Арестувани са 334 членове на калабрийската мафия, има и българска следа

Преди дни бе съобщено за планиран трафик на боклук от Ндрангета
Обновена: 19 дек 2019 11:17 | 19 дек 2019 11:16, Елка Василева
81
Арестувани са 334 членове на калабрийската мафия, има и българска следа
Снимка: архив, Reuters

Италианските власти арестуваха 334 членове и сътрудници на калабрийската мафия Ндрангета в страната и чужбина. 

Задържани са хора от клановете Манкузо и Лимбади на Ндрангетa в Калабрия, България, Германия и Швейцария. Това стана по заповед на Никола Гратери, шеф на прокуратурата „Антимафия” в град Катандзаро. 260 от обвиняемите се намират в затвора, а другите са под домашен арест. Още 82 души се разследват, така че цялото разследване обхваща общо 416 души. Запорирано е имущество за 15 млн.евро, съобщи „24 часа“, като се позовава на медии на Апенините..

Сред арестуваните са и бившият депутат от „Форца Италия” Джанкарло Пители, кметът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция на Вибо Валентиа Филипо Неши, представител на съда на Вибо Валентиа, собственици на местни фирми от строителството и ресторантьорския бизнес и др.

В разследването на властите под наименованието „Ринашита-Скот” е замесен и известният като патриарх Луиджи Манкузо, който още от 90-те години на миналия век е оторизиран да говори от името на „елита” на калабрийските мафиотски кланове.

Още по темата

„Това е сериозно, конкретно и аргументирано разследване, по което работя още от встъпването си в длъжност в Катандзаро”, каза пред медиите прокурорът Гратери. 

Обвиненията срещу всички тях варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, фиктивно притежаване на собственост, пране на пари и др. Престъпната история на обвиняемите е описана от властите върху 13 500 страници. Над 5 млн.листа хартия, принтирани по мотиви за сигурност на различни места от тези на арестите, са били транспортирани с бронирани камиони, за да бъдат връчени на обвиняемите.

Все още не се уточнява каква точно е българската следа в разследването срещу Ндрангета.

Само преди дни обаче италиански медии съобщиха за плануван трафик на отпадъци към България от страна на Ндрангета. Той трябвало да мине през област Умбрия. Това трябвало да стане чрез фирма за отпадъци в Умбрия, чрез която да се изнасят „отпадъци от всякакъв вид, вкл. и опасни”, към България.

Според прокурора от „Антимафия” Никола Гратери това бил планът, замислен от двама босове от Ндрангета, които сега са арестувани. За този план станало ясно от подслушани телефонни разговори от 18 януари 2018 г. между Джузепе Пино Бенинказа и Паскуале Никола Профити. Те били смятани за босове на нелегалната организация, оперираща между Калабрия и Умбрия.

Ето какво казал Паскуале, според публикуваните във в.”Кориере ди Умбрия” засечени разговори : „Ти намери ми някаква фирмичка тук за събиране на боклуци, ще я вземем, в смисъл, че ще влезем в нея ние...имаме излаз в България...Всякакъв вид, отпадъците не заминават, има документи, дават ни парите, можем да си направим хубав бизнес”.

Пино отговаря: „Не е лесно, не е нещо лесно”, а Паскуале допълва:„Ти ми намери нещо, защото има нужда, защото в Италия не знаят къде да ги дянат”. Според прокуратурата става ясно, че съществува план на Ндрангета да се интегрира в нов сектор от претопяването на отпадъците.

Според в.”Гадзета дел Суд” връзката България-Калабрия за нелегален трафик на отпадъци била разследвана от властите в Катандзаро и Реджо Калабрия. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
0
 
! Отговори
Преял Гербав преди 4 години
Отиде ми капарото за вилата на ривиерата. Сделката не мина. Изгорехме, братя
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо чудно; на И. Костов зет му е Италианец
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига бре, "трафик на отпадъци към България от страна на Ндрангета." Верно? Ама тия от Италия са аматьори в сравнение с нашите политически мафиоти. Ндрангета ряпа да ядат, с нищо не могат да се сравняват с нашите Ндрагета които са си направо за Ндранголника!
59
1
 
7
 
! Отговори
Африканеца преди 4 години
Ние пък да им дадем сливи
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Христо Семерджиев на мен отдавна не ми пука за теб нито че държиш интернет и тв може да ме товариш с пари може да ми спираш услугите ти за мен си никои спирали колкото и каквото искаш се мие една аз по тоя начин съм над теб ти си ничии мястото тие в затвора
57
1
 
18
 
! Отговори
хм, преди 4 години
италиянците действат с голям размах, я що хора са опандизили..., другите под домашен арест! Ние тук нямаме капацитет за такава мащабна акция. Да дойдат тук и от тук да ги арестуват директно тия мошеници нашите... Аз им разрешавам. Гилотина за подписалите за опасните отпадъци в България!
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тази територия само един коли и беси...
55
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОИ от нашите "***" са подписвали договорите от страна на БГ-то???Или е общественна тайна?Или на журналистите не им "стиска" да публикуват имена;)
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не е луд този който яде баницата... та и тука същото, не сме виновни ние че взимаме ***, те са ни виновни че ни го дават. Затова там се разследват, а тука всички са невинни калинки.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Пино му отговаря: "Не ми се подсмихвай! Ти си го избра."
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало, Паскуале, Х съм!....Абе тука пак ми се обади оня - Пино, но аз не съм като Първанов, да го отсвиря?Сугурно по този познат начин звучат и тези записани телефонни разговори.
51
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...имаме излаз в България...Всякакъв вид....Чудесно обрисуват дейността на нашето правителство, МВР и двамата циркаджии - Гешефта и Цацата.
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдааа, не си поплюват там!
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ТОЙ сигурно пак нищо не е разбрал и всичко е станало зад гърба МУ. Но сега ще нареди проверси и ще уволни двама трима за да е мирно селото и да запазим схемата. и стабилността.
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма наказателни шпицкоманди по улиците е така.
47
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А мишоците в България пак са се покрили. Нито дума. Кой е разрешил да се внася италиански б. лук в България?
46
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази българска следа да не води до министерски съвет, че се сещам поне за една мутра дето им е шеф.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как са си разделили 15 мил. на 400 човека? То тука само един от пангалите има повече
44
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
преди 20г в чужбина четох във вестника , че в България се изхвърлят Ядрени отпадъци от западна Европа , и да, властите от запада сключвали частни сделки /на ръка/ с нашите управници , но важното било ,че Ядрения *** е изнесен от техните територии.
43
0
 
13
 
! Отговори
и тук е така преди 4 години
И тук институциите работят. Преди няколко дни осъдиха условно ром за това, че карал пиян без книжка, направил катастрофа и пратил двама трима в болница.