Джонсън тепърва ще се сблъска с проблемите на Brexit!

Кючуков: Очаква се спад на БВП на Великобритания
11

Бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков заяви, че в преходния период, който ще трае 11 месеца, ще се разпали отново сагата между ЕС и Обединеното кралство.

"Предполага се - със същите проблеми между двете страни, като разликата ще е в темите. Досега се обсъждаше кога и как Великобритания да напусне ЕС, а сега ще се обсъждат как ще живеят и какви ще са взаимоотношенията след това. Джонсън тепърва ще се сблъска с проблемите на Brexit", каза той в студиото на "Денят ON AIR".

Кючуков отбеляза, че всички от ЕС предупреждават, че периодът е много кратък и практиката също го показва - по принцип отнема 5-6 години.

"Борис Джонсън няма да иска удължаване след 2020 г. Това ще създаде напрежение в преговорите, защото, ако все пак се наложи удължаване - то трябва да бъде поискано до края на месец юни", каза още той.

Бившият зам.-министър допълни, че проблемите със Северна Ирландия са налице и в момента. "Тя е отделена от останалата част от Обединеното кралство с възможността за митнически проверки. Северна Ирландия е част от общия европейски план и същевременно част от Великобритания".

Според него отсъствието на граница между двете Ирландии е ключово за мира в Северна Ирландия. Кючуков е категоричен, че трябва да се договори зона за свободна търговия, двете страни да търгуват помежду си.

"Обединеното кралство има намерение много бързо да сключи споразумение със САЩ за свободна търговия, което пък от своя страна ще бъде при други условия. Но може да се окаже, че тези 2 споразумения - едното с ЕС и другото със САЩ, могат да се окажат несъвместими. Защото ако настъпят сериозни ограничения този бизнес, който оперира на територията на целия ЕС, ще се сблъска с редица бариери", каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Кючуков допълни, че се очаква спад на БВП на Великобритания, както и нарастване на безработицата и напускане на бизнесите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
10
 
6
 
! Отговори
Само питам... преди 4 години
... Това някакъв много успешен министър ли беше ? Някой дето е извел България сред най-силните европейски и световни държави ? Който е правил силна и независима външна държавна политика по време на управлението си ? КОЙ Е ТОЯ ЧЕ ДА ДАВА АКЪЛ КАК ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДА СИ ПРАВИ ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА ?
6
4
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Като някой, който живее тук- не мисля, че ще се разпадне. Тук нещата не са като на балканите. В момента в който някой се опита да обяви независимост пропагандата се включва- то не са вестници, автобуси и т.н. Да не говорим как хър маджести е потресена или нещо такова. Даже и инфаркт ще кажат, че е получила. И за съжаление тук това работи за мнозинството. Великобритания няма да се разпадне толкова лесно.
5
10
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Цялата ни инфраструктура е в чужди ръце , аХа ха, по-голяма шега днес не бях срещал! Би ли посочил, коя по-точно инфраструктурата е в чужди ръце?Дори газопровода(който се строи) "Балкански поток" е изцяло български!!Вскчка частна инфраструктура, която е отдадена на концесия, същата е направена при абсолютно прозрачни условие.
4
9
 
9
 
! Отговори
срамота преди 4 години
До 7Не знам дали Великобритания се разпада ,но виждам как герберастите и порнопатриотите ни разпродадоха страната ни...Цялата ни инфраструктура е в чужди ръце , а Вожда през ден е в краварското посолство ,където Херо Мустафа??? му набиват канчето.
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека гледаме как една държава се разпада като Югославия. Британската Югославия ще се разпадне.
2
10
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Любомир Кючуков няма празна дума! Шапка му свалям! Умен човек...
1
4
 
17
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Ти остави С. Ирландия, какво ще правят с Шотландия?