Санирането продължава: С ?4 млрд. още 8000 панелни блока

Досега обновените жилищни сгради надхвърлят две хиляди
Обновена: 27 дек 2019 21:43 | 27 дек 2019 07:00, Елка Василева
150
Санирането продължава: С ?4 млрд. още 8000 панелни блока
Снимка: Булфото

До 2030 г. за подобряване на енергийната ефективност (саниране) на сградния фонд в страната ще бъдат дадени 4 млрд. евро, което би стигнало по сегашните цени за поне още 8000 панелни блока. Средствата са записани в Националния план за енергетиката и климата (221-2030).

Броят на санираните блокове може да бъде и по-голям, ако не се прилага, както досега 100% субсидиране на обновяването. Статистиката на строителното министерство сочи, че панелните сгради в страната са около 19 хил., в които има над 900 хил. апартамента, обитавани от близо 1,7 млн. души, пише "Монитор".

До момента по финансираната изцяло с пари от българската хазна Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са готови над 2000 блока. За санирането им са инвестирани 2 млрд. лв.

В следващите 10 години средства за обновяването на сградния фонд в България могат да бъдат осигурени от няколко основни източника, пише още в Националния план. На първо място са структурните фондове на ЕС за следващия програмен период между 2021 и 2007 г. Пари могат да бъдат осигурени от програмата InvestEU, известна повече като план „Юнкер”.

За саниране средства могат също така да бъдат взети и от Модернизационния фонд, в който постъпват приходите от 2 % общото количество квоти за парникови емисии в ЕС. В него България има запазен дял от 5,84 % от средствата.

Друг източник на средства за подобряване на енергийната ефективност на сградите в страната са различните финансови инструменти, основно захранвани с евтини кредити от ЕИБ, ЕБВР.

Останалите начини за финансиране на санирането са свързани с националното съфинансиране по оперативните програми, фонда „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ (ФЕЕВИ), Националния доверителен екофонд (НДЕФ), фонд „Сигурност на електроенергийната система и не на последно място частни инвестиции.

Една от целите, залегнали в Националния план, е и увеличаване на дяловете на използване на възобновяеми източници на енергия във всички основни сектори на икономиката. Догодина производството на енергия за отопление и охлаждане трябва да е на 31,2% с използването на ВЕИ. Само   след още 2 години делът трябва да надвиши 36 на сто през 2025 г. да е почти 44%. След 10 години - през 2030-та, се планира минималният дял да е поне 49,09%.

В този сектор основно ще се разчита на използването на биомаса, като акцентът ще е на дървесината. До края на следващото десетилетие приносът само на дървесината в производството на топлинна енергия трябва да се увеличи от настоящите 30% до 44%. Така на практика ще се стимулира отоплението чрез изгаряне на дърва, слама, пелети, брикети. Причината е, че формално горенето на дървесина се възприема като възобновяем енергиен източник, при това с нулеви емисии на въглероден двуокис, защото преди да бъдат изгорени, растенията са погълнали съответното количество от въпросния вреден газ.

В случая обаче остава проблемът с фините прахови частици. От ЕК настояват националните планове на страните, подобен на нашия да бъдат допълнени с анализа на политиките за качеството на въздуха и вредните емисиите, като бъдат представи количествени данни за замърсяването при различните сценарии за развитието на енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
500 хил за санирането на 1 блок . Разбира се зависи от блока , но сигурно поне половината от парите ще бъдат откраднати .
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 142 Филма не е само 1 има доста .Първо изолация после аспирация след това конденз мухъл влагоабсорбатори болести
137
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дърта баба в нови ***. Йок файда.
136
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да говорите, стиропорът и дограмата спестяват 30-40% от енергията за отопление. Само това да е, пак си струва. А освен това топлоизолацията консервира и самият блок, и прословутите заварки вече не са подложени на същия атмосферен тормоз - влага и температурни амплитуди.
135
3
 
