Роботите настъпват, дали машините ще ни вземат работните места?

През новото десетилетие пазарът на труда ще трябва да се реорганизира
5 яну 2020 09:45, Екип на Investor.bg
145
Роботите настъпват, дали машините ще ни вземат работните места?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дали новото десетилетие ще се окаже това, в което машините ще ни вземат работата, се пита Тим Харфърд на страниците на Financial Times? Подобни опасения са се ширели много пъти през вековете и винаги са били грешни. Но те не са абсурдни по своята същност. През 1979 г. икономистът Василий Леонтиев изтъкна съдбата на коня. Конете винаги са били от жизненоважно икономическо значение, но са залезли през втората половина на 20 век, тъй като двигателят с вътрешно горене се е превърнал в доминиращ източник на сила.

Още по темата

Конете все още имат своята ниша, но никога няма да си върнат първенството от двигателите, независимо колко евтин стават овесът. Може ли голям брой работници да тръгнат по пътя на коня? През 2003 г. икономистите Дейвид Отър, Франк Леви и Ричард Мърнейн публикуваха изследване на икономиката на технологичните промени, което направи две влиятелни наблюдения.

Първо, те посочиха (правилно), че е подвеждащо да се говори, че роботите - или всяка друга технология – ще ни отнеме работните места. По-скоро машините изпълняват задачи, по-тясна категория работа. Тъй като повечето работни места включват много различни задачи, роботите няма да ги заменят напълно, но могат да преобразуват радикално работата ни. Роботът счетоводител не е C-3PO (златният робот от Междузвездни войни – бел. прев.); той е Excel или QuickBooks. Както при коня, при никаква заплата хора изчислители не могат да се съревновават с компютрите по отношение на електронните таблици. Въпреки това съществуват огромен брой счетоводители.

Просто днес тяхната работа е много по-различна.

Второ, твърдят професорите Отър, Леви и Мърнейн, задачите, които машините поеха, могат да бъдат най-добре описани не като „квалифицирани“ или „неквалифицирани“, а като „рутинни“ или „нерутинни“. Преизчисляването на електронна таблица е квалифицирана, но рутинна задача, която лесно може да се автоматизира. Почистването на тоалетна изисква малко умения, но е нерутинна работа и затова е трудно да се автоматизира.

Този поглед към света се оказа много полезен. Той обяснява защо технологията може да промени нашите работни места без да ги заеме. И защо както нископлатеният, така и високоплатеният край на пазара на труда се оказаха стабилни, докато средата, със своите квалифицирани, но рутинни задачи, беше подкопана.

Но в новата книга „Свят без работа“ Даниел Сaскин твърди, че втората част от перспективата на Отър-Леви-Мърнейн се оказва по-съмнителна. Той установява, че границите на „рутината“ се размиват бързо.

Да вземем, например, CloudCV - система, която отговаря на отворени въпроси за изображения. Качете изображение и задайте някакъв въпрос. Една снимка показваше двайсетинагодишни младежи, седящи на диван с бяло вино и кутии бира, като един от тях бе заел драматична поза.

Какво правят?“, попитах компютъра. „Играят на електронна игра”, отговори той правилно. "Какво пият?", казах аз.
„Вероятно бира”, беше отговорът. „Какво е времето?“, попитах относно снимка на открито. „Облачно“, отвърна компютърът. Така беше. Системата дава точни отговори на неформални въпроси за случайни снимки. Това рутинна задача ли е? Едва ли.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
1
 
! Отговори
Крал Мас преди 4 години
За капитала няма по -добра алтернатива и решение от роботите...
133
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Асимо струва 37500 евро.Като му падне акумулатора ще иска да се зарежда няколко часа,а не да похапне за 15 минути.Човешкият мозък има 100 милиарда неврона всеки от които комуникира с 10000 други.При това консумира 20 вата! Разбирате ли разликата?Роботите ще работят в заводите прости задачи като зваряване,рязане пробиване и др.Хайде стига сте ни плашили!
132
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А храним някои бедняци.Междудругото а1 доволни ли сте коя нахраних на Коледа или кои честита им Коледа и за много ви години а1 клон Ловеч
131
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Васили Леонтиев не е съветски академик, работи в щатите и развива леонтиевата таблица (междуотраслов баланс) който се ползва днес за планиране във всички развити икономики. Голям учен.
130
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй като тука сме 100-200 години назад , ние ще си вършиме работата, защото сме и много по-ефтини от машините, а иначе това е бъдещето, ние сме изчезващия кон, в складовете на амазон, няма хора, всичко е роботи работещи 24/7 без заплата.
129
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще става все по-зле за обикновения човек и работник,за съжаление.И правата му също ще намаляват до критичен минимум.
128
4
 
