Българинът – с голямо доверие в ЕС, но не се чувства гражданин на Европа

В България и Румъния доверието е нараснало с пет процента
20 дек 2019 15:44, Елка Василева
193
Българинът – с голямо доверие в ЕС, но не се чувства гражданин на Европа
Снимка: архив, Reuters

Доверието на българите и румънците в ЕС бележи най-голямо повишение в Общността за тази година. Това показва проучване, представено днес от Европейската комисия.

В България и Румъния доверието е нараснало с пет процента и достига съответно 60 и 57 на сто.

Най-високо доверие в ЕС имат гражданите на Литва (66 на сто) и Дания (63 на сто).

По-скоро вярват в ЕС 49 на сто от участвалите в допитването граждани на Германия, Полша и Белгия, както и 45 на сто от словаците.

В Унгария доверието към ЕС е 52 на сто.

Най-малко на ЕС вярват гражданите на Великобритания (29 на сто), Франция (32 на сто) и Гърция (34 на сто).

Образът на ЕС е разглеждан положително най-често от гражданите на Ирландия (63 на сто), България (61 на сто) и Португалия (59 на сто).

Средно в ЕС едва 42 на сто от гражданите заявяват, че виждат Общността в положителна светлина.

Данните сочат спад в общото доверие в ЕС с един процент за една година.

Одобрението за образа на ЕС е намаляло с три на сто в последната година, като се отчита покачване в същия мащаб на неодобрението. С три на сто (до 52 процента) намалява задоволството от европейската демокрация.

На въпрос дали се чувстват граждани на ЕС, българите са в края на таблицата, като едва 56 на сто отговарят положително.

По-ниски са резултатите само сред отговорите на гражданите на Италия (55 на сто), Великобритания (53 на сто) и Гърция (51 на сто).

Първите три места в чувството на европейска принадлежност заемат гражданите на Люксембург (91 на сто), Испания (86 на сто) и Германия (83 на сто).

Проучването показва, че днес европейците се тревожат най-много от имиграцията, промените в природата и икономическата обстановка. Най-малки са тревогите им за престъпността, енергийните доставки, данъците и пенсиите.

На национално равнище най-много тревоги предизвикват здравеопазването, околната среда, безработицата и цената на живота, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: довериеЕСевропейци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
2
 
! Отговори
percentage преди 4 години
Единственият плюс от EU е свободното движение на българите.
172
1
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До "Данните" 175 От това което си написал извода е само един.Ти си живееш с мъката по социализма. Няма лошо. Не ни пречиш.
171
1
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Анонимен 179 Защо си мислиш че като съм пенсионер, искам да излезем от ЕС ? Напротив , ние без него сме загинали.Не ми трябва нико соца , нито БСП , нито Нинова.България се развива нормално за мижавите възможности които имаме след "развития " социализъм.45г. трудно ще се избият.
170
1
 
2
 
! Отговори
днес преди 4 години
Българина се е хванал като просяк за Европа,сънува подобрение защото БГ,парламента корумпиран.Велик Путин каза ЕДНОПОЛИСОсово управление не може или САЩ да бъде шефа.
169
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБългария никога не е била и няма да бъде част от Европа. България е част от Ориента........Абе я си стой ти в Ориента и не ни учи какво да правим,българския народ са проливали кръвта си години наред в борба с Ориента и османците,не ,благодаря,няма нужда!
168
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България никога не е била и няма да бъде част от Европа. България е част от Ориента.
167
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПенсионерГрешиш,ние сме си европейци много отдавна,още от 617 година сме имали европейска държава.Ако не ви харесва нещо в ЕС,може да се задействате и да го промените,а не да излизаме от ЕС.
166
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм за ЕС,защото не считам,че ако излезем от ЕС,нещо ще се подобри в положителна посока.Явно същите,които разрушиха СИВ и си загубихме силната българска икономика,сега искат да разрушат и ЕС.
165
0
 
10
 
! Отговори
ha преди 4 години
Българите искат - Да има отново заводи и работа за населението. Искат да имат АЕЦ и да не плащат толкова скъп ток на тези обирджии, които си разпределиха страната. Искат децата им да учат, живеят и работят в България а не по другите държави. Искат, нормален живот за старите си родители а не да се хранят с хляб и млеко и да се радват на 40 лв. коледни надбавки. Искат, но европа това не може да им даде. Сами преценете, Българите колко искат ЕС.
164
12
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Ние европейци не станахме , но Европа дойде при нас.Сега сме нормална държава , като всички останали.България никога не е била по богата.
163
3
 
11
 
! Отговори
"Данните" преди 4 години
фалшиви !!!излезте на улицата и попитаите хората !!!67% от Българите искат България да напусне този гнусен Ротшилдски кибук наречен ЕС 85% от Българите НЕНАВИЖДАМЕ Американския окупатор и искаме да напуснем тазитерористка организация НАТОюдо-масоните на Соломон Паси ни продадоха на ЕС и НАТО зад гърба на народа - никой не попита БЪлгарския народ дали иска в ЕС и НАТО - ето това им е "демокрацията"
162
2
 
10
 
! Отговори
ЕСССР преди 4 години
Отчаяна тоталитарна евро пропаганда и популизъм. На Запад може и да мине, но няма д амине при тези, които си спомнят тоталитаризма на комунистическия строй. Не ни трябва втори такъв безбожен строй.
161
2
 
7
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Откъде ги взимате тези данни? Защо правите свободни съчинения, кого сте питали. Н`ам колко си процента от гражданите заявяват....мен никой, никога не ме е питал какво заявявам, нито някой от семейството ми, нито от кръга от познати и приятели никой не ми е споделил че е питан! Кого питате, питам аз и как ги стъкмявате тези данни!!! От фалшиви по-фалшиви и измислени!
160
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът има довери в ЕС . Обладаван с доверие. Кой избяга избяга. Другите доверително ги облафсват
159
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обединена Европа . Мечтата и на Хитлер. Ама без световната банка и *** идеологията.
158
1
 
9
 
! Отговори
Евроромцаряска преди 4 години
Лека полека ще измре белия етнос в Румъняска и Бългъръя и ще останат само най-големите еврофили то ест РОМИТЕ че даже ще се обединим с Румъняска в обща ромска еврофилска империя без бели хора в неяРумъния и България са Номер А1 по най бързо изчезващо население и най бързата подмяна на местното население с ромскоДругия рекорд които държиме с Румъния е за най-много про-сти-тутки на глава от населението и най-вече за износ на про-сти-тутки за Западна Европа с печалба стотици милиарди за Ром-СИК
157
0
 
7
 
! Отговори
339 преди 4 години
Аз пък знам какво искам-сегашните заплати със предишните/соц/ цени.Много ли искам.
156
8
 
5
 
! Отговори
999 преди 4 години
Такъв озлобeн народец не заслужава дори ес. За това и съдбата го разхвърля по света. Малко демокрация натисна българите и те станаха на гювеч, загубиха си националното достойнство и станаха слуги на разни тъnиpи.
155
1
 
5
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
Всичко това ми звучи като "малко бременна"! Ама така си е, наша милост , българинът никога не е знаел какво конкретно му се иска. Или хем му се иска хем не му стиска...
154
2
 
11
 
! Отговори
кожодер кожухар преди 4 години
Тоя организация май е само за тотален контрол и кожодерство.