Гърдев: 2019-а беше динамична за сигурността!

Кои са ключовите събития според експерта?
Обновена: 23 дек 2019 23:17 | 23 дек 2019 23:17, Екип на Dnes.bg
13

Ескпертът по международна сигурност Димитър Гърдев определи 2019 като динамична година в сферата на сигурноста.

Като най-ключово събитие той посочи смъртта на лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади и това, че халифатът, който беше обявен в огромната територия, завладяна от организацията, приключи.

"Подводните камъни са в идеологията. Тя продължава да е жива, да има доста сериозни проповедници. Имахме такъв случай в България - вербуване на непълнолетен гражданин, имахме няколко такива случая и в Западна Европа", обясни експертът в "Денят ON AIR".

По думите му опасностите продължават да са на дневен ред в други части на света, където не са стихнали огнищата на напрежение.

"Това, което виждаме като конфликт в Украйна между Луганск и Донецк - източните райони, подкрепяни от руската федерация. Бяха преподписани основните договорености от т.нар. Мински процес-2, който предвижда регулиране на напрежението и деескалация в зоната на конфликта. Тази година, която предстои, може да започне реално изпълнение на тези точки", посочи Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Като още едно огнище на напрежение той определи Либия. Според него там ще се стигне до форма на директна намеса на чужди държави.

Експертът посочи още, че процесът за европейската отбрана в ЕС ще се ускори, защото Великобритания напуска, а тя е спирала заложените задължения от Лисабонския договор.

"Имаме и сериозен разнобой в НАТО - едното е за определяне на приоритетите и опасностите от какви направления идват. От друга страна, Турция желае операцията в Сирия едва ли не да бъде припозната като операция на НАТО, което е изключително трудно да бъде възприето", обясни Гърдев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крим е руски, а Шотландия е английска.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експертите всичколози какво казват за разпада на Великобритания?Ще се разпадне ли Великобритания?Ще има ли окупация на Шотландия?Ще има ли Шотландско-английска война за независимост?
5
2
 
2
 
! Отговори
Пак ли циркаджия, преди 4 години
приет да следва специалност МИО преди 1989 г.?Такива ги пращайте да работят като склададжии по селските цехове. Ако много добре им се обясни какво трябва да правят и им се повтори няколко пъти, може и да успеят да се справят с такава длъжност.Но те продължават да лентяйстват във външн.търговия, съветници са на президентите ни, подмилкват се като експерти към комисии в Парламента или в краен случай преподават в УНСС.Все още са галеници бившите връзкарчета не само от МИО. Затова сме на този хал
4
4
 
1
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Мерси.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХаД.Гърдев е завършил "Международни икономически отношения". След като е роден през 60-те години, значи са го приели да следва тази специалност още по времето на социализма. Знаеш чии синчета и внуци ги уреждаха така.Има ли смисъл да умуваме повече? Той не е бил подготвян за да работи, а за да заема благи служебни позиции и да ходи по чужбина. Ти питаш за какво получава заплата :)
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ще стане с шотландските националисти и екстремисти?
1
2
 
9
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Нищо не разбрах,този за какво получава заплата?