За 700 лв. на месец - пенсионери позират голи

Тарифата върви от 4,50 до 6 лева на час
11 яну 2020 12:39, Елка Василева
19
За 700 лв. на месец - пенсионери позират голи
Снимка: архив, БГНЕС

Между 570 и 740 лева взимат на месец най-оборотните голи модели сред пенсионерите, които позират пред студентите от Художествената академия. Между 4,50 лв. и 6 лв. на час е тарифата в различни учебни заведения, показва проверка на „Монитор“.

В Художествената академия хонорарът е 4,80 лв. за учебен час, докато в Университета по архитектура, строителство и геодезия скача на 6 лв. Едва 3 лв. пък се полагат на онези от тях, които не хвърлят дрехите в името на изкуството.

Неизплащането на тези нищожни суми бе върхът на айсберга, който в края на миналата година се разля на улицата, изкарвайки на протест и тях, и професорите и студентите от Националната художествена академия.

Сега ситуацията е отчасти овладяна. Преподавателите са взели заплата и половина през декември, обещано им е да получат още толкова и през януари, за да изчисти НХА дълга си към тях.

Моделите обаче още чакат хонорарите си за ноември и декември, а именно те първи алармираха обществеността за проблемите и събудиха колегите си за бедственото финансово положение във вуза. „Това е жалко. Според мен ръководството първо трябваше да помисли относно заплащането на този контингент от хора, които работеха отговорно и всеотдайно в името на студентите, макар да знаеха, че парите им няма да бъдат преведени навреме. Аз ги подкрепям и ще продължа да ги подкрепям във всяко едно отношение“, казва Евгения Делчева, организатор на моделите към НХА.

От 10 години Евгения се занимава с разпределението на позиращите по отделни творчески ателиета по време на кандидатстудентски изпити и подготвителни съботно-неделни курсове. „Бих казала, че заплащането е смешно дори за стандарта в България. В близките поне 4 години  хонорарите не са пипани. Когато аз застъпих, те бяха по 3,80 и 2,80 лв., съответно за голо тяло и облечена фигура. С хиляди усилия и подписки успях мъничко да им вдигна възнаграждението, за което те се отплащат, работейки и в този труден момент. Вече съм разговаряла с ръководството: предполагам, надявам се и ще се боря до последно поне още с 1 лв. за академичен час да им бъдат увеличени парите, но – зависи от новия бюджет“, обяснява тя.

Регистрираните модели, с които НХА „Николай Павлович“ разполага, а и други учебни заведения (някои специалности в НБУ, СУ „Св. Кл. Охридски“ и т.н.), са 92-ма, от които реално 70-74 са активни. 45 са голи модели – позират само за голо тяло, други отказват да се събличат, а трети позират всякак, защото гонят да натрупат повече часове, респективно средства.

Всеки ВУЗ обаче има различна тарифа и не знае каква е в съседния. Най-скъпоплатен се предполага, че е занаятът в частния Нов български университет: разликите за час може да са малки, но сумирани стават по-значими... „Да, има текучество поради ниското заплащане. То е полезно от гледна точка на учебния процес – хубаво е да има разнообразие при моделите, защото не мисля, че съществува един типаж, който да наречем идеален. Държа типовете модели да се сменят: възрастен-млад, мъжки-женски, грозен-красив. Колкото по-голямо разнообразие има, толкова по-добре свикват студентите да усещат характера и да го изобразяват“, коментира известният художник Кирил Божков, професор по живопис в НХА. Но допълва: „Като цяло обаче панорамата се стеснява: преди 10-15 години имаше хубави млади хора, които искаха да позират, а сега моделите на по 20-30 години са рядкост. Особено дефицитни са младите жени модели – няма ги вече...“.

Най-тежко в НХА е в ателиетата по живопис, където има часове от понеделник до петък, а 3 пъти в седмицата – и по 10 часа дневно, до 19.55 вечерта. „Професията никак не е лесна. Има дадени постановки, при които моделът е на един крак, с чадър в ръката и бомбе на главата. Понякога се налага да стои неподвижно 6-10 часа. Дават му се 10 или 20 минути (следобед) почивка на час, но ако студентите бързат, защото имат още ангажименти, часовете се сливат и се позира без пауза“, подчертава Делчева.

Освен че си е тежък физически труд, който трябва да бъде оценен и заплатен по достойнство, позирането не протича в идилична среда. В летните жеги има колабирали; през зимата е студено въпреки парното и допълнителните калорифери, които духат в краката, докато тялото нагоре може и да зъзне. Сградата на НХА на ул. „Шипка“ 1 е паметник на културата, с обширни помещения и високи тавани, уплътнението не е изрядно. Студентите могат да са с якета и шалове, но моделите най-често са голи...

Професията е донякъде рискова, тъй като контингентът е силно застаряващ. На позиращите, особено в натовареното време на приемните изпити, се осигуряват чай, кафе, сандвичи, но ако някой от тях се разболее или се контузи, Академията не поема нищо, понеже моделите са на граждански договори, които не предполагат застраховки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Иванчо преди 4 години
До емигрант: Управляващите се хвалят ,че безработицата намаляла и забележете ,особено при младите ! Че ,те ги няма вече в България бе , демагози -как няма да намалее безработицата !
9
3
 
17
 
! Отговори
емигрант преди 4 години
абе има ли нещо наред изобщо в тази държава? ! затова хората напускат!
8
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платете им на хората,щом са си изкарали парите,какво се стискате?За други милиони и апартаменти,а тези дори за труда и времето които са вложили не им плащат.
7
8
 
21
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До какво доведе демокрацията, електората;)))
6
10
 
25
 
! Отговори
от.Сидней,Австралия преди 4 години
Ами да викнат някоя жрица от лъвов мост, мисля че при Цура се казваше, за гледане без пипане може да намерят много евтини ценоразписи, а за редовни клиенти и отстъпки ще им дадът
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2 - то че взема, взема, ама далеч не е за да спи. Пробвай се и ти, като е толкова лесно.
4
17
 
13
 
! Отговори
ушанка с рубашка преди 4 години
кво им рисуват висналите ненки ли?
3
5
 
22
 
! Отговори
do 2 преди 4 години
Цани се и ти програмист. и ти ще спиш зад лаптопа и пак ще дращиш безумия по форумите. *** нещо не се наемаш? М?
2
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А няма ли да е по евтино и практично да се направят реалистични силиконови отливки на моделите 1:1 и да се позват десетки години? Може и на 3D принтер да ги принтират от PVC.Така може да изберат всякакви модели като пол и възраст да има разнообразие.Ще вложат еднократно примерно едни 100-200 хил. лв. но после ще имат материал за десетки години. Инвестицията ще се избие много бързо в сравнение с това да плащат заплати.
1
25
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
програмист взима 8 хил лева на месец за да спи зад лаптопа.