вид самолет над пролива на Дрейк, съмнение за проблем в двигателя, осуети излитането на машината.

Очаква се да пристигне самолет от Бразилия, който на 20 декември би трябвало да превози групата до Южношетландските острови, в която освен българите има и учени от Колумбия, Монголия, Беларус и Русия.

Там ги чака малкото 20-метрово чилийско корабче, което трябва да ги превози до остров Ливингстън.

Българските антарктици, които са на Базата вече цял месец преди броени дни имаха неочаквано посещение от френска експедиция посветена на  200-та годишнината от откриването на Антарктида. Ръководител е известната френска пътешественичка и изследователка Лоранс дьо ла Фериер, която е  покорителка на Еверест, прекосявала е Антарктика със ски и е била Командир на френската база "Дюмон д'Юрвил" през зимата.

Маршрутът на експедицията следва  героичните стъпки на първопроходците от преди два века.  По пътя си ще посетят няколко научни бази, като  българската е една от първите.

Френският екип с голям интерес разгледа нашата база и посети православния параклис "Св. Иван Рилски".

Катамаранът "NDS Evolution", с който плава екипът е оборудван с апаратура за мониторинг на морската вода и изучава замърсяването на водите на Южният океан с пластмасови микро частици. Основната цел на проекта е образователна. С ежеседмични директни включвания по френски телевизионен канал, заснемане на богат видео и снимков материал, взимане на интервюта с членове на националните експедиции, екипът ще представи на ученици от френските училища историята на откриването на ледения континент, както и съвременните тенденции в изучаването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
"проф. Христо Помпирев" - не беше ли Пимпирев, бре?
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОСТАВЕТЕ ГИ ДА ПЛУВАТ ПО ТЕЧЕНИЕТО
6
0
 
4
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
До Факт. Аз пък видях група туристи, основно от пенсионерки с найлонови торбички "Най-здравата торбичка" на площад Сан Марко. Тъкмо да ги заговоря и те се сбиха. :) Отказах се.
5
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Къде се намира Антарктика?
4
3
 
6
 
! Отговори
Цгг преди 4 години
От Пунта Аренас до Пунта Мара... цялата им работа е такава...
3
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Преди 3-4 години около 50 французи бяха в храм Рождество Христово в Шипка по време на вечерната служба. Плямпаха, щракаха и зяпаха като не видели. Не се сдържах и им изръмжах сърдито и им шътках няколко пъти да се кротнат малко. Проблем са екскурзоводите, които не признават нищо свято. След минута си подвиха наперените *** опашки и се изметоха.
2
0
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
"Ръководител е известната френска пътешественичка и изследователка Лоранс дьо ла Фериер, която е покорителка на Еверест, прекосявала е Антарктика със ски..."===================Остава да ни кажеш, че е лезбийка и цветнокожа и нещата ще прозвучат съвсем позитивно! Само прекосяване на Антарктика със ски нищо не си е!
1
0
 
7
 
! Отговори
г преди 4 години
Антарктида следва антарктидци , а не Антрактиците????????