Най-лошият сценарий: Населението ни да стигне до 6 млн. до 2040 г.

Демографската криза няма общо с раждаемостта
Обновена: 14 яну 2020 14:03 | 14 яну 2020 12:50, Ния Христова
93
Най-лошият сценарий: Населението ни да стигне до 6 млн. до 2040 г.

Две са основните причини за демографската криза и двете нямат общо с раждаемостта. Българските жени раждат колкото европейките - 1.56 деца, а средното европейско ниво е 1.5. Това и още коментира по темата проф. д-р Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Двата фактора, отговорни за демографската криза са смъртност и миграция.

съвременния свят, когато жената се реализира по различен начин от 19 век, това означава, че не може да се влияе на раждаемостта, защото това е личен избор", коментира проф. Христова.

"Факторът, на който може да се влияе, е смъртността- ние сме на първо място по смъртност в Европа", допълни още професорката.

По въпроса с миграцията колегите й работят и с българи в чужбина. " В средата на годината ще имаме резултати как България трябва да структурира една политика за българите в чужбина", каза проф. Христова.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
абе смех!..Българската жена "раждала колкото европейската-1.56".....Тая дама усеща ли какви ги дрънка?..-Проблема ни не е е в това колко ражда БЪЛГАРКАТА!!Проблема е в това,че ЦЕЛТА е всички българчета,родени в Родината си,да я напуснат!!!..А иначе ,ромката ражда по 5.56 деца...Така че Свещената ни Територия нема дя са обезлюди!..-Просто ще бъде ОКОНЧАТЕЛНО НАЛАЗЕНА от...да не кажа какви "елементи"..Думата започва с "при" и завършва на "митивни"...."А. Акбар!"..
63
15
 
5
 
! Отговори
До 63 преди 4 години
При нас проблема дойде през 44та, когато социалистите вкараха жените да бачкат. Откакто религията умря, всички европейски държави имат демографска криза. Но нищо, варварите са буквално пред портите на Рим, опса, Европа. Те с тяхната религия ще се справят.Религията > политическите наклонности.
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лапачите щели да структурират политика за българите в чужбина! хаха! И сигурно, за да я измислите, ще искате многи евросубсидии и ще коткате емигрантите да се върнат? Политиката е проста и ясна- развита икономика, никакви калинки, никаква корупция и мутренски нрави, силни институции и правораздаване, високо качество на живот за стари и млади, честни и образовани политици и визия за България за 20-30г. напред! Тогава елате я вижте България!
61
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При раждаемост 1.5 каквото и да правят "учените" на герб ние изчезваме. Това в винету явно не го пише не?
60
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже до какви измерения на глупостта стигнахме - раждаемостта нямала общо с демографията!? В Европа Тонке набедена професор си внасят насаление, от Африка и Близкия изток, ето защо имат стабилна демография. Главната причина за демографския срив както в България, така и в Европа е феминизма, той ни унищожи, той ще ни погребе като народи и цивилизация - това е жалката неудобна за либерастите истина. 1.5 раждаемост е крайно недостатъчна, но на никой не му дреме, всъщност.
59
2
 
10
 
! Отговори
До 59 преди 4 години
Всъщност, България е държавата с най-голямата смъртност на земята. Предимно заради старите хора. Там, щот се трепят кат луди.
58
5
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Най-лошият сценарий: Населението ни да стигне до 6 млн. до 2040 г???? Аз бих казал точно обратното- че това е НАЙ ОПТИМИСТИЧНИЯТ СЦЕНАРИЙ!! ---2040г 2050г - БЪЛГАРИЯ Е СВЪРШИЛА! БАНГО ВАСИЛ И ЧШАЕ ШУКАРИЕ ЩЕ ВИ ГЛЕДАТ ОТ БНТ И ЩЕ ВИ ГОВОРЯТ НА НЕПОЗНАТ ЗА ВАС ЕЗИК!! ЧЕСТИТО- ДЪРЖАВА УМРЯЛА ЗА 60 Г БЕЗ НИКАКВА ВОЙНА!
57
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тая едни глупости е наговорила да си скъса дипломата , тваче раждаемоста е като в европа значи че ,е ниска цяла европа има демогравска криза въпреки ниската смъртност а в Нигерия или Ливан или Мали примерно защо няма демогравска криза като смъртноста и в пъти по голяма от нашата всичко е комплексно госпожо малко по сериозно тук имам чувството че децата пречат на държавата и родителите отглеждат деца вепреки нея .
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАЩО БАТЧЕДИТЕ НЕ СЕ ОПЛАКВАТ ЧЕ Е СКЪПО А САМО БЪЛГАРИТЕ...? ЗАЩОТО СА ***... И МЪРЗЕЛИВИ , ДАЛАВЕРАДЖИИ.
55
7
 
