Мисиите зад граница ни стрували не милиард, а 21 млн. за 2019-а

14 млн. е издръжката на военните ни в Афганистан
32
Мисиите зад граница ни стрували не милиард, а 21 млн. за 2019-а
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Финансовите средства за участие на български военнослужещи в мисии и операции зад граница съвсем не са милиард, а 20 932 400 лева за 2019 г.

Данните обяви днес в парламента министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос на Павел Шопов от "Атака".

По думите му във времето назад издръжката на българските контингенти е била 32 млн. лева за 2014 г., по 11 млн. за 2015 г. и 2016 г., 12 млн. лева за 2017 г. и 16 млн. лева за 2018 г.

Министърът посочи, че България участва в мисия за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан с до 160 военнослужещи, сред които група за електронно разузнаване, рота за охрана на летището в Кандахар, екип от съветници за обучение на афганистанската национална армия и щабни офицери.

Срокът на всяка мисия в Афганистан е шест месеца. Издръжката на българските военнослужещи там струва около 14 млн. лева, предаде БТА.

Страната ни участва с до 26 военнослужещи в операцията на KFOR в Косово, което струва 1 915 400 лева на страната ни, и с до 11 военнослужещи във военна операция на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтея", средствата за които са 1 343 700 лева.

Двама български щабни офицери са на мисия в Ирак за съветване, обучение и реформи в сектор отбрана и сигурност на иракската армия, участваме с медицински екип от четирима военнослужещи в тренировъчна мисия на ЕС в Мали и с петима военнослужещи в наблюдателна мисия на ЕС в Грузия.

България участва с един офицер във военноморска операция на ЕС за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратски действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия и с един щабен офицер във военноморска операция на ЕС в централната част на Средиземно море "София".

Каракачанов коментира, че Афганистан от много години е едно от основните огнища на радикален ислям и тероризъм. Ситуацията в Афганистан не може да ни е безразлична, защото немалка част от тези нелегални емигранти, които се опитват да преминават европейската граница, са точно от Афганистан, посочи той. Косово буквално е на българската етническа граница.

Същото е и в Босна, каза министърът, според когото присъствието на нашите военнослужещи там е абсолютно оправдано. Според него по този начин българските военнослужещи се подготвят да реагират адекватно при проява на подобни проблеми и създават контакти, чрез които да получават информация за предотвратяване на рискове и заплахи за националната ни сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
божко преди 4 години
А участието на българските военни кораби в мисиите, що не са включени в сметките........
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом от Масква са казали 1 милиард значи са един милиард, твоите документи стават невалидни пред масковските твърдения.
27
1
 
2
 
! Отговори
kuro преди 4 години
kak ste evropeici i natovci
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Страната ни участва с до 26 военнослужещи в операцията на KFOR в Косово, което струва 1 915 400 лева на страната ни." Значи по 73 хиляди на парче за ексурзия? Къде да се запишем? Чий го търсим в Косово не се знае, ама са си 73 хиляди. Отивам да си чеша макарите и да пия шльокавица.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да де, ама останалите до чилиард си ги разпределихте
24
1
 
11
 
! Отговори
ЗАЩО преди 4 години
Защо Прокуратурата не се Самозезира за Продажбата на БГ Гражданство и Паспорти и Каракачанов ?Завалията има в Сметаката си - 1 Милиард Лева .
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Противна и нагла твар.Само лъжи и клишета излизат от устата на доносника и крадеца от русенските села.
22
0
 
14
 
! Отговори
Samo minavam преди 4 години
Чудя се ,този гащник,ако го види от някъде Ванчо Михайлов,за колко секунди ,би го изтраял,преди да го гръмне,без да каже и дума ,дори. Пуснете му на толупа ,песентта за Владо