9
 
! Отговори
Petar Kostov преди 4 години
Санирането е нужно, проблемът в България е липсата на закони, които биха допринесли за един баланс липсващ в момента. Фирми фантоми, безумни цени и прочее не биха съществували в една законово уредена държава. Искренно се надявам, че всички панелни блокове ще бъдат санирани, както е и във всички развити държави като примерно е в Полша,Словакия и Чехия!
134
3
 
10
 
! Отговори
Goko преди 4 години
За тия пари да построят малко нови блокчета за млади семейства.
133
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има специален филм на немски разследващи журналисти за санирането в Германия. 100% мафиотска измама, без абсолютно никаква икономическа логика в нея, освен за извършващите я.Икономията, която уж се реализира не покрива разходите дори за десетилетие.В България е същото.
132
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трудно е да се обобщи, че всички санирани блокове са калпаво направени. Има и добре поставена изолация, но аз мисля, че не беше добра идея да зидат с тези блокчета терасите. Много рядко са обхванати с пояс, масово върху тях директно е сложена дограма, а оригинално има едни дебели пети в края на всеки подов панел и там се заварява парапета. Не съм чул някъде да е сменяна ВиК, Ел или друга инсталация, да са отворени заварките? За отоплението е ОК, но не е саниране, а топлоизолиране по скоро.
131
4
 
22
 
! Отговори
Ама защо преди 4 години
с моите данъци да правят ''безплатно'' псевдо саниране на изгнили панелки? Ако е така да ми дадат част от парите за новия тухлен апартамент, който си купих с моите заработени с труд пари?!
130
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калпаво зацапани блокове и 50 % от парата обратно в ГЕП
129
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един панел има живот около 80 години, в момента повечето са на по 40-50 години, така че проблем със здравината на панелите очаквайте около 2060 година.Имаше анализ на енергийни експерти които казаха, че ако се санират 10 хиляди блока, това ще замести мощности от над 1.2 мегавата , което се равнява на 60% от електричеството от бъдещата АЕЦ Белене която ще ни струва 10 милиарда евро
128
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 135Не е истинско саниране. Само им придават външен вид и поставят стиропор и дограми. Въобще нищо не правят по възстановяване на здравината на конструкцията и презаваряване на металните връзки между панелите, което трябва да е главното при санирането. Другото е строителна козметика.
127
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С два млрд. до момента са санирани 2000 блока. Т. е. по милион на блок. С толкова пари може да се построи нов блок.
126
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само погледнете снимката и е сравнете с една олюпена панелка където са санирали на парче съседите как изглежда с кръпки.Никакво сравнение, няма
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ространсгазмашимпексПълни глупости говориш.Качествено саниране на апрамент с дограма с троен стъклопакет излиза 15 хиляди. А преди няколко години събираха по 1500 лева от апартамент за ремонта на покрива само.Миналата година правих ремонт на баня и с майстор и материали ми излезе 4 хиляди лева.
124
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До АнонименКъде е тази далавера нов климатик за стара печка?Или само си говорим, какво каза една жена на пазара.
123
5
 
1
 
! Отговори
Добра новина преди 4 години
Вземат се мерки.
122
3
 
7
 
! Отговори
до 125 преди 4 години
В интерес на истината преди години майка ми купи и тя не знае защо два двустайни апартамента да й носели доход, въпреки че имоти имаме много. И двата са в панелни блокове, но много добре поддържани в добри квартали. Единият го продадох тази година, за да си ремонтирам къщата на Симеоново- 120 000 евро, а тя го беше купила на времето за има няма 15000 долара. Другият го продавам в момента- не ми трябва панелка, никога не сме живели там... Блоковете са санирани цялостно, ама не по евро проект.
121
1
 
19
 
! Отговори
ространсгазмашимпекс преди 4 години
Наблизо облепиха цял външен вход 9 етажа със стиропорите и дограмите за 35 бона. За един милион лева дограми и стиропор по пазарни цени трябва да имаме блок от 18 етажа и 15 входа. Къде са тези блокове, колко пари потъват покрай поръчките за саниране?!?!?
120
1
 
10
 
! Отговори
До братовчеда преди 4 години
Братовчед ти си е платил всичко, дори неговите деца са платили. Безплатен обяд има само в капана за мишки.