Българска черква ще бъде издигната в Букурещ

Средствата ще бъдат набирани чрез дарения
Обновена: 19 дек 2019 09:56 | 19 дек 2019 09:56, Елка Василева
15
Българска черква ще бъде издигната в Букурещ
Снимка: архив, Булфото

Български храм „Св. Йоан Рилски“ ще бъде издигнат в румънската столица Букурещ. Вече е определен теренът от над 2 декара площ в централната част на града и ще започне кампания за набиране на средства за строителството му, съобщи БНР.

Българската държава ще окаже финансова подкрепа за построяването на български храм в румънската столица, но основната част от средствата ще бъдат набирани чрез дарения от фирми и частни лица. Това обясни Русенският митрополит Наум, който е упълномощен от негово светейшество българския патриарх Неофит да води преговорите с румънската страна.

„Във всичките предприети действия ние имаме благословението на патриарха и знанието на министерството на религиозните култове в Румъния, които подкрепят изцяло нашата насока за изграждане на православен храм, без никакво поставяне на условия, че ако в румънската столица се построи български храм, в България трябва да има някакъв друг храм, освен храмът, който е на румънското подворие – „Св. Троица“.

Само преди дни в Русе бе заместник-кметът на Букурещ Аурелиан Бъдулеску, който е потвърдил готовността на румънските власти да съдействат за построяването на храма.

Българският храм „Св. Илия“ в Букурещ бе отнет през 2009 година от румънските власти, а десетки български имоти са изоставени и без подкрепа от румънските власти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Букурещбългарски храм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина или Обществото не разбра 12 века вече че християнството и славянския език нямат нищо общо с Прабългарите или преди 12 века още Огурски племена , огурския език е претопен и унищожен и на негово место се налага славянския нещо като Възродителен Процес за тези които могат да мислят логически
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само така, черкви трябва да се строят, а не джамии.
10
3
 
3
 
! Отговори
TOP SECRET преди 4 години
Ако я учебниците по история в Училище бяха написали как Византия е насила християнизирала Българския Народ при Борис 1 през 866 г. никой нямаше да говори за Църкви и християнство у нас
9
0
 
2
 
! Отговори
Двуличие преди 4 години
Мило и драго дава, и душа дава, братя, не своята, а душата на народа!
8
1
 
3
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
Църква пък много хубава култура гради. :D
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе , ти не видя ли че колегата ти вече е постнал статия или вие май в тоа сайт не сте колеги и не знаете кой какво поства......................................хаха
6
1
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Завод, култура не гради.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Букурещ голяма част от населението са чисти българи.
4
2
 
6
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
Абе каква е тази мания по строене на църкви? Да не сме в средновековието? Стройте полезни неща като училища, болници, заводи. Да строиш църква, означава да чакаш помощ от филaнкишиятa. Ами не - въображаемият ви приятел няма да ви помогне. Дори на поговорка е казано - "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ", т.е. Неволята трябва да се вика, а не измислени герои.
3
2
 
0
 
! Отговори
До Кирил преди 4 години
Няма как. За да си представиш нещо трябва да имаш мозък!
2
1
 
2
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
Представям си при реципрочност какъв вой щяха да нададат пишман бг патриотчета войводи русофили
1
1
 
8
 
! Отговори
g преди 4 години
ееех....в началото на 2000 мисля че тогава беше имаше репортаж на български журналист поканен от Румъния заради разрушенията на наши храмове в Букурещ.Разрушавали се поради нехаберието на Българската Държава. В репортажа имаше румънски ciгани които живееха и са се опитвали да поправят някои сгради.За пръв път ме беше срам от моята държава. ;(