Изчезналите моряци в Норвежко море били без спасителни жителки

Те са млади мъже, близките им са уведомени за трагедията
Обновена: 3 яну 2020 08:27 | 3 яну 2020 08:19, Камелия Цветанова
67
Изчезналите моряци в Норвежко море били без спасителни жителки
Снимка: vesselfinder.com

Двамата български моряци, които паднаха зад борда на кораба на Българския морски флот „Стара планина”, са били без спасителни жилетки и специални костюми. Това каза пред bTV посланикът ни в Норвегия Вера Шатилова.

Смята се, че при лошите метеорологични условия шансовете им да оцелеят са минимални.

Още по темата
Вълните са достигали 9 м, а вятърът е бил със скорост 20 метра в секунда.

От ръководството на компанията, собственик на кораба, не разкриват имената и длъжността на моряците, но близките им са уведомени. Посланик Вера Шатилова обясни, че става въпрос за млади мъже.

Двамата са били ударени от висока вълна малко след 8:30 ч. сутринта българско време. Това е станало в открито море, далече от норвежките териториални води – на близо 900 км от сушата.

Сигнал е подаден от капитана.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГоранДете,това е снимка ,а кораба си мени газенето постоянно...като се натовари и разтовари :-))
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 55 *** те и да имаха спасителни жилетки как мислиш, ще оцелеят повече от минута в тази ледена вода при 9 метра вълни?
53
0
 
22
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 1 година
Марк Аврелия е написал,че рано или късно всеки се среща с това което собствената му съдба му е подготвила още преди да се роди.Всеки станал моряк знае,че морето е опасно.И накакви правила написани и приети от чиновници и политици,които не са работили накаква истинска работа не могат да ти помогнат в истински опасна ситуация.Тези мъже са умрели вършейки работата си.Това трябва да се уважава.
52
0
 
13
 
! Отговори
До 54 преди 1 година
Така си и мислех, БРЕГОВИ "моряк" Като не си компетентен защо коментираш? Ти до като си метял кея пиян е друго! Знаеш ли каква е била ситуацията? Става въпрос за ХОРА загинали! Имат семейства, деца! Не ти го пожелавамТова с алкохола изобщо не е вярно, само легенди се носят.
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом са били без жилетки значи, че има тотално неспазване на правилата на трудовата безопастност.Собственика, ако не е гербав, ще си плати на Гешефтурата и ще мо се размине.Жалко за момчетата.Да почиват в мир.
50
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ти освен във ваната виждал ли си вода на други места?"Ха ха тоа пък ***! Работил съм като брегови моряк. В момента (лятото) плувам по един час без прекъсване. Понякога двуразово.Аз ти казвам, каква е реалността, а пък ти ако искаш не слизай от кораба, все ми е тая.От време оно, се фиркаше на корабите, още повече на празник.
49
0
 
4
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Ти освен във ваната виждал ли си вода на други места?
48
7
 
2
 
! Отговори
Горан преди 1 година
Освен това, виждате колко е висок кораба, частта му над водата е толкова висока, че при падане от където и да е във водата си труп. Със или без жилетка, и т.н.
47
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе стига с тия вашите теории "затваряли капандури" "осигурявали товар" - тинтири минтири. На Нова година българина обича да ПИЕ, а като се напие до толкова, че да не помни, се прави на мъж. Ама срещу природата не се върви. Жалко, но това е ситуацията.
46
0
 
9
 
! Отговори
Горан преди 1 година
Абе, момчетата са се намирали на неподходящото място в неподходящо време! Изобщо не е ясно има ли ли са време да надянат спасителни жилетки, и прочее... При такива внезапни нещастни обрати винаги е много лесно да се приказва! Покой на загиналите моряци!
45
5
 
4
 
! Отговори
Горския преди 1 година
Съболезнования на близките на загиналите. Има ИЗВЪНРЕДНИ ситуации, които без човешка намеса не могат да се решат. Тогава Капитана с цел опазване живота на екипажа и кораба взима решение. Винаги при такива ситуации има висок риск, както във всяка друга професия. Няма как да се прецени на 100 % кога и какво ще се случи, ако ще и да си със скафандър на космонавт.Друг е въпроса, че коментираме без да знаем подробности. Ако бяха загинали всички, тогава какво?
44
0
 
11
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Ако са спасявали някакво оборудване това е непростимо ,жестоко. Капитана и старпома носят отговорност . Щормовото време изисква специална подготовка на кораба ,а днес може да се предвиди до дни в какви условия ще се окаже кораба . Дано не е от глупост или алкохол...
43
0
 
2
 
! Отговори
До 44 преди 1 година
До 44 и РеалистЗа такива плъхове да ми цъкат коментари Господ има решение, забавя, но не забравя
42
0
 
7
 
! Отговори
Пфффффф преди 1 година
Да се надяваме че пpocто така си се родил природно пpocт, а не се подиграваш нарочно с нещастието на хората.Кого да забележат в морето след 12 часа без спасителна жилетка при 5-6 градуса температура на водата и 8 метра вълни???Дори и със жилетки при тази температура могат да издържат не повече от половин час преди да умрат от преохлаждане. След половин час спасителите вече не търсят оцелели, а трупове.Без жилетка е трудно да се каже, но при тези условия не повече от 10 минути, уви :(
41
7
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Мизерия! Няма пари за едно въже или жилетка.
40
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
- Бог да прости момчетата и да помага на близките им. И второто - благодаря ви, момчета, че рискувате живота си в тази ужасно трудна и зле заплатена професия, благодарение на вас световната икономика съществува за благото на всички нас.Благодаря ви ..тинтири минтири!Моряшката професия е една сравнително добре платена професия . И не са отишли там за да пазят мен и теб, а за пари и то под чужд флаг. Никой не ги е карал да се наливат до толкова, че да не могат да преценят елементарна ситуация.
39
6
 
1
 
! Отговори
pokurora преди 1 година
Нали знаеше , ПУТИН е виновен!!!
38
1
 
5
 
! Отговори
Да се надяваме преди 1 година
Много жалко, ако с тези млади хора се случи най-лошото.Все пак, да се надяваме, че е възможно да бъдат забелязани от някой друг плавателен съд преди да е станало фатално късно за тях.Всички останали да си вземат поука и да използват специалното облекло и оборудване.
37
7
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тоя *** Борисов не се спря ей!Другия път пак гласувайте за него.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Христо?