17
 
! Отговори
РобиНзон преди 4 години
Грешен въпрос и още по-грешен и наивен отговор.РОБОТИТЕ НЯМА ДА НИ ВЗЕМАТ РАБОТНИТЕ МЕСТА,А РАБОТОДАТЕЛИТЕ ЩЕ ПРЕДПОЧЕТАТ И ПРЕУСТРОЯТ ПРОИЗВОДСТВОТО И УСЛУГИТЕ СИ ТАКА ЧЕ ДА ИЗПОЛЗВАТ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ РОБОТИ.Няма болнични,няма заплати,няма стачки и отпуски,няма брак или лошо свършена работа ,няма напускания и нужда от уволнения.Ако трябват повече работници ще си купи.Ако има слаби месеци ще изключи няколко.Лесно. Икономично.Печелившо.А излишните хора -цял живот на социални помощи.
127
7
 
1
 
! Отговори
lorko преди 4 години
Повече от ясно е и предимно т.н. "женски работни места",който са свързани със администрация и продажби.Мъжете ще си отдъхнат много,много от погледа на платен биологичен робот,който във къщи се превръща в любеща майка и съпруга,която може да пусне на всеки,но нали,заради инерцията и имитацията на другите....?
126
5
 
2
 
! Отговори
До 123 преди 4 години
Квантовите компютри също се нуждаят от програмно осигуряване така че ще има нужда от много програмисти, основата на програмирането е различна и няма да се битова основа а квантова основа на програмните езици, оптимизиращите алгоритми също няма да играят гомямо значение. Проблема е друг защитите на данни които разполагаме сега, ще бъдат лесно пробиваеме и трябва да се разработят нови.
125
5
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
ееее това ще стане след 100 години и тогава да му мисли Лили Иванова
124
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога ще дойде идването на квантовите компютри?
123
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една изчезваща професия е например тази на интернет троловете :-)
122
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И закакво очих цел живод! Завршила сам педи клас асега чистачкя!
121
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето от тук коментиращите сигуро не могат да забият един гвоздей.Или да отидат до *** без да питат шефа .Ама айде компетентни .
120
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Чавдар Руменин може да направи 15 сантиметров робот за 13 милиона лева.
119
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тесларските роботинастъпва дядо Мраздечита ГМО-тахибрида спря при васИ тунинги ще имаза всички околовръстза Новата годинамерси на Илон Мъск
118
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РОБОТИТЕ НАСТЪПВАТ! АКАДЕМИК ЧАВДАР РУМЕНИН ПОСТРОИ РОБОТ ГОЛЯМАТА СТЪПКА ВИСОК 15 САНТИМЕТРА ЧРЕЗ ПРОЕКТ ЗА 13 МИЛИОНА ЛЕВА!
117
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Машините отдавна заместиха хората. Голяма част от производството е машинно, ако в миналото са били нужни 1000 човека за произвоствения процес днес са нужни 5, един инжинер, един машинен оператор и двама трима общаци, които обикновено следят дали машината не е дала фира. Хората вече работят в сферата на услугите. Савецкия учен пак не е разбрал.
116
3
 
21
 
! Отговори
Емо преди 4 години
Направо отговарям.Категорично и безмилостно роботите ще заместят доста професии. Онзи ден на живо гледах как два дрона боядисаха една стена около 100кв. м.за около половин час...., а бояджията се кефеше...
115
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Роботите настъпват, дали машините ще ни вземат работните места?"На неграмотните журналисти- със сигурност.