Не само Аксел от Галиче е виновен... Каква е ролята на обществото?

Нямаме визия къде искаме да бъдат нашите деца след 10 г.
15 яну 2020 13:08,
102

Между 5 и 12 г. зад решетките грозят 17-годишния Аксел, който уби по особено жесток начин 18-годишната Андреа. Той направи пълни самопризнания, но делото му няма да бъде гледано по съкратената процедура и съответно присъдата му няма да бъде намалена.

Убийството беше извършено в петък срещу събота в село Галиче. Местните поискаха справедлива присъда за убиеца на момичето. Те застанаха зад почернения баща на Андреа, който е категоричен, че Аксел трябва да получи доживотен затвор. Гражданите събират подписи за промяна на Наказателния кодекс.

Още по темата

"Хората искат доживотен затвор без замяна и най-страшното наказание. Размерът на наказанието не е това, което може да помогне в настоящата ситуация. Идеата е да се предпазят бъдещи жертви. Мерките за индивидуална превенция трябва да се вземат, когато се случи за първи път. На него това му е трети такъв случай", коментира адвокат Йорданка Бекирска пред Bulgaria ON AIR.

"Той дори не може да прочете какво наказание го грози. Не може да очакваме, че превенция може да възникне, само защото знаем какво наказание би ни било наложено", подчерта тя.

По думите ѝ брутално убитата Андреа е едно изоставено дете. Адвокат Бекирска попита какво правим всички ние с тези деца, как държавата влиза в тези семейства и как им помага.

"Ако обществото си затваря очите и нищо не знае, това е нещото, което липсва в нашето общество. Безчувствени сме, това е голям проблем", настоя тя.

Психологът Младен Владимиров смята, че идеята за поправки в Наказателния кодекс заради този случай е "меко казано наивна". Според него законът трябва да поправи Аксел и да покаже на цялото общество, че това не е допустимо.

"Галиче е емблема на разпадащата се държава. Това дете реже гърло, тук не е да прободеш с нож. В България до 16 години децата трябва да бъдат в училище. Като отпадне във втори клас лампата трябва да ни светне", коментира психологът в "България сутрин".

Той е категоричен, че трябва да имаме дългосрочна визия и стратегия. По думите му нямаме визия къде искаме да бъдат нашите деца след 10 години.

"Не само Аксел е виновен, всички сме виновни. Ние си убихме момичето, ние ще вкараме едно дете за 12 години в затвора. Ще го програмираме да стане още по-хард престъпник. Допуснали сме едно дете да се гледа самичко и да се готви само за бала. Чуждо зло не може с нищо да ни разтревожи. Страх ни е да говорим и много се отчуждихме", каза ооще Владимиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
2
 
! Отговори
Радо преди 4 години
Всяко чудо за три дни. Продават си новините а ние си мислим че правят нещо.Кво стана с оня от русе забравих името му. Покриха всичко. А вие пишете пишетеееее...
81
0
 
5
 
! Отговори
Sam преди 4 години
... предлагам всичките да ги затворят и родителите ... и дядовци и баби ... кварталния на социалните в региона та следващите да се научат да си вършат работата ... каква вина търсите в обществото ... та държавата е знаела за него ...
80
2
 
5
 
! Отговори
Sam преди 4 години
човека е донякъде прав ... аз не живея в бг ... kато ПРЪДНЕШ и съседа звъни ... на мен ми е чудно като е имал 6 месеца изпитателна кой се е занимавал с него ? Какъв вид държавна аудитория полиция , социални ... след проявите миналата година под някакво наблюдение ли е бил ? Някой все пак трябва да поеме отговорност все пак е непълнолетен ... родителите ли ще летят с него ... социалните ли ... полицията може би ... кой е трябвало да го наблюдава след извършените предишни 2 престъпления
79
0
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Младен Владимиров си призна, че и той е виновен- тогава да му дадат ефективна присъда и да лежи в една килия с Акселчо!
78
1
 