5
 
! Отговори
Демограф преди 4 години
Високата смъртност се дължи на високата раждаемост, в нормалните комунистически години.
54
7
 
30
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Че как да не намалява населението. Цените в магазините по високи от тези в Берлин и Лондон, а заплатите като в Бангладеш.Всички,които се чувстват заплашени от немотия ще емигрират. Ще останат шайката политици, чорбаджиите и добре платените им слуги.
53
4
 
17
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
До #50Анонимен: Да ти съобщя една новина, ама само на тебе... Сливенските села и махлите, ВЕЧЕ раждат по 2 максимум. Не се усеща така, защото "другите" села и квартали не раждат. И се виждат само "тъмни" на изписванията. Живея близо до "махала", и този филм с 3-4деца вече го няма. Правят две и ги водят на социяла при Меркел или Холандия. Бул има, защото забременяват поколението от 3-4те деца. Ако ги приберат в БГто, и по две няма да правят. Вярвай ми ако щеш...
52
9
 
11
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
Най-лошият сценарии е да сте/съм един от тези 6млн.!
51
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52Ти очевидно си неграмотен, така че си затваряй устата и не говори глупости.
50
17
 
18
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
Уважаема проф. д-р Христова, директор на .Защо говорите за такъв сценарий от 6 мил. в бъдеще време? Та ние (без титлите, директорските постове, званията) изхождаме от това че населението в момента не е повече от тази цифра. Има ли някой който да го оспорва, ама моля, да не се позовава на статичтически данни от родните статистици? И сме се примирили с мисълта че към 2040 год. По-добре до тука, не искам да рисувам дявола на стената.
49
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то и сега сме ПОД 6 млн. души. Да направят едно преброяване на населението!
48
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая изби рибата.Не била ниска раждаемостта от 1,56 коефициент на плодовитост.А само за поддържане на броя на населението трябва да е 2,1.Друг въпрос е ,че при българките този коефициент е много по-нисък-за София е 1,26,а за сливенските села 2,57.А в София също има ц.и....Така че този коефициент за българките е не повече от 1,1.
47
18
 
22
 
! Отговори
Б преди 4 години
Е то в момента в България реално хората са към 6 милиона и нещо, примерно 6 700 000. По-голямата част от работоспособното население е извън границата. Каква 2040 трябва да се чака?
46
26
 
7
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
българките раждат ама не от българи. германци, англичани, гърци, арапюнговци, некри, сомалийци, сяква ***. децата им на повечето не шпрехват български. познавам доста. от приятелите ми дето са женени за чужденки както съм и аз на всичките децата им говорят български и се мъчат да го учат. а сега де. де е топчето. кой предаде четата. ама друго си чужденец, може да е едноок манко без зъби и 5 кинта у жова, важно да е чужденец. нал ты маме?
45
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО 2030 ВСИЧКИ РОЖБИ НА ТОТАЛИТАРИЗМА ЩЕ СА ИЗМРЕЛИ И БЪЛГАРИТЕ СЪС ЗАПАДНИ ЦЕННОСТИ ЩЕ УПРАВЛЯВАТ СТРАНАТА.