Роботите настъпват, дали машините ще ни вземат работните места?

През новото десетилетие пазарът на труда ще трябва да се реорганизира
5 яну 2020 09:45, Екип на Investor.bg
145
Роботите настъпват, дали машините ще ни вземат работните места?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дали новото десетилетие ще се окаже това, в което машините ще ни вземат работата, се пита Тим Харфърд на страниците на Financial Times? Подобни опасения са се ширели много пъти през вековете и винаги са били грешни. Но те не са абсурдни по своята същност. През 1979 г. икономистът Василий Леонтиев изтъкна съдбата на коня. Конете винаги са били от жизненоважно икономическо значение, но са залезли през втората половина на 20 век, тъй като двигателят с вътрешно горене се е превърнал в доминиращ източник на сила.

Още по темата

Конете все още имат своята ниша, но никога няма да си върнат първенството от двигателите, независимо колко евтин стават овесът. Може ли голям брой работници да тръгнат по пътя на коня? През 2003 г. икономистите Дейвид Отър, Франк Леви и Ричард Мърнейн публикуваха изследване на икономиката на технологичните промени, което направи две влиятелни наблюдения.

Първо, те посочиха (правилно), че е подвеждащо да се говори, че роботите - или всяка друга технология – ще ни отнеме работните места. По-скоро машините изпълняват задачи, по-тясна категория работа. Тъй като повечето работни места включват много различни задачи, роботите няма да ги заменят напълно, но могат да преобразуват радикално работата ни. Роботът счетоводител не е C-3PO (златният робот от Междузвездни войни – бел. прев.); той е Excel или QuickBooks. Както при коня, при никаква заплата хора изчислители не могат да се съревновават с компютрите по отношение на електронните таблици. Въпреки това съществуват огромен брой счетоводители.

Просто днес тяхната работа е много по-различна.

Второ, твърдят професорите Отър, Леви и Мърнейн, задачите, които машините поеха, могат да бъдат най-добре описани не като „квалифицирани“ или „неквалифицирани“, а като „рутинни“ или „нерутинни“. Преизчисляването на електронна таблица е квалифицирана, но рутинна задача, която лесно може да се автоматизира. Почистването на тоалетна изисква малко умения, но е нерутинна работа и затова е трудно да се автоматизира.

Този поглед към света се оказа много полезен. Той обяснява защо технологията може да промени нашите работни места без да ги заеме. И защо както нископлатеният, така и високоплатеният край на пазара на труда се оказаха стабилни, докато средата, със своите квалифицирани, но рутинни задачи, беше подкопана.

Но в новата книга „Свят без работа“ Даниел Сaскин твърди, че втората част от перспективата на Отър-Леви-Мърнейн се оказва по-съмнителна. Той установява, че границите на „рутината“ се размиват бързо.

Да вземем, например, CloudCV - система, която отговаря на отворени въпроси за изображения. Качете изображение и задайте някакъв въпрос. Една снимка показваше двайсетинагодишни младежи, седящи на диван с бяло вино и кутии бира, като един от тях бе заел драматична поза.

Какво правят?“, попитах компютъра. „Играят на електронна игра”, отговори той правилно. "Какво пият?", казах аз.
„Вероятно бира”, беше отговорът. „Какво е времето?“, попитах относно снимка на открито. „Облачно“, отвърна компютърът. Така беше. Системата дава точни отговори на неформални въпроси за случайни снимки. Това рутинна задача ли е? Едва ли.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА като в Дания така ефективно откриват рак, а в другите страни в света не могат да го диагностицират, защо в Дания са на първо място в света по ракови заболявания, защо не го лекуват, или нямат пари при скандинавския комунизъм, парите стигат само за диагноза, защо са бедни и нямат пари да се лекуват?
73
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГостенинА като АИ и МЛ могат да диагностицират по добре от лекарите, защо броят на болните от всякакви болести постоянно се увеличава ами на намалява? Какво казват АИ и МЛ, какво казва Уотсън на IBM по въпроса, примерно?
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 69Абе ей ... сега нека ти го кажа - ако в България 100 души имат ракови заболявания, ще се открие в едва 10-15. В Дания, ще се открие в 95.А рак имат повечето хира, след една определена възраст, без значение каква е системата.все едно да ти кажа, че огладнели хората в Дания, ама си купили храна и се наяли, а ти да ми въртиш некакви никакви теории, че огладнели, щото бил комунизъм (новина, загубеняко - не е комунизъм).
71
2
 
