Санирането продължава: С ?4 млрд. още 8000 панелни блока

Досега обновените жилищни сгради надхвърлят две хиляди
Обновена: 27 дек 2019 21:43 | 27 дек 2019 07:00, Елка Василева
150
Санирането продължава: С ?4 млрд. още 8000 панелни блока
Снимка: Булфото

До 2030 г. за подобряване на енергийната ефективност (саниране) на сградния фонд в страната ще бъдат дадени 4 млрд. евро, което би стигнало по сегашните цени за поне още 8000 панелни блока. Средствата са записани в Националния план за енергетиката и климата (221-2030).

Броят на санираните блокове може да бъде и по-голям, ако не се прилага, както досега 100% субсидиране на обновяването. Статистиката на строителното министерство сочи, че панелните сгради в страната са около 19 хил., в които има над 900 хил. апартамента, обитавани от близо 1,7 млн. души, пише "Монитор".

До момента по финансираната изцяло с пари от българската хазна Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са готови над 2000 блока. За санирането им са инвестирани 2 млрд. лв.

В следващите 10 години средства за обновяването на сградния фонд в България могат да бъдат осигурени от няколко основни източника, пише още в Националния план. На първо място са структурните фондове на ЕС за следващия програмен период между 2021 и 2007 г. Пари могат да бъдат осигурени от програмата InvestEU, известна повече като план „Юнкер”.

За саниране средства могат също така да бъдат взети и от Модернизационния фонд, в който постъпват приходите от 2 % общото количество квоти за парникови емисии в ЕС. В него България има запазен дял от 5,84 % от средствата.

Друг източник на средства за подобряване на енергийната ефективност на сградите в страната са различните финансови инструменти, основно захранвани с евтини кредити от ЕИБ, ЕБВР.

Останалите начини за финансиране на санирането са свързани с националното съфинансиране по оперативните програми, фонда „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ (ФЕЕВИ), Националния доверителен екофонд (НДЕФ), фонд „Сигурност на електроенергийната система и не на последно място частни инвестиции.

Една от целите, залегнали в Националния план, е и увеличаване на дяловете на използване на възобновяеми източници на енергия във всички основни сектори на икономиката. Догодина производството на енергия за отопление и охлаждане трябва да е на 31,2% с използването на ВЕИ. Само   след още 2 години делът трябва да надвиши 36 на сто през 2025 г. да е почти 44%. След 10 години - през 2030-та, се планира минималният дял да е поне 49,09%.

В този сектор основно ще се разчита на използването на биомаса, като акцентът ще е на дървесината. До края на следващото десетилетие приносът само на дървесината в производството на топлинна енергия трябва да се увеличи от настоящите 30% до 44%. Така на практика ще се стимулира отоплението чрез изгаряне на дърва, слама, пелети, брикети. Причината е, че формално горенето на дървесина се възприема като възобновяем енергиен източник, при това с нулеви емисии на въглероден двуокис, защото преди да бъдат изгорени, растенията са погълнали съответното количество от въпросния вреден газ.

В случая обаче остава проблемът с фините прахови частици. От ЕК настояват националните планове на страните, подобен на нашия да бъдат допълнени с анализа на политиките за качеството на въздуха и вредните емисиите, като бъдат представи количествени данни за замърсяването при различните сценарии за развитието на енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата дава парите, а когато ви излъжат и ви направят некачествено саниране, виновни сте си самите ВИЕ. Не може и ***, па и вазелин.
78
2
 
8
 
! Отговори
НАП преди 4 години
До ЕльоменатБихте ли си дали адреса и телефона да проверим как с толкова малко внесени данъци имате къща с езерце и поддържате такъв стандарт?
77
3
 
11
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Аз внасям над 15 000 лева данъци годишно, за да може да продължава "безплатното" саниране на премиера.
76
5
 
6
 
! Отговори
Пепа преди 4 години
Тия панелни социалистически складове за хора трябва да бъдат съборени.И да се построят нормални жилища.
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за Детска болница Няма , за Александровска б-ца Няма !призовават овцето да даряват за мед апаратура и лечение на деца,а и от даренията се крадне
74
2
 
6
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
70 лева. Сега ми кажи ти колко данъци плащаш общо? Аз плащам пълни данъци , защото съм на държавна работа в транспорта. Плащам и допълнителни към 1400 на година за втората си частна дейност. От мен в хазната годишно според изчисленията ми влизат над 5000 лева. Кажи сега ти столичани , който работиш на черно какво внасяш? Хайде
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как един Нефтохим да произвежда повече от 1 млн работещи в София.
72
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди няколко дни ,при един сравнително слаб вятър в София,изолацията на един блок се обели като черупка на яйце------От 2 000 блока на един е паднала изолацията.Да припомням ли. Че отговорност за контрола по санирането носи самата етажна собственост, а не държавата.
71
3
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ами то и въглищата и нефтопродуктите при горене изпускат само този СО2, който са натрупали при формирането си. В природата нищо не се губи, освен енергията. Вместо въглеродни емисия трябва да се облага изразходваната енергия за преработка на ресурси за потребление. Това да се казва Акциз. Трябва да има драконовски Акцизи за луксозни придобивки и стоки за потребление. Между другото това го е имало за единични стоки, но трябва да се хванат за гушите богаташите.
70
8
 
11
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
Не се делете на шопи и прованс, всички знаем че София е *** на гърба на индустриални градове като Варна, Пловдив и Бургас. Само Лукойл в Бургас произвежда 5% от БВП на България. Кажете един индустриален гигант в София? А пристанището на Варна? А Пловдив и заводите. В София търси услуги и второ поколение кореняци гледащи надменно над новодошлите страдалци за по добър живот. Разбира се ако могат и ще ги наклепат
69
1
 
16
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
2 млрд за 2000 блока!?!?, Това прави по милион на блок. Че те за тия пари нови щяха да построят!
68
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕльоменатКажи сега колко ти е данъка на година за къщата с езерцето?
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешка. Половин милион евро на блок.
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Облепване не значи саниране.
65
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославКаквито и да са колите в София, данъците от тях стигат за да се поддържа града. Докато данъците на 20 то коли в едно село не стигат за нищо и софиянци хранят прованса, но ще е до време. Точно защото селата са в тежест на държавата, изчезват малко по малко и никой не налива пари в тях.
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
4млрд евро за 8хл блока. Това прави половин млрд евро на блок.
63
0
 
12
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
""Санирането продължава: С ?4 млрд. още 8000 панелни блока""Кражбите също.Това саниране направи много хора милионер,а сега още повече.Преди няколко дни ,при един сравнително слаб вятър в София,изолацията на един блок се обели като черупка на яйце
62
1
 
19
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Живея в средноголям град. Работя държавна работа , имам си и втора частна , защото съм кадърен. Имам къща на два етажа с градинка , барбекю и хубава беседка с изкуствено езерце до нея. Радвам се на чист планински въздух. Ти си заврян в панелката на баща ти заедно а него, прекарваш времето си в ядосване в задръстване и дишаш смог и италиански ***. Не ми казвай да идвам в София , защото и пари да ми дават няма да го направя.
61
0
 
14
 
! Отговори
Друг бургаски преди 4 години
На моя блок пък писаха 65000 лв асфалт за алеята пред входа, но си тръгнаха без да сложат и 1 м асфалт. Пишеше, че ще сменят старите тръби на Топлофикация за 114 000 лв. В Бургас си .... Майката, голяма софра
60
1
 
8
 
! Отговори
FF преди 4 години
А пък ВиКмрежата пак ще си я плащаме ния, с новите цени на водата!