С новите тол такси: От 16 до 80 ст. поскъпва автобусът София – Варна

8 лв. ще плащат за курс до морската столица най-екологичните возила
Обновена: 15 яну 2020 07:43 | 15 яну 2020 07:40, Анисия Иванова
12
С новите тол такси: От 16 до 80 ст. поскъпва автобусът София – Варна
Архив: Булфото

С между 16 ст. и 80 ст. вместо с 1,30 лв. ще поскъпне автобусният билет за пътя от София до Варна след влизане в сила на новите тол такси, които бяха пуснати за обществено обсъждане. Това показват сметките за най-екологичните автобуси, които се движат между двата града.

Двойно по-ниски тол такси бяха договорени на среща между премиера Бойко Борисов и превозвачите. Ще бъдат намалени наполовина и платените пътища – от близо 6000 на 3100 км, като от обхвата на тол системата отпадат третокласните и много второкласни шосета.

Тол такса от около 8 лв. ще плащат за пътя между София и Варна собствениците на най-екологични автобуси – 2 ст. за преминаване на всеки от 400-те платени км между двата града.

При пълен автобус с 50 пътника оскъпяването би трябвало да е 16 ст. на билет, но тъй като курсовете не винаги са с максимален брой пътници се очаква билетът да поскъпне с 32-40 ст., обясниха за “Труд” представители на превозвачите.

Двойно ще бъде оскъпяването за по-старите автобуси, които ще плащат по 4 ст. за км – до 80 ст. за билет.

Заради по-късото разстояние между София и Бургас за автобусните курсове поскъпването на билета ще бъде по-малко – с между 14 ст. и 60 ст., според това доколко еко е возилото и при каква средна запълняемост ще сметнат билета превозвачите.

Между 7,20 лв. и 14,40 лв. тол такса за преминаване на разстоянието между столицата и Бургас ще плащат автобусните превозвачи след влизане в сила на новите тарифи от 1 март.

Значително по-ниските от първоначално предвидените тарифи ще бъдат преразгледани през юни и може да бъдат повишени, ако не бъдат събрани планираните в бюджета приходи.

Временните тол такси за камионите с тегло между 3,5 т и 12 т, ще бъдат от 3 ст. до 6 ст. на км. за магистрали и между 4 ст. и 7 ст. за първи клас пътища в зависимост от емисионния им клас. За големите камиони над 12 т. с 4 и повече оси тол таксата за магистрали ще бъде между 11 ст. и 20 ст. на км., а за първокласни пътища – от 10 ст. до 19 ст. на км.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителството отново клекна пред автобусната и камионджийска мафия! Въпреки това, мафията пак ще вдига цените! Докога отстъпки и страх бе, управляващи? Във вас ли е властта или в мафията?
10
0
 
2
 
! Отговори
турчина преди 4 години
очаквайте повишение на ток,храни,газ и т.н.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тол таксата на колометър за тежък автомобил тежащ примерно 15 тона, трябва да е 100-200 пъти по-висока от тол таксата за автомобил тежащ 1500 килограма. С тези тол такси реано е обратното - тол таксата на километър за тежкия автомобил е 10 пъти по-малка от тази на лекия автомобил.
8
1
 
14
 
! Отговори
110 преди 4 години
Е как я смятат тая цена върху сегашната, сякаш до сега не са плащали винетка? Нали това Заменя винетката? Големи "хитреци".
7
0
 
12
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Сметките пак са манипулативни...В Статията никъде не прочетох, че вече за автобуси и камиони няма да трябва винетка, която струва около 120 лева на месецДа не говорим, че над 10 хиляди километра от пътната мрежа остава без пари за тях и няма да бъдат таксувани
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ама нали точно преди месец разправяха че нямало да има увеличение и щяло да бъде 10-12ст... както винаги овцете ги прекараха хахахаЕй сега като всичко тръгне нагоре и няма спирачка,
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат: Между 7,20 лв. и 14,40 лв. тол такса за преминаване на разстоянието между столицата и Бургас ще плащат автобусните превозвачи....*Значи аз плащам 97 лева на година за кола тежаща 30 пъти по-малко от автобуса, но ако рядко излизам извън населено място и то на къси разстояния, ще плащам 10 пъти повече на километър от тол таксата за автобуса. Същото и с камионите. Би трябвало тол таксата за тежките превозни средства да отговаря на степеннта на разрушаване на пътя и трябва да 30 лв/км
4
2
 
14
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Печалбата от всеки курс на тия рейсове е стотици левове, а те ореваха държавата за някакви стотинки, дето и за баничка с бозичка не стигат.
3
3
 
18
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
За тия дребни суми ли е цялата дандания? Собственикът на транспортната фирма сигурно издухва 10х повече вечерта в кръчмата.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7-8 часа да се лашкаш в тези автобуси.... има самолет 45 минути е.За повече печалба особенно червените имат екста редове със седалки
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!