Камери, детектори, лицево разпознаване - явяваш се на шофьорски изпит

Предлагат драконовски мерки заради купуването и продаването на книжки
Обновена: 2 яну 2020 11:47 | 2 яну 2020 07:00, Анисия Иванова
40
Камери, детектори, лицево разпознаване - явяваш се на шофьорски изпит
Архив: Булфото

Камери, детектори, система за лицево разпознаване при явяването на шофьорски изпит. Драконовските мерки са заради купуването и продаването на шофьорски книжки, като целта им е да намали корупцията в Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, бившата ДАИ.

Шофьорският изпит ще се превърне в нещо като риалити шоу чрез тотално видеоследене на кандидата и при решаването на листовки, и при кормуването, а предлаганите промени са в наредбата за провеждане на изпити за правоспособност за управление на МПС, съобщава "Труд"

Камери и изолирани помещения – т. нар. бели стаи, бяха въведени още през 2017 г. за теоретичните изпити на кандидат шофьорите. Новото е, че при влизането в помещението, където се решават листовки, новобранецът ще минава през стационарна металдетекторна рамка. Преди това той ще оставя и заключва в шкафче телефона си и всякакви други електронни и метални предмети. За всеки случай ще проверяват и дрехите му с преносим уред.

В стаята ще има и монтиран скенер за засичане на радиоизлъчвания

Преди началото на изпита лицето на кандидата ще бъде фотографирано от инспектори от ДАИ, а компютърна система за лицево разпознаване ще сравнява изображението със снимката в личната карта. При несъответствие тестът се проваля. През цялото време на решаване на листовки лицето на кандидата ще бъде снимано с камера. На 5 пъти автоматично изображенията ще се сравняват с първата снимка, направено преди началото на изпита.

Предвижда се още съдържанието на листовките още в момента да бъде генерирано на случаен принцип, за да няма възможност да се знаят предварително отговорите. По същата логика при изпита по кормуване маршрутът на учебния автомобил ще се определя от навигационен уред. И в купето кандидат шофьорът и изпитващият от ДАИ ще бъдат снимани през цялото време, а разговорите им – записвани.

Файловете и от теоретичния, и от практическия изпит ще се пазят 1 година като доказателство в случай, че някой се жалва, че е скъсан неоснователно, или че са му искали рушвет. В проекта за промени в наредбата липсва изцяло лансираната миналата есен идея изпитите да се провеждат само на автомобили, които ДАИ ще си купува и оборудва. Сега от автомобилната администрация трябва само да осигури камерата с микрофон и уреда за навигация, които за изпита да се монтират в учебната кола.

Инструктори на протест срещу повечето часове за кормуване

Няколко големи организации на автомобилни инструктори, сред които и Съюзът на българските автомобилисти (СБА), подготвят протест на 14 януари срещу увеличения брой часове за кормуване. През ноември м. г. образователното министерство утвърди нова методика за обучение на кандидат шофьорите, според която часовете за практическо обучение от 31 трябва да станат 42. Предвижда се кормуване нощем, по магистрала, при мъгла и други трудни атмосферни условия. За да се удостовери, че методиката се спазва, инструкторът и курсистът трябва да си правят селфи, когато карат извън града, а в учебните коли да се следят с GPS система. Противниците на новите правила твърдят, че по този начин курсовете ще се оскъпят и от 600-700 лв. сега, ще надскочат 1000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24проблемът е че гражданина е тарикат и се мъчи да заобиколи системата. Трудно е да се направи изчерпателен закон. Трябва да се разчита и на морала на хората, които ще го спазват.
34
1
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Защо ни е изобщо ДАИ. Да изпитват катаджии. В деня на изпита командироват катаджия, изтеглен на случаен принцип от друг град. Изпитва ги и готово. Нито той знае къде ще изпитва, нито курсистите и инструкторите кой ще ги изпитва. И без това в КАТ е пълно с офицери - калинки. Поне да правят нещо
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забавно е когато корумпираните се борят с корупцията. Резултатите ще са впечатляващи, както и досега.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГЕРБ = МафияВ България на присвояването се вика усвояване.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въъъъйййййййййй, чак ме хвана страх! Ще вземат да му спрат корупцията на тоз народ. И как ще преживява сега...???
30
3
 
