По-големите оптимисти сме от западноевропейците, но сме по-нещастни от тях

45% от българите - щастливи, 10 на сто - напълно нещастни
163
По-големите оптимисти сме от западноевропейците, но сме по-нещастни от тях
Снимка: БТА

В края на 2019 г. 32% от българите очакват 2020 г. да е по-добра от 2019 г. 22% - по-лоша, а 34% - същата. 12% не могат да отговорят.  Това показват данните от анкетата "В края на годината" на световната Асоциация "Галъп интернешънъл".
 
В България общият оптимизъм за непосредственото бъдеще е по-висок спрямо предходни години.

В последните няколко години може би донякъде укрепва и усещането за лично щастие, но остава много по-слабо.

На фона на света, България е близо до средните стойности на оптимизъм, но когато става дума за лично щастие, продължаваме да сме в долната част на класацията. Затова и сме по-големи оптимисти от средния гражданин на Европейския съюз, но сме много по-нещастни, анализират от „Галъп интернешънъл“.

В края на 2019 г. 45% у нас декларират, че са щастливи или много щастливи, а 10% са нещастни или много нещастни.

40% са в „средата“ между щастие и нещастие, а останалите не могат да определят.

Хората, живеещи в Близкия изток, са преобладаващо песимистично настроени за идващата 2020 г. (52% от попитаните в този регион отговарят, че годината ще бъде по-лоша), докато тези, живеещи в Индия и Западна Азия, са преобладаващо оптимистично настроени.

На ниво национални държави, сред най-оптимистично настроените по отношение на новата година са гражданите на страни като Перу, Албания, Нигерия, Казахстан, Армения и т.н.

Това са страни, където дяловете на отговарящите, че годината ще е по-добра превишават с над 50 и дори над 60 пункта дяловете на отговарящите, че 2020 г. ще е по-лоша.

Класацията на песимистите пък се оглавява от Ливан, Хонконг, Йордания, Италия.

В Ливан, например, делът на песимистично отговарящите е с 71 пункта по-висок от дела на оптимистично отговарящите.

Глобалният индекс на надеждата и отчаянието е силно повлиян от възрастта и нивото на завършено образование – по-младите хора (до 34-годишна възраст) и тези с по-високо образование са закономерно по-оптимистични.

В това отношение религията изглежда не е решаващ фактор, с яркото изключение на хиндуистите, които са щастливи по природа естеството и на религиозната си философия.

След Близкия изток, най-песимистичният регион е Западна Европа. 28 на сто от хората в Западна Европа очакват предстоящата година да е по-лоша, същият процент очакват да е по-добра, а 36% да е същата.

В Източна Европа оптимистите са повече – 30% се надяват 2020 г. да е по-добра.

Американците пък са значително по-уверени от руснаците в очакванията си за по-добра нова година. 43% от жителите на САЩ са уверени, че идващата година ще е по-добра, а оптимистите от Русия са едва 25 на сто. 

От десетилетия световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ измерва възприятията и за лично щастие. През последните няколко години обикновено един на всеки двама жители на планетата твърди, че е много или в определена степен щастлив. Резултатите от тази година не са изключение.

Първите пет държави според глобалния индекс на щастието са Колумбия, Еквадор, Казахстан, Нигерия и Филипините.

Най-малко щастливите страни по света са Йордания (-38 нетна стойност), Ливан (-15 нетна стойност), Сирия (-7 нетна стойност), следвани от Хонконг и Ирак (-5 нетна стойност и за двете държави). Следва да се напомни, че много от тези държави преживяха и значителни протести в хода на 2019 г.

Сравнение с предишни години показва, че сега значително по-малко хора в Русия, Хонконг, Ливан и Мексико декларират щастие, докато определящите се като щастливи силно увеличават своите дялове, например в Азербайджан, Еквадор, Украйна и Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: щастиенещастиеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
2
 
! Отговори
дърт преди 4 години
Основание за оптимизъм има - през 2020 ще сме по-добре....от 2021г.г.
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е да почнем монопола това а1 искам да попитам защо има кредитен бизнес и законно лие това
125
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 128Пинокио, ти ли си? Разте ли нослето, пише ли ти Моливко? :)))))))))))
124
6
 
4
 
! Отговори
БГ ПРОСТАК преди 4 години
Истината винаги боли.А българинът се обижда когато му я кажеш в очите.И започва да псува.
123
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли някой да обясни как с жена ми и с две малки деца успях по времето на соца без да крада, с заплати в началото като млади специалисти с висше образование после с все по-високи заплата, но общо колкото две средни заплати, да си купим и обзаведем апартамент с всичко необходимо и да си купим една от най-скъпите коли тогава за 8300 лева, а сега децата ми уж добре платени не могат да си позволят всичко това.
122
7
 
8
 
! Отговори
Bobby преди 4 години
Българите са неблагодарни. Имат земя златна, а не могат да я използват интелигентно. С тази земя могат да хранят половин европа. Българите не си ценят това което имат. И са глупави - разделиха ги и ги завладяха със гнили банани и шарени боклу4ки.
121
2
 
