Как ще ги стигнем румънците при пенсиите?

Манолов: Покупателната сила на нашата е по-добра!
Обновена: 14 яну 2020 11:39 | 14 яну 2020 11:38, Александър Попов
63
 
Румъния готви рекордно увеличение на пенсиите през септември. Планът на кабинета, който встъпи в длъжност миналия месец, предвижда ръст от 40%. Това е най-голямото увеличение на пенсиите от три десетилетия. 
 
Ако трябва да говорим в цифри - Румъния предвижда средният размер на пенсиите в страната да стане 371 евро. За сравнение, от 1-ви юли средната пенсия у нас ще достигне 412 лева или 211 евро. 
 
Каква е разликата при пенсиите у нас и в Румъния?
 
"Пенсиите в Румъния се облагат с прогресивен данък върху дохода. В Румъния пенсионерите не получават много неща, за които българските пенсионери не плащат – като карти за пътуване, като облекчения, свързани със здравето и лечението. Механичното сравнение няма да ни доведе до верни изводи. Ако ще сравняваме нещо, трябва да го изследваме в цялата му пълнота. Дори ако сложим само данъците, ще се окаже че покупателната сила на българската пенсия в никакъв случай не е по-малка от тази, която ще има румънската пенсия", коментира Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те повишиха и заплатите с 25%! За следващата година твърдо са заложили същите повишения! А тук нарочно доходите се задържат ниски при огромната инфлация.
15
18
 
5
 
! Отговори
Grigor преди 4 години
За да има по-високи доходи, трябва да има ръст на икономиката. За да има ръст на икономиката, трябва да има чужди инвестиции. За да има чужди инвестиции, трябва да има работна ръка. За да има работна ръка, трябват образовани деца . Толквоа е просто. Живеем пет пъти по-добре от началото на 20 век, а правим в пъти по-малко деца.
14
3
 
26
 
! Отговори
Пенди преди 4 години
Тия смешници синдикатите им затвориха устата с парички и ги няма никакви! Та нали румънците ни пречеха във всичко? Сега дръпнаха с години напред! Седнал бастуна да разсъждава на кой колко да е пенсията! На тая държава пенсионери не и трябват! Това са грешни пари за управляващите!
13
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не разбрах какви облекчения получават българските пенсионери при лекуване??? А и картите не всички пенсионери ги ползват,особено тези имащи нужда и лекувани от прекрасните български лекари.Те горките едва ходят.
12
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тяхната пенсия по-висока от нашата минимална заплата...Как сме щели да ги стигнем ? Ми ако ги заковем с пирони на място и търчим петнайсетина години към тях може и да стана. Иначе никак. Както няма да стигнем Хърватска, Полша, Унгария, балтийските републики и тн. Техните политици направиха промени спомагащи развитието. Нашите си спомогнаха растежа на гъзерите.
11
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един път от синдикатите да чуем верен анализ на ситуацията - браво на Манолов за доблестта. Джурналистите са едно от простоватите съсловия за жалост, на тях им дай да списват сензации, скандали, да всяват паника и т.н. престъпни простотии. И тук имаме типичния пример - сравняваме чушки с домати. В повечето страни пенсиите като доход се облагат, но за това естествено тук не се коментира никога, да не го говорим, за значими социални привилегии за пенсионерите като безплатно здравеопазване и т.н.
10
10
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Да, ама комунистите ни знаят само данъците, да ги вдигат. Но това е нормално, тази "безплатна" вода, ток, газ, дърва, на ромеите да не се плащат от въздуха. Нищо, дъртите пенсионери си заслужават мизерията ся, да си живуркат по селата с ромеите, и да си траят.
9
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи минималната пенсия в Румъния ще стане колкото нашата средна? Ами честито да ни е управлението на "царя слънце"
8
4
 
35
 
! Отговори
Боколенд Цъфти преди 4 години
През 1989 си поставяхме за цел американците "как ще ги стигнем американците?". По времето на Костов повярвахме, че можем да настигнем поне Чехия и Унгария. Румъния тогава беше далеко зад нас. След 10 години Тиквен режим, вече гоним румънците. Ако тези хуни останат още 2 години ще гоним и македонците, и албанците. Изобщо... кораба успешно потъва. Дъното е на няколко метра. Вода ще има за всички, не като в Перник.
7
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казва че румънските пенсионери досега са били с 40% по ниска покупателната способност? ??!
6
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме държава която вече дори Румъния не можем да догони, благодарение на политиците ни.
5
3
 
17
 
! Отговори
Компаратор преди 4 години
"Ако ще сравняваме нещо, трябва да го изследваме в цялата му пълнота." Ами че сравни ги де. Както каза един световнопризнат икономист(не доморасъл милиционер): България трябва да намали данъчното бреме като Швейцария, ако иска растеж. Разбирате ли *** какво ви се казва???
4
4
 
42
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Виждаме в момента ИСТИНСКОТО лице на Манолов-Той иска да ни убеди че нашите пенсионери едва ли не- като си купят хляб мляко-им се връща ДДСто и като си платят тока водата -пак им се връща! И дори ползват БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ? ЧУДЯ СЕ ДА СЕ СМЕЯ ЛИ -ИЛИ ДА ПЛАЧА? ПОНЕ ВИДЯХМЕ МАНОЛОВ КОЙ ЗАЩИТАВА-Той вместо да се изрепчи на БГ Бизнеса -че румънците ни задминаха по доходи в пъти-Той защитава БГ бизнеса- На всички е ясно че ТОЙ Манолов- не го прави това безплатно за бизнеса- Парите над всичко!
3
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извода е, пенсиите на българите са неразумно високи и трябва да се намалят!Стига са живяли в охолство и обиколки по света, това 100 евро на месец са страшно много, веднага да се намалят на 50 евро.
2
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този актьор е служител на чорбаджиите
1
4
 
52
 
! Отговори
Дискриминация преди 4 години
Когато над 100 000 държавни служители,полицай, военни, прокурори,и пр.търтей започнат сами да си плащат данъците и осигуровките!?Сега обикновените работещи им плащаме всички социални разходи и пенсии.