2
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
До Анонимен 66Еми тогава у нас населението е изцяло крадливо!Стига спамихме по темата за роботите.
70
4
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
В България роботчетата са по евтини . Петстин лева чисто ,а не пестин хиляди като американските ;) България ще убие робота .А на бас .А счетоводители ще има щото трябва да се крадат данъци и осигуровки ;)
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 71 Благодаря! Имало и разумни хора!
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
диагностицират заболявания (бреййй, могат да диагностициратАко имаш проблем с подбира на думи, с който съм решил да се изразя, то знай, в опита си, да комуникирам с всякакви хира, успях да установя, че подобни проблеми имат само индивидите лишени от интелект и образование!
67
2
 
3
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
До този със рака:Изкуствения Интелект (А, ИИ) вече диагностицира рак по-рано и по-точно от лекарите.А това дали ти е поставена диагноза или не въобще не означава, че нямаш заболяване.Въпрос на време е да избият вторични признаци - обикновено е късно.
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще е рай за електрончиците ако знаят как да си изкарат голяма заплата а те знаят.
65
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименпросто там здравеопазването има повече пари, по-добра апаратура и се откриват по-лесно такива проблеми, но съшо така се и лекуватА като просто имат повече пари за здравеопазване и просто по-добра апаратура и просто се лекуват, защо в Дания при скандинавския комунизъм просто са първи в света по ракови заболявания?
64
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Машините са за да вдигат цените на стоките и да печалбите на производителите. Влагаш по-малко производството, вдигаш цената и реализираш по висока печалба.
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 63АЕ ти си много постен бе!Човека 5 пъти ти казва, че навсякъде хората боледуват, просто там здравеопазването има повече пари, по-добра апаратура и се откриват по-лесно такива проблеми, но съшо така се и лекуват!!!! Тъпигьоз нещастен! Ареее баста от тука, че наспали темата. Дано и твоя лекар ти каже, че имаш високо кръвно и да ти предпише хапчета за кашлица ... вместо да вземе да си свърши работата.
62
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГостенинА от къде ги избира?
61
2
 
2
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
До Анонимен 61И кой ги избира тези Крадливите?Нали Умните?
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГостенинОт години производството на двигатели за леки коли е напълно автоматизирано.Хора има колкото да не е съвсем празно халето.А как са от години цените на автомобилите, падат ли надолу, падат ли при тази автоматизация?
59
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"тамошните са способни и идентифицират такива заболявания,"А като са толкова способни лекарите в при комунизма в Скандинавия, и могат да диагностицират заболявания (бреййй, могат да диагностицират), защо не ги лекуват и не прилагат профилактики, ами Дания е на първо място в света по ракови заболявания?
58
3
 
3
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
От години производството на двигатели за леки коли е напълно автоматизирано. Хора има колкото да не е съвсем празно халето.Да не говорим за прецизноста, необходима за сглобяване на компютърни елементи - там човек също не може да конкурира машините.
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де да можеше да сглобят 240 робота и някой да ги тури на мястото на ония крадливите там в парламата!
56
3
 
1
 
! Отговори
Адам Смит преди 4 години
Най-добре да се избиват панелните плъхове останали без работа заради машините!
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДа, да разбира се. Нашите лекари са най-гадните, тези в златната чужбина - най-компетентните. Айде не на мен, че съм имал вземане даване с тия чуждестранни магесници на медицината. Чакаш месеци за преглед, пневмонията се лекува с пилешка супа и аспирин, над определена възраст те пишат "бегал" и изобщо отказват да те приемат в болница. Примерите са с мен и мои близки/приятели. Буквално съм виждал холандска рецепта, в която се изписва пилешка супа срещу пневмония. Така че фак оф.