Очаква ли се поскъпване на стоките от първа необходимост?

Търговците прилагат девиза "Ден година храни"
19 дек 2019 12:10, Ния Христова
32


Търговците имат навика да прилагат девиза "Ден година храни" за коледно-новогодишните празници. Не е ясно дали заради пазарните цени или търговците на своя воля са решили да сложат двойна надценка на стоките от първа необходимост, съобщи Bulgaria ON AIR .

"Цената на човешкия труд и цената за суровината за всички ни поскъпва. Политиката за повишаване на доходите винаги е свързана с едни по-високи цени. За продажните цени не ни питайте. Ние знаем единствено нашата себестойност. За продажните цени на хляба трябва да питате търговските вериги. Нетната ни доставна цена представлява 40-42% от цялата цена", коментира председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

"В крайна сметка, стоките от първа необходимост каквито са хлябът, млякото и месото, са в този порядък, но трябва да бъдат с възможно най-ниската надценка. Едно време бяха с надценка не повече от 15%. Има различни похвати на търговците. Затова винаги говорим за разликата между нетната цена и продажната цена", допълни председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България- Димитър Зоров.

Кукушева обясни, че въвеждането на нови цени на стоките няма общо с времето и празниците. Тя не потвърди, нито отрече дали ще има двойно поскъпване на стоките, защото офертите за цените все още не са приети.

Зоров допълни, че държавата не трябва да седи като страничен наблюдател.

Наблюдава се увеличение на износа на български стоки за европейските пазари, но има нужда от добри търговски практики, поясни Кукушева.

"Балансът между вноса и износа е с отрицателен знак, защото много повече млечни продукти влизат от Европа, отколкото излизат", допълни още Зоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
g преди 4 години
До Эврапэйскый Союз не плачи на чужд гроб а гледай какво се случва във Федерацията."Мненията за като зад.ниците.Всеки си има по едно" Полска поговорка.
28
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А и на запад цените на имотите и наемите на имотите са много по високи. На запад цените на стоматологичните, адвокатските, дизайнерските, ит.н услуги са 10 пъти по високи. Защо всички българи работещи по чужбина си правят тука зъбите??? Иначе философстват как пържените картофи били по евтини. Я седни в реномирано заведение и пии едно вино, и ще платиш 10 пъти колкото тука сметка.
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви глупости айде кажи умност защо са високи цните??? Космоса ли е виновен?? Като неразбираш пазарната икономика недей да говориш. На запад, понеже пазарите са големи има много хора с пари и има много големи търговци, съответно конкуренцията е много по сериозна и има насищане. Там търговците се борят за клиенти и съответно дават цени. Тука с това малко население има и малко търговци и съответно няма насищане, докато не се стигне равновесно положение. То защото ги разбирате затова взимате малко
26
1
 
13
 
! Отговори
Д0 28 преди 4 години
Говориш пълни глупости.На запад,където цените са като при нас,а заплатите 10 пъти по-високи,трябваше ли и цените да са 10 пъти по-високи,щото високите им заплати предполагат и голямо търсене.Ама че логика.
25
9
 
2
 
! Отговори
голяма новина преди 4 години
Пазарна икономика. Цената се определя спрямо търсенето. Естествено че като има голямо търсене и цените отиват нагоре. Бизнеса гони печалби, като има търсене с по висока цена и по малко работа има доъбра печалба, а не да се счупиш от рабта залудо. Ако хората нямаха пари и не купуваха цените щяха да падат. Ама соца е увредил населението и то си мисли че някои трябва да регулира цените. Като не ви изнася не купувате, нищо сложно. От догодина минималната нагоре значи и цените ще отидат нагоре.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига леви протести. Живеем в дясна демокрация и олигархията управлява демоса и му дава кандидати за властта.Никой истински десен няма да протестира срещу мерките срещу народа и мерките в полза на богатите и властта. В България левите се мислят за десни, а фашизоидите се мислят за демократи.
23
1
 
5
 
! Отговори
Тик Вен Ик преди 4 години
шандовете са пълни, дори тиквениците са с Рапично Олио, какво искате повече?!
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди години в Полша вдигнаха цените на градския транспорт и всички поляци тръгнаха пеша на работа.Цените бяха върнати.Днес в Чехия протестират и искат оставката на м-р председателя по подозрение в конфликт на интереси.С европари обслужвал частната си фирма.У нас след всички издънки на властта никой не излезе да им поиска сметка.Тогава от какво се оплакваме?От себе си ли?От нашето бездушие и смиреност.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато не почнат да ни искат пари за това ,че ходим на работа всичко ще поскъпва главоломно.Тези заплати които ги получаваме трябва спешно да се върнат при тези които ни ги "дават"
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що бе нали сме стабилни? Ко стана?
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западният комунизъм - "На всекиму евтини стоки, според потребностите" - се прави чрез държавни субсидии.
18
1
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
в България храна няма - всичко е токсични продукти имитация или месо от животни хранени с тези продукни и съответно токсични, а плодове и зеленчуци са повече от отрова - арсен, глифоцат, антразин и т.н. пълен коктейл за вашето добро здраве!!
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки се опитва да ви излъже.Държавата,търговците,строителите,кой с каквото може.На всичкото отгоре ви пробутват некачествени стоки и услуги.Докато не се събудите и не кажете СТИГА! това ще продължи.
16
1
 
13
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Гарантирано от Комунистите в Брюксел, те Мразят Белите Хора и провеждат систематичен Геноцид над тях - с храната е най-лесно, хем скъпа и недостъпна, хем токсична пълна с пестициди, хербициди, хормони, бисфеноли, Памово Масло (известно още като вакса за обувки с време на полуразпад 70 години - повече от среден човешки живот), Рапично Олио(до скоро - машинно масло за самолетни двигатели), Олиж от Памук (лабораторна отрова за плъ хове). Бон Апети и Честита Ханука!
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Храната в големите хранителни магазини в България вече са на цените на магазините в Северна Европа. Говоря за цените обърнати в Евро.Накъде да поскъпва повече?
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука един,търговец или чиновник слага минуси,явно не му изнасят констатациите за поведението им.Истината боли,нали?
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълнете им гушите,щом имате излишни пари.Моят черен петък ще бъде през януари и февруари,когато няма кой да им влезе в магазините.
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама ние сме си виновни ! - в цял свят за Коледа има намаление на всичко, а тука са наточили здраво секирата и удри до последната стотинка.И от иху иху после два месеца тихо !
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка стока струва толкова,за колкото може да се продаде.Докато има будали,ще има и тарикати.Отделен е въпроса с тока,водата,парното.Там са ни натиснали здраво и пробват нашата издръжливост и търпение.Щом мълчим,значи още може.
10
1
 
19
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Докато продължавате да си мълчите.