Повече извънреден труд – легализира практиката или изтощава работника?

Причината за исканията е кризата на пазара на труда
8 яну 2020 18:10, Ния Христова
78

Двойно повече часове извънреден труд и по-дълъг работен ден искат работодателите, съобщи Bulgaria ON AIR. За момента срещат разбиране само от социалното министерство. Синдикатите, както се очаква, са против.

"Това е старо предложение на работодателите. Пазарът на труда роди тази идея. Липсват кадри в бизнеса. Едно от нашите предложения беше увеличаване на възможността работниците да полагат извънреден труд, когато те са съгласни", коментира Добрин Иванов от АИКБ.

Според него при полагането на извънреден труд, трябва да се спазват всички условия.

"В дебатите, които организирахме между синдикати, работодатели и Агенцията по заетостта в 3 български града, се видя, че когато в големите предприятия се увеличи заплащането само с 200 лева, това е достатъчно, за да се върнат работници от други държави", добави Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Григорова е категорична, че ако искаме да увеличим работната сила, първо трябва да увеличим заплащането и да подобрим условията на труд, вместо да изтощаваме работника.

Иванов обясни, че световната тенденция е да се намалява работното време. Това обаче зависи от структурата на икономиката и производителността на труда. Той допълни, че при увеличаването на часовете извънреден труд ще се легализира практика, която се осъществява и в момента.

Григорова твърди, че работниците полагат извънреден труд, защото заплатите са ниски, а не защото искат да се изтощават.

Тя даде за пример случая, в който шофьор на градски автобус в столицата катастрофира зарази преумора. Тогава работниците се били съгласили да работят извънредно заради обещаните допълнителни средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
18
 
3
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 4 години
Аз съм за увеличаването на разрешените часове извънреден труд . Хората които са против не са запознати какво губят със сегашния брой разрешени часове - на мен често ми се налага да работя извънредно (такава ми е професията) , защото няма как да не довърша за деня . Сега фирмата ми плаща коректно тези часове като пари , но поради ограничението не се подава в НОИ официално като извънреден труд а само се плащат осигуровки . Тук е разковничето - НОИ признава изв.труд за трудов стаж за пенсия .
29
0
 
21
 
! Отговори
чуй преди 4 години
Лошото мина.Идва страшното ! -- Ренета Инджова 2019г.
28
1
 
35
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
У нас се борим с лошата практика като я легализираме?!? Пълен абсурд!Утре ще легализираме и убийствата, за да намалеят?
27
2
 
30
 
! Отговори
зеленски преди 4 години
КАПИТАЛИСГИЧЕСКИЯ ФАШИЗЪМ НАСТЪПВА ЯКО СПИ НАРОДЕ СПИ
26
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представяте ли си диспечер на самолетите или водач на автобус,влак,трамвай,пилот, сервитьор и работещи на крак хора и други професии да работят по 9 часа и от умора и изтощение да загубят концентрация в работата си и какво може да последва и какъв е риска за живота на хората и тяхното здраве?Да не говорим в заводите или мините,където също е тежък и вреден труд и други подобни професии.Това да не ви е парламента,когато и както ви кефне да работите?
25
2
 
18
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ДОКАТО РОБЪТ НЕ ПОИСКА ДА БЪДЕ СВОБОДЕН, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МУ ПОМОГНЕ!""ПО-ДОБРЕ ГЛАДЕН, ОТКОЛКОТО "МОРЕН" И ГЛАДЕН!"ИСТИНАТА Е ЕДНА:141 години СТИГАТ!ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!НАРОДЕ!!!!!
24
3
 
23
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Само заради тези истории призовавам всеки един здравомислещ и млад сънародник да преразгледа и преосмисли оставането си в БГ! Дали си струва от една страна да не можем да доживеем пенсия или да работим денонощно за една шепа мутри, които правят каквото си искат на наш гръб от друга страна.Обясненията са както дяволът чете евангелието.Истинското обяснение е, че пари за пенсии няма, а работодателите били плащали "твърде много"!
23
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е странно мнение че при 500 милиона работници на ЕС липсват кадри, едно от хубавите неща е че има свободно движение на работна ръка.
22
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в новата службичка на Цацата си поръчаха 27 нови автомобила.Нека народа да бачка извънредно и да събира капачки за лечение на деца.
21
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това не е в интерес на работещите,единствено е в интерес на работодателите,дава им се възможност да натоварват и задължават(заробват)още повече служителите си.Ако в едно звено работят трима души и единия напусне,шефа ще натовари останалите двама да вършат и неговата работа и изобщо няма да ги питат,в резултат тия двамата ще прегорят за месец два и ще се разболеят или напуснат,ако са млади може и малко повече да изкарат,няма да получат заплатата на третия а само част от нея,още полза за шефа
20
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На запад,плащат тройно,когато работника работи през празниците или почивни дни,отделно се плаща на час,а не на работен ден,отделно има две почивки през работния ден - една 15 мин. и една 30 минути,а в България работещите са смазани във всяко отношение,а отделно нямат и стимул,защото заплатите и пенсиите са ниски!От друга страна,държавата не им предлага евтини жилища на изплащане,за да ги задържат в България,както и добри условия за родителя(те) с деца.
19
2
 
31
 
! Отговори
балкантарикат преди 4 години
По-добре да си легна гладен,отколкото, да не мога да заспя от преумора.
18
0
 
48
 
! Отговори
123 преди 4 години
Целта е да работите 1 час повече за същите пари.
17
21
 
4
 
! Отговори
Домусчиев преди 4 години
До бачкаторЩе направим надника 2лв а извънредните часове по 10лвТога ще искате да работите по 21ч
16
0
 
38
 
! Отговори
Дебелия преди 4 години
Господа Бизнес-безсмъртни ***! Квото посееш, тва ще пожънеш.
15
0
 
37
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 4 години
до 11Анонимник, къде си видял, чорбаджия-изедник да плаща добре на ратаите си ?!
14
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се,че повече работа изтощава работника и той губи концентрацията си,това се отразява и на качеството на работата му и на здравословното състояние на работника!Това увеличение на 9 работни часа в ден в България е абсолютно незаконно и антихуманно!
13
0
 
34
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
"Отворено момче"на теб като ти липсват кадри защо не си наемеш от Германия да речем?
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Домуса, Лойко, Дебелян и Доган ще разгонят фамилията на всички на територията на мутрите, с любезното съдействие на Гешефтатурата
11
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е, че липсват кадри в бизнеса, но липсва и бизнес...Момчета, виждам, че всичко знаете, абе защо не направите фирми и не почнете да плащате на работниците си по 10-15 хил. лв.? Сега е демокрация и фирма се отваря за 2 часа...