Мисиите зад граница ни стрували не милиард, а 21 млн. за 2019-а

14 млн. е издръжката на военните ни в Афганистан
32
Мисиите зад граница ни стрували не милиард, а 21 млн. за 2019-а
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Финансовите средства за участие на български военнослужещи в мисии и операции зад граница съвсем не са милиард, а 20 932 400 лева за 2019 г.

Данните обяви днес в парламента министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос на Павел Шопов от "Атака".

По думите му във времето назад издръжката на българските контингенти е била 32 млн. лева за 2014 г., по 11 млн. за 2015 г. и 2016 г., 12 млн. лева за 2017 г. и 16 млн. лева за 2018 г.

Министърът посочи, че България участва в мисия за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан с до 160 военнослужещи, сред които група за електронно разузнаване, рота за охрана на летището в Кандахар, екип от съветници за обучение на афганистанската национална армия и щабни офицери.

Срокът на всяка мисия в Афганистан е шест месеца. Издръжката на българските военнослужещи там струва около 14 млн. лева, предаде БТА.

Страната ни участва с до 26 военнослужещи в операцията на KFOR в Косово, което струва 1 915 400 лева на страната ни, и с до 11 военнослужещи във военна операция на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтея", средствата за които са 1 343 700 лева.

Двама български щабни офицери са на мисия в Ирак за съветване, обучение и реформи в сектор отбрана и сигурност на иракската армия, участваме с медицински екип от четирима военнослужещи в тренировъчна мисия на ЕС в Мали и с петима военнослужещи в наблюдателна мисия на ЕС в Грузия.

България участва с един офицер във военноморска операция на ЕС за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратски действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия и с един щабен офицер във военноморска операция на ЕС в централната част на Средиземно море "София".

Каракачанов коментира, че Афганистан от много години е едно от основните огнища на радикален ислям и тероризъм. Ситуацията в Афганистан не може да ни е безразлична, защото немалка част от тези нелегални емигранти, които се опитват да преминават европейската граница, са точно от Афганистан, посочи той. Косово буквално е на българската етническа граница.

Същото е и в Босна, каза министърът, според когото присъствието на нашите военнослужещи там е абсолютно оправдано. Според него по този начин българските военнослужещи се подготвят да реагират адекватно при проява на подобни проблеми и създават контакти, чрез които да получават информация за предотвратяване на рискове и заплахи за националната ни сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
25
 
! Отговори
ФЕН преди 4 години
Като изтеглим двамата военни от Ирак и ще паднат разходите
8
0
 
25
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ-ъ... преди 4 години
И кому са нужни тези мисии?Само и единствено за разхищение и крадене на едни пари, които със сигурност могат да се използват за много по-полезни неща, отколкото за "мисии"!!!
7
1
 
17
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
Изключително неприятна и противна физиономия...
6
0
 
31
 
! Отговори
Браво преди 4 години
21 млн.зс мисии заф граница,а за българските деца - капачки.Стабилност.
5
0
 
17
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
Давайте,давайте,трошете милиони и милиарди за тоя що духa,,,,А бедния народ и бездомните в БГ нека изнемогват,за тях от никоя партия не ги споменават и не се интересуват...
4
0
 
14
 
! Отговори
Makedon преди 4 години
A.... za Kerbala kolku sretstva potrosivte be.....
3
1
 
21
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
А къф го държим зад граница та одът наште на мисии?
2
0
 
26
 
! Отговори
ha ha преди 4 години
а на шкембенцето - колко ли му е 'издръжката'?
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прасчо, за 21 милиона знаеш ли колко гърненца с мед щяхме да напълним?!