13
 
! Отговори
Antinwo преди 4 години
А забравихте ли вече красивата Валя от Варна ,зверски убитата и поругана Вероника Мирослава от Перник , журналистката Виктория сестрите Белнейски при които так вистериозно имаше 6 загинали свидетели !? Истината е че тук се случва нещо много страшно и докато българите деградират и се чудят как да свършат двата края мафията и *** барони изнасят българки кота животни в бардаците на Европа ! А на останалите тук им правят живота черен ! Но не си казвайте че *** вас няма да ви се случи !
77
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам въпрос: Ако имаш дълг към банка, законите защитатват банката и тя може да ти разкаже играта, с помощта на "справеливия" БГ-съд! Даже ако длъжникът вземе че умре, банката съвсем законово стиска за гърлото неговите наследници, няма оттърване, иска си парите до дупка. Сега на тоя убавец Акселчо, ( е га'ти и името шведско!), майка му и баща му дали същият този съд ще ги осъди да плащат кръвнина? Май май ДА, АМА НЕ!
76
7
 
8
 
! Отговори
истината преди 4 години
Даже обществото е по-виновно.Пуснете момчето - страната има нужда от млади хора !!
75
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спешно да се върне смъртното !!!
74
0
 
26
 
! Отговори
6 преди 4 години
Има един куп държавни и общински органи , които отговарят за превенцията на тези типове .Къде са и кой ще им потърси отговорнодст ? Ало , Враца ? Докога вие и Перник ще държите байрака на престъпността ? На яма ли власти в тази област и за какво получават заплати ?
73
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онзи от Русе, като го наказах ме какъв бе ефекта-0.Сега ще е същото.И така до следващият път.Тези типове са непотребни за себе си и обществото,но са вече хиляди-армия.Ако някой трябва да бъде наказан това са тези,които откраднаха нашите пари и ги дадохана.....за да се размножават.Наказанията няма да помогнат,а спирането на размножаването.Спиране на всякакви детски.
72
2
 
36
 
! Отговори
факт преди 4 години
На този етнос децата трябва да се отнемат още в най ранна възраст и да бъдет отглеждани в макаренковси училища , иначе няма да стане . Ама нали ЕС не дава , така че бавно потомците на джелатите/палачите са били изключително роми/ в османската империя ще ни затрият хубавата Родина .
71
2
 
18
 
! Отговори
абе я преди 4 години
Осъдете и дядото, че подготвя такива граждани за срам на БХК и останалите световни организации...
70
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе той родния му дядо няма визия за него, дето живеят заедно, та ние трябва да имаме. Защо не попитаха стария Олек като "не бил знаел че внука му е убиец", знае ли че е наркоман, че не ходи на училище от 1ви клас, че пребил с камъни човек и всичките му изцепки и какво си мисли че ще се случи с този младеж? Дядо му със сигурност е бил длъжен да ходи на училище, не може да е на 30 години демокрация и интеграция тоя дядо, съжалявам.
69
22
 
5
 
! Отговори
Един Pk преди 4 години
Не само с *** и селяни е пълен има и дежурни писачи които имат задачи да плюят против САЩ,Костов,Радан Кънев,НПО и др.Руското посолство си знае работата.Тия номера вървят при простите и мързеливи народи.Но идва глад ,мизерия и безводие.Това глурака последен го разбира.
68
5
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Не,бе !Аксел не е виновен ! Бойко не е виновен ! Виновни са Станишев и Нинова !!!
67
27
 
5
 
! Отговори
Пас преди 4 години
Този сайт е пълен до горе със селяни от коптори, дето едно нещо не са свършили никога за никой освен за себе си. Не чухте ли какво ви казаха бе? Все НПО-та са ви виновни, ***, а тая жена от Варна кое я е спасило, чухте ли? От години ви надуват организации как трябва да се реформира образованието и всичи деца да са в училище, вие пак не го разбирате това *** овце.
66
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм вещ, но все ми се струва, че престъплението е извършено в условията на рецидив. Малко е максималното наказание предвидено от закона.
65
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вината на обществото е, че не линчува такива като Аксел.
64
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маст+ията Йорданка Бекирска е от престъпната БХК,сега разбирате ли,защо е такава смешна присъдата?Забрана на вредното БХК и coроските организации и НПО-та,които умишлено разлагат обществото,внасят анархия и създават рецидивисти,защитават престъпниците, психопатите,социопатите,садистите и стимулират престъпления срещу обществото,точат средства от държавата,разрушават образованието,промиват мозъци и т.н.!
63
0
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се опитвайте да вмените вина на жертвата и на обществото,за да оправдаете престъпника!Престъпленията ги е извършвал ТОЙ и СЪУЧАСТНИКА му,а не момичето или обществото!Из-ро-ди!Срама нямате!Осъдете ги тези за "вменяване на вина" на жертвата и обществото!Осъдете ги строго,затворете им вонящите усти,включително и на тази адвокатка-шарлатин,какво чакате?