Фармацевтът е най-достъпният медицински специалист

Пазарът на хранителни добавки у нас може да нарасне 4 пъти
13 яну 2020 23:50, Анисия Иванова
14
Фармацевтът е най-достъпният медицински специалист
Архив: Булфото

В системата на здравеопазването в България профилактиката не съществува нито като политика, нито като реализирани програми. Оттам нататък всички разходи са високи. Това каза Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, в предаването "Бизнес старт" по Bloombergtv.

По думите му това води до появата на пациента в здравната система, когато положението вече е доста зле.

Според Световната здравна организация (СЗО) фармацевтът е най-достъпният медицински специалист. В България той не е включен в нито една програма за профилактика, каза той.

Експертът посочи практиката в повечето европейски страни - докато магистър-фармацевтът говори с пациента, той го пита какви храни употребява, колко спортува.

"Поради пълната липса на контрол за начина на предписване на лекарства в България един пациент може да дойде в аптеката с предписани и 15 лекарства на рецептата. Освен че даваме много пари за лекарства, комбинацията на толкова много продукти прави лечението непредвидимо - никой не може да каже какво се случва в организма на един такъв пациент", смята специалистът.

Според него системата на първичната медицинска помощ е недофинансирана.

"Ако успеете да се доберете до личен лекар след дълго чакане, той няма средства да ви направи никакви изследвания и после отивате в болница, където всичко е скъпо", посочи той. По думите му в повечето западни страни контролът върху предписанието се осъществява от магистър-фармацевт.

Той коментира и темата за хранителните добавки.

"Регистрационният режим прехвърля един продукт от една графа в другата графа - това не значи, че хранителните добавки са се увеличили. Пазарът на хранителните добавки има потенциал да се увеличи 4 пъти", смята той.

По думите му Българската агенция за безопасност на храните няма капацитета да оценява хранителните добавки и дали вътре няма скрити лекарства.

"В България има много хора, които се лекуват с билки, а в една Германия никой не пие чай от лайка, ако не му го е изписал лекар. Има пациенти, които ползват билки, консултирани с лекари или магистър-фармацевти", казва той и допълни, че в образователната система в България лекарите не учат билки въобще.

"Един лекар няма да предпише билкова смес, защото не я познава", даде за пример той.

Целият разговор гледайте тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фармацевтът не е медицински специалист а алчен тъговец на илюзии. Всички знаят че лекарствата в България 90% са фалшиви и безбожно скъпи . За това аптеките са на всеки ъгал. Учи учи мама аптекар да станеш нищо да не работиш и много да крадеш.
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фармацефт било медицинска професия, хахаха с какво е медик точно? Типичен продавач на лекарства Държавата цирк
8
3
 
10
 
! Отговори
поредния банкомат преди 4 години
От както белите престилки им сложиха касови апарати и ги натириха на пазара пациентите се превърнаха в банкомати, както е в развитите капитални общества. Пиеш по един тезгях илачи, нищо, че се са ти нужни, важното е банкоматът да се тръска редовно. Толкоз за пазара и здравето.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дядо ми, който почина през 1950 година, е бил помощник-аптекар. Имало е и такава длъжност едно време. Много работи знаеше.
6
0
 
8
 
! Отговори
пак от 6ти преди 4 години
До 5сега, майтапа на страна. Трудно ще установиш със сигурност дали е фармацевт или не. Можеш да го попиташ някой специфичен въпрос (специфичен, а не ***) относно лекарството. Ако го видиш че си няма хал-хабер и те праща да питаш доктора или да четеш листовката, имаш основание да се съмняваш в дипломата му.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5поглеждаш ксерокопието на дипломата и питаш 25 годишната жена на гишето дали тя е магистър-фармацевтът Димитър Иванов, който е завършил през 82-ра както е посочено на дипломата.
4
0
 
11
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Как да разбера дали е магистър-фармацевт? Ако просто го питам, може да ме излъже.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо правило при влизане в аптека: проверявате дали обслужващия е магистър-фармацевт или е бил продавач в бакалия до миналата седмица. Ако недай си боже доктора е объркал дозировката на лекарството или самото лекарство, по закон е работа на магистър-фармацевта да забележи това и да ви информира. Ако човека зад гишето е просто продавач, то няма как да забележи грешката. НЕ РИСКУВАЙТЕ ЗДРАВЕТО СИ
2
2
 
8
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Едно стент-че моля , по нзок съм
1
0
 
14
 
! Отговори
Дарвин философ преди 4 години
Билките в Бг медицината не ги учат вече .А иначе 60 % от всички лекарства са на билкова основа ,но активните съставки се синтезират вече изкуствено за намаляне на разходите....