Докога минималната пенсия ще е под линията на бедността?

Как се живее с пенсия 219, 43 лв. при линия на бедност 348 лева?
Обновена: 27 дек 2019 21:48 | 27 дек 2019 10:34, Камелия Цветанова
51
Докога минималната пенсия ще е под линията на бедността?
Снимка: Булфото, архив

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до управителя на НОИ Ивайло Иванов с препоръка да се потърси правен механизъм, който да направи възможно актуализирането на най-ниската  пенсия за осигурителен стаж и възраст, така че тя да не е под линията на бедност. 

"По данни на Националния осигурителен институт към момента размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 219, 43 лв., при линия на бедността за тази година от 348 лева. От 1 януари 2020 г. линията на бедност ще бъде 363 лева, а от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 250 лв.", пише в становището си омбудсманът, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Още по темата
Повод за писмото на доц. Ковачева са стотиците жалби, както и петиция от 1 800 души до институцията на обществения защитник, в която граждани се оплакват именно от факта, че и с  очакваното индексиране на пенсиите от м. юли 2020 година от 6,7 на сто, предвид ръста на цените и инфлацията, техните доходи ще бъдат под линията на бедността, а полученото увеличение, те определят като крайно недостатъчно за реално подобряване на жизнения им стандарт.

"Предвид очакванията от страна на възрастните хора към компетентните държавни институции, за предприемане на действия, които да им осигурят доходи за достойно съществуване, се обръщам към Вас с препоръката да се потърси правен механизъм, който да направи възможно актуализирането на пенсиите до нива, които да им гарантират достоен живот и да ги изведат от групата на хората, живеещи под прага на бедност. С надежда за лична ангажираност, на представляваните от Вас институции, очаквам да бъда информирана в разумен срок за вижданията Ви и действията, които ще предприемете за решаването на изложените проблеми", завършва омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато наследниците на комунистите се увеличават и си клатят краката в държавната администрация така ще бъде. Произвеждащите блага са три пъти по малко от ненужната администрацията която осигурява вечната власт на богопомазаните натрапници. Червени сини и други пребоядисани партийни величия и тяхните наследници.
41
1
 
6
 
! Отговори
Докога ли? преди 4 години
Докато гласувате за ГЕРБ или не гласувате и оставяте маалите да преизберат ГЕРБ, очевАдно няма да имаме нормални заплати и пенсии. При други, може и да има, може и пак да няма. Нещата се изпуснаха още през 1991-1992 година при управлението на дедмократите от СДС, които се отдадоха на грабеж и реституции, вместо да се погрижат за нормалното управление на България. По техния пример, след това действаха и ДПС, НДСВ, а сега и ГЕРБ. БСП е противоречива партия. Банките бяха фалирали още преди Виденов,
40
1
 
9
 
! Отговори
Sasho преди 4 години
Аз ли съм *** или когато държавата не осигурява МИНИМАЛНИТЕ средства за живот, това се нарича ГЕНОЦИД...Какви европейски съюзи, какъв напредък, какво евро, какъв ШенгенОт все сърце им пожелавам на всички виновни за тази ситуация в която живеят нашите родители, да умрат.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая задмина и Мая Манолова по безсмислени приказки. Прави това предложение броени дни след като се прие бюджета за догодина. Защо не го даде, когато се правеше бюджета или между първо и второ четене. И ако на не работилите се дава такава увеличение, тогава колко да е на работилите?
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато има минимални хора на тази територия, ще има и минимални пенсии и заплати!
37
1
 
5
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
Владко часовника като вкара еврото в България всичко ще се управи.Ще станем Швеицария.Голям кеф.
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Линията на бедност е около средната пенсия за 2019 и за 2020 години. Пенсии по-ниски от средната получават 60-70% от пенсионерите.
35
4
 
20
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Мизерните заплати водят до мизерни пенсии - така е според немската пенсионна система, която прилагаме в България. Даже човек да се е осигурявал на максимума, пенсията му пак е мизерна - 1200 лева е мизерия, а това сега е максималната пенсия, миналата година 910 лева - още по-голяма мизерия.
34
5
 
37
 
! Отговори
ХРАМА НА ОБРЕЧЕНИТЕ преди 4 години
"Държава" която не се грижи за бедни, болни, безпомощни и бездомни Е МЪРТВА ДЪРЖАВА!
33
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито Жан Виденов беше виновен за ниските пенсии,нито ББ е виновен сега. Каква пенсия очаква човек,който се осигурява на МРЗ ? Сигурно чака 1000лв. ?
32
15
 
5
 
! Отговори
иконоист преди 4 години
Това с пенсиите може да се оправи след 20г, ако сега не се прилагат социални мерки. За да дръпнеме трябват добри бизнес условия, дерегулации, младите да да имат добри условия за да не бягат, инвестиции в инфраструктура и ред. На сегашните пенсионери изработените пари са малко, защото базата им е малка преди 89г, общ кюп с ниски заплати тука 70$ на запад 700$, после до 97г по 4-5$, няма натрупване. Ако сега се вдигнат за сметка на централния бюджет, и се затегне бизнеса, то ще стане още по зле.
31
5
 
38
 
! Отговори
до 33 преди 4 години
много ти е слаб пиара. Въпросът е конкретен - преди да дойде Боко Тиквата на власт, бяхме преди Румъния. Боко тръбеше да не ни пришиват към Румъния, защото сме много по-напред. Сега след 10 г. негово дерибейство--сме далече след Румъния . Е, ? Каква оценка да дам на Тиквата?
30
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А многото африкански държави са те изпреварили отдавна.Даже и при великия бай тошо, когато заплатата в НРБ беше 160лв, бтлгарите с връзки отиваха да работят в Африка - либия, мароко за 800лв и то валутни.Та така склерозирали бузлуджански нежастници.
29
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До нещастника 31Викаш преди това правителство, при Жан Виденов ти беше по-напред от всички страни в ЕС.Дойде ГЕРБ и това правителство и всички те изпревариха.Тц. Тц. Тц. Ти верно си голям бузлуджански ***.
28
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи един спортен организатор имаше ги във всички предприятия си живееше като цар само екскурзии и спортни прояви и накрая напращял от енергия потен вода не е пил и хоп 250 лева пенсия и започва да мрънка колко му е ниска пенсията и даи всега да му я вдигнем искуствено за сметка на другите пенсии така не става или вдигате всичките пенсии с еднакъв процент или млъкнете защото явно това е популизъм и на практика не става
27
4
 
32
 
! Отговори
нещастници преди 4 години
Нека всички нещастници да не се опитват да ми противопостовят различните политически формации,а да отговорят на един *** въпрос? Каква оценка ще дадът на правителство, което допусна да ни изпреварят -----всички други страни от ЕС, редица страни извън ЕС, и много африкански държави!
26
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наглите бесепари, чиято партия направи заплатите по 3$, питат защо минималната пенсия била 219лв.
25
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо гласувам за ГЕРБ ли?Защото знам, че ако гласува за теб и спечелиш и толкова няма да са.
24
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им харесвал икономическия модел, ама не могат да предложат друг.Склерозирали Форумни поплювковци.
23
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се живее с пенсия 219лв?А кога ти е била по-висока пенсията?При Жан Виденов колко ти беше пенсията?*** колко пендия ти обещава? А умните и красивите? Първо си отговори на тези въпроси.