Партиите само с 1% членски внос, парите им от държавата

2% от партийните средства идват от дарения
5
Партиите само с 1% членски внос, парите им от държавата
Снимка: Dnes.bg

Над 96% от приходите на партиите, регистрирани за местните избори миналата година, са дошли от държавната субсидия. Това обяви Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда пред БНР.

2% са събрани от дарения, а 1% - от членски внос, показва анализ на института.

Най-много приходи от дарения е събрала БСП с оглед на това, че по-рано партията е похарчила парите от държавната субсидия, коментира Лазарова.

"Приходите от членски внос са минимални, като за някои от партиите дори не може да се установи на базата на устава колко е той", каза тя и добави, че от отчетите им трудно може да се установи колко пари те събират от членовете си.

Лазарова даде за пример ГЕРБ, където членският внос дълго време е бил 1 лев и посочи, че при БСП има диференциация – заемащите ръководни постове плащат повече от редовите членове.

Тя специално коментира казуса с партия "Възраждане" на фона на обещанията, че ако парите от субсидията не могат да бъдат дарени, ще бъдат върнати в бюджета.

Лазарова посочи, че партията е получила около 440 000 лева субсидия и въпреки че има данни, че е направено дарение за фонд "Ин витро", "Възраждане" е похарчила значителни суми за двата вида избори през 2019 година.

По-голяма сума като дарение – около 50 000 лева, декларирани на ниво ЦИК, е получила единствено партия "Воля".

Като цяло институтът отчита, че на местните избори през 2019 партиите са похарчили по-малко пари, отколкото на предходния местен вот.

Според Ива Лазарова трябва да има дебат и не толкова за размера на субсидията за партиите, колкото за начина, по който тя се изразходва и механизмите за контрол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
докога ще търпим тези червени дебелогъзляци да живеят на наш гръб,тези *** с нищо не са по различни от партийните величия,които бяха пожизнено наградени с това право,да си живеят на гърба на народа.
4
0
 
6
 
! Отговори
предложени преди 4 години
Парите, които партиите не са похарчили за периода между две изборни камапании да се връщат обратно в бюджета, защото това са пари на данъкоплатците и трябва да се използват за тяхното благосъстояние, а не да се трупат в банковите сметки на партиите. Сега партиите са се превърнали в бизнес-начинание и то без да дължат данъци.
3
0
 
6
 
! Отговори
Избирател преди 4 години
Те са партии, колкото Бойко Методиев е министър председател.
2
0
 
6
 
! Отговори
Амено преди 4 години
Пожелавам им свещи да си купят с тия пари от народа и само за лекарства да ги дават!
1
0
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Да се издържат само от членски внос! Които им вярва той да ги храни! Какво им давате пари взети от хора които са отвратени от всички тях? Защото именно данъкоплатците масово отказват да гласуват! С парите на тези които грам вяра нямат на партия Х, я хрантутите!