ГДБОП: Имейл "Пътна полиция МВР" е вирус!

Гражданите са подложени на СПАМ атака
15 яну 2020 13:39,
12
ГДБОП: Имейл "Пътна полиция МВР" е вирус!
Снимка: Pixabay

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция - в случая Министерството на вътрешните работи. Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: opp@mvr.bg, наименован „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте.

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
еми вирус са си хах
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тодор Живков-т.наречения Тато казваше: Ей другари,пазете си социализъма,щото ще ядете мазната опашка!Само,че някои искаха банани,искаха свобода,скачаха по площадите и си мислеха,че от утре почват да валят долари и марки от небето! Да ама не,уважаеми господа! Свободата е скъпо удоволствие,а бананите не растат в ***!Сега му целувайте голото теме на тоя и бачкайте за една минимална заплата!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз поради същата причина вечер по тъмно, не спирам на никакви КАТерици, ако искат да ме гонят. В държавата на суджуците, деветдесет процента от държавните хрантутници са мошеници.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А между другото кой плати глобата на НАП от 2 милиона лева за неопазените лични данни на данъкоплатците? Влади Горанов ли?Или самите данъкоплатци?
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еее,едни данни не можете да опазите!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Катажиите са структура от времето на Комунизма. Как може такава структура да въведе ред и дисциплина. По времето на бай Тошо живееше съвсем друг народ който народ си отиде от този свят а тези които са все още живи тънат в глад и мизерия с шлангажииски пенсии. Кат трябва да се закрие всички стари кадри от времето на Комунизма да се отстранят и на тяхно място да дойдат млади неопетнени хора. А структурата да се преименува В помощ на Водачите и контрол на МПС. Нали Комунизма уж си отиде къде отиде
5
0
 
5
 
! Отговори
Лудко преди 3 години
А домейна mvr.bg на кого е???Да не би някой да си е позволил да го ползва?Смешници
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е такова не съм получавал , но пък имам писма от всички банки на които дори не съм им клиент, забавно е дори хората и сайт са си направили копие на оригиналните сайтове.Ама това с прикачен файл малко глупаво ,кои отваря прикачени файлове в писмо.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички сте вирус!
2
9
 
1
 
! Отговори
Victimized преди 3 години
Това може да е работа само на пияните руски хакери....
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УжасТ!