4
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Тази статистика е правена от роднини и познати на "статическата агенция"!!!!Разумният човек не се поддава на статистика---Джордж Оруел.
120
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж всичко било се купувало с години чакане, а то всички имаха това, което искаха, аз също. Записах се в един магазин за цветен телевизор София 81 и след две седмици ми се обадиха по телефона и го купих. Записах се за българското видео и по същия начин, но след три седмици, го купих. Колата я купих месец след като си направих вноската за кола. Печка, пералня, хладилник, мебели - купих ги направо от магазина. Хумана уж нямаше, а ей така си я купувах от аптеката и не съм оставал на Бебе 0 и Бебе 1
119
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aз съм голям оптимист, защото Исторически парк до Варна привлече 50 000 туристи само за 3 месеца и съживи икономиката в цяла Североизточна България!
118
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи купуваш си Жигулата и веднага си правиш вноска за следващата. Пари за нова кола имаш, имаш и 7 средни месечни заплати за вноска за следващата кола, но не бързаш да я купуваш, защото току-що си купил нова кола. Е, аз нямах време за това и си купих кола веднага - със следващата доставка, както се купуваха всички други коли, без Ладите. Двама мои съседи си купиха Лади с вноски от 2 години, но и те имаха вече коли от години.
117
3
 
4
 
! Отговори
до 122 преди 4 години
През 1973 купих първото Жигули-комби, след това някъде към 1975 се записах за Лада, с предварителна вноска от 1500 лева. Редът ми дойде през 1986 за Лада 1600, тази с двойните фарове и форсиран мотор. Е, не 15, ама 11 години чаках. А газова уредба, пройзводство на Вазовските заводи по италиянски лиценз, инсталирах на Жигулито през 1980 г. По-късно ВАЗ 1200 и 1300 (Жигулитата) както и 1500, 1600 -всички се наричаха Лади. Абе все пак беше за времето си що-годе свястна кола за нашите условия.
116
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 120 / 121Покупката на Симпсон или МЗ ЕТЗ 250 беше също много емоционална! Хората чакаха по 10 дена пред мототехника и имаше списък който се проверяваше на всеки Божи час дали записаните са на място и кой отпада! Същото беше и за цветен телевизов софия с екран Тошиба! А "другарите" бяха винаги с предимство и връзки и най-вече безграничната възможност да пазаруват от Кореком!Жалка държавица както преди така и сега!
115
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 121Я ми обясни, защо висяхме по вратите на автобуси събиращи два пъти повече пътници от сегашните и 5-6 пъти по-начесто от сега! Какво се промени, та вече няма хора в автобусите, а и автобусите са в пъти по-малко?Бяхме повече народ защото на запад не пускаха, трябваше да изкараш българска изходна виза която не се издаваше на обикновени хора без партийна принадлежност. А Туринклуба отпускаше мизерни суми валута от порядъка на $50 така че се търсеха $ на черно! Винаги сме си били лайнаристи!
114
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 120Каква Лада, какво Горубляне? Нали твърдеше, че за Лада се чакало 15 години. Как така си я купил по времето на соца след като Лада се продава в България след 1975 година? Би трябвало да си я купил според твоите твърдения, през 1990 г., т.е. след соца. И един въпрос - купи ли си нова кола след 1989 или само употребявани коли?Вноските за Лада почнаха да се изплащат още в средата на 60те години! А за Волга трябваха само и единствено ВРЪЗКИ + с дебел плик под масата пълен с двайсетолевки!
113
3
 
5
 
! Отговори
До 119 Стар набор преди 4 години
Я ми обясни, защо висяхме по вратите на автобуси събиращи два пъти повече пътници от сегашните и 5-6 пъти по-начесто от сега! Какво се промени, та вече няма хора в автобусите, а и автобусите са в пъти по-малко?
112
1
 
6
 
! Отговори
До 119 Стар набор преди 4 години
Каква Лада, какво Горубляне? Нали твърдеше, че за Лада се чакало 15 години. Как така си я купил по времето на соца след като Лада се продава в България след 1975 година? Би трябвало да си я купил според твоите твърдения, през 1990 г., т.е. след соца. И един въпрос - купи ли си нова кола след 1989 или само употребявани коли?
111
8
 
6
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Абе през соца чаках по 2 часа на Горубляне да заредя пропан-бутан на ладата. Не ми го хвалете соца, 6 ст. билет, ама по вратите на автобусите и трамвайте висяхме като гроздове....
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
45% от българите - щастливи, 10 на сто - напълно нещастни .....а останалите 45% къде са?
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От лични наблюдения споделям че най-голямите оптимисти са болните българи в България! Оптимизмът им е откъм истинското българско здравеопазване и факта че няма да се мъчат дълго!
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"По-големите оптимисти сме..."Трудна лексика за четене на журналистите от McDonald или KFC университетите!