На парите от роднините в чужбина разчитат цели села у нас

Емигрантите ни пращат повече средства от преките инвестиции
Обновена: 24 дек 2019 14:56 | 24 дек 2019 14:55, Камелия Цветанова
273
На парите от роднините в чужбина разчитат цели села у нас
Снимка: Reuters, архив

Над 920 милиона евро са насочени към България от емигранти, които работят зад граница за първите 9 месеца на годината. Много домакинства у нас разчитат на близки зад граница и за осигуряването на пари и за Коледа и Нова година.

Справката на БНБ показва, че най-много средства идват от Германия - почти 190 милиона евро. Следват парите от САЩ и Испания.

Оказва се че за деветмесечието парите от емигрантите надскачат значително преките чуждестранни инвестиции, предава bTV.

Парите от българи, които работят зад граница и изпращат пари у нас, нарастват за изминалите години - от 880 милиона през 2017-а до 922 милиона тази година.

У нас има цели села и квартали, чиито жители разчитат на свои близки, работещи зад граница.

От чисто икономическа гледна точка няма голямо значение откъде идват парите - дали от тук, или от чужбина.

Важното е, че влизат в икономиката като потребление, а това потребление стимулира бъдещи инвестиции, смятат икономистите.

Голяма част от чуждите инвестиции не са и съвсем инвестиции. Това са заеми, отпуснати от компаниите майки на българските им дружества, които ще трябва да се връщат. Разликата между емигриращите зад граница българи и тези, които се връщат се свива. Въпреки това онези, които напускат, все още са повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това говори много лошо за Бг! Уж сме в ЕС, а сме им белите роби, жалка картинка!! Вместо да сме равнопостанени, с европейски заплати и пенсии, се радваме на подхвърляни огризки, забравени нейде в задния двор на възхвалявания ЕС. Унижение и срам за всеки достоен българин!
221
0
 
2
 
! Отговори
Бургаски преди 4 години
Този материал, Борисов дали го е прочел?
220
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чужда е за теб.Освен данъци за доход и някои такси нищо друго не събира държавата тук.Пенсията и заплатата не я плаща държавата, здравната застраховка е лична и т.н.Само в Твоята държава Боко вдига пенсиите и заплатите, ако му е кеф.
219
3
 
6
 
! Отговори
от Германия преди 4 години
До АнонименЗащо, другарю? Технически погледнато в ЕС всички сме една държава. По твоята логика ако селянин като теб отиде да работи в София, то трябва да бъдеш низвергнат закото си предател на маалата? Виж, ти си *** човек. Лошото е, че като теб ставате мнозинство. И колкото повече ставате, толкова по-малко умни хора ще искат да живеят в България и толкова е по-голяма вероятността и за в бъдеще да избираш Тикви, Корнелии, Доганчовци и прочие *** да те води по стръмното. Бъди здрав!
218
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се застрелват още преди туй.Цялата им рода също.А и съседите и приятелите им.
217
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-гнусно нещо на света да предадеш Родината си и да отидеш да слугуваш на чужденци извън България. На такива хора държавата трябва веднага да им отнема гражданството и да им запорира всички имот и сметки в страната.
216
0
 
7
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
До Анонимен 223Анонимен,не поливам градинки с питейна вода.За тая цел си има помпа.Как ги сметна тия 10 кубика на месец на семейство?Ти сигурно си гей двойка и нямаш деца които да переш и къпеш всеки божи ден?Или си ман...гаал и се къпеш веднъж в годината?А относно 10 стотинки-тук 10ст,там 15ст,леко увеличение тук,леко увеличение там и пенсията сублимира!И друго искам да кажа.Хората които са навън не са предатели,а икономически бежанци.Просто тук освен за ИТ сектора достойно възнаграждение няма
215
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами увеличение на пенсиите и заплатите всеки ще се старае да се върне но това е не възможно да се вдигне жизненото равнище е не възможно а кои ще краде извиняваите кои ще присвои млионите.вижте че политиците ни постояно реват че нема пари в държавата
214
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колко сте жалки българите в българия работя в москва гл.директор съпругата ми гл.счетоводител сина учи последна година.с какво ще ме върнете обратно получаваме много добре условията са ми прекрасни всяка година двамес.почиваме бг велингад и созопол родата ми и приятелите ми плачеха от безпаричие сега почти всички са в запад кои как се уредил в лятото се срещаме вече никои не плаче от безпаричие всеки казва че няма да се върне те езика знаят много лошо поне децата ни учат език и те ще имат бъдище
213
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не зная дали сфаща, че работи срещу бг правителство, което иска да ме върне в Бг, а той ми обеснява, че няма нужда да се връщам.Предлагам му да помисли и да попита някой умен.
212
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя ком.плексиран човечец се реди за съдия, раздаващ присъди, вярващ в анонимноста в Интернета.Не разбира, че афишира само собственото си интелектуално равнище.
211
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя още шава.Какво са предали българите отишли в чужбина?Това са истинските българи, които ценят свободата, семейството си и здравето им. Това са хора, които са готови да струпат всичките си победи в живота накуп и да ги заложат за следващата и печелят. Това са хора, които правят да се уважава българското и българите по света.Всичко туй,което българите останали в България не правят и които предават Българския дух, гладувайки и мрънкайки.Какво общо имате вие с Българите?
210
2
 
4
 
! Отговори
Предател преди 4 години
А Склададжията здравей!Честита Коледа!
209
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за съжаление това е истинската икономика в бг,пращащите пари на роднини,това са малкото пари които достигат до малкия човек и реално се вливат и движат икономиката,другите само се местят от една сметка в друга и там отлежават
208
1
 
3
 
! Отговори
outlander преди 4 години
До Ю кортесNashite rodnini kogato sa rabotili v BG na kogo sa izkarvali pensiite ? Tolkova li ste ne informirani ..............
207
2
 
8
 
! Отговори
outlander преди 4 години
ako ne sme nie da prastame PARI zagubena vi e rabotata ,,,,,,,,
206
2
 
4
 
! Отговори
защо преди 4 години
"От чисто икономическа гледна точка няма голямо значение откъде идват парите - дали от тук, или от чужбина.Важното е, че влизат в икономиката като потребление, а това потребление стимулира бъдещи инвестиции, смятат икономистите.Голяма част от чуждите инвестиции не са и съвсем инвестиции. Това са заеми, отпуснати от компаниите майки на българските им дружества, които ще трябва да се връщат. "Кой разбрал - разбрал! На останалите ВЕСЕЛА КОЛЕДА. Ваш бизнесмен
205
0
 
9
 
! Отговори
gele преди 4 години
е тва е ръста на икономиката на боко
204
2
 
24
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Едно време селото хранеше града,а сега гурбетчиите хранят нас възрастните.Господи,къде гледаш и не си прибереш версиите!*** герберасти ще ми обясняват как пенсионерите "пълнели колички" по моловете"!?И пак тихомълком точно по празниците вдигнаха цената на водата за да не можем да реагираме.КЕВР може ли обясни понятието "поносимост"на плащане???А сега ще им кажа как го разбирам аз.Някой ми го е нахендрил отзад без вазелин и се опитва да го набие докрай и чака да види кога ще реагирам.
203
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен основния дял на парипращащите е от европа г.у.р.бетчии. Това са хора, чиито живот е в Бг.Те са отишли да спечелят пари. Не харчат нищо на място, а всичко влачат в Бг.Е.м.и.грантите, от друга страна могат да пращат нередовно и по-малко, защото тяхния живот не е в Бг и те имат множество харчове извън Бг.