0
 
! Отговори
ЗА преди 4 години
в чужбина са 3000 евро
29
0
 
14
 
! Отговори
ТИР преди 4 години
Твърдо ЗА съм за използване на съвременни технически средства за контрол !НО, КАТ да престанат да хабят ресурс, като си побиват камерите/радарите на места с безумни ограничения, които никой нормален водач не спазва !"Класика" е радар до табела за край на населено място, където ловят "джигити" "фучащи" с "умопомрачителните" 72 км/ч. !!! Камери и радари, първо на местата с концентрация на ПТП, а ако останат и на други рискови места !!!
28
1
 
18
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Пак се присвояват едни пари.
27
3
 
6
 
! Отговори
Да преди 4 години
До haТези корумпираните още си седят в ИА АА, и сега пак ще гушнат едни пари от тези системи и нововъведения. А за изпитите, трябва инструкторите да са съвестни и изпитвачите също. Но повечето не са.
26
6
 
14
 
! Отговори
ha преди 4 години
Кому е нужно това? Кви скенери и чудесии, лицево разпознаване и още куп ненужни неща. И всичко това ще го платим ние, редовните данъкоплатци. Отново ще плащаме заради ония, тъмните, защото те не могат една книжка да изкарат като хората. По евтино ще ни излезе, просто да поискаме незабавно уволнение на тия, корумпираните. Които раздават книжките под масата, ония, тъмносините. Или накрая ще излезне - сменихме леглото а к*рвите са същите. Т.е. полза никаква.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време как изкарвахме курсовете, пък нямаше такива драми?Просто освен кормуване имахме и полигон (не е толкова страшно).А даже инструкторите сами ни караха да взимаме повече допълнителни часове защото преценяваха че са недостатъчни.И те имаха интерес, защото им плащахме повече.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре при влизане в изолираната стая курсистите да се събличат чисто голи и да ги проверяват като в затвора: Да си отворят широко устата, да се види дали няма нещо скрито вътре (като капсулас цианид например, или пакетче кокаин).
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да се удостовери, че методиката се спазва, инструкторът и курсистът трябва да си правят селфи, когато карат извън града, а в учебните коли да се следят с GPS система.Поредното наказване на гражданина за това, че държавата не си върши работата. Пълна простотия, това е безумно. Вместо просто да правят масови проверки по пътищата, да наказват лошите шофьори и корумпираните изпитващи, те просто въвеждат нови правила.
22
1
 
14
 
! Отговори
потресен преди 4 години
Отново безумни идеи. С нищо няма да помогнат.Трябва наказания, за нарушителите които да работят. За да се знае, че който го хванат няма да може да "мине леко"
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквито са ни курсистите, такива са ни мерките ...
20
1
 
17
 
! Отговори
ЕССЪКС преди 4 години
А пък в САЩ няма шофьорски курсове и децата започват да карат на 14-16г.Няма учебни коли, няма инструктори, няма такива глупости..... Всеки който който има стаж над 2 години може да обучава друг човек на личната си кола. Обикновено децата научават правилата за движение от интернет, и ползват онлайн симулатори, после натрупват опит на семейната кола или със някой приятел и ако имат 16г се явяват на изпит. Целия изпит заедно със таксата за издаване на книжката струва 110 долара.
19
6
 
7
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До Пародия 15 Америка трябва да ни бъде за пример , а не Русия.Там е истинската демокрация.
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До данчоСтига с тая мантра -'само грамотните бели хора гласуват за ГЕРБ." Ми те доста от Герб са силно тъмно кафяви-тва ББ ,Свинетка ,Веждичката и така нататък.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само се затруднява процедурата. Отделно и колите на които се провежда обучението са морално остарели.
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОВА Е ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА НА ТИКВАТА Е КОРУМПИРАНА НА 100%.========в 21 век няма по хубаво нещо от корупцията. идеалите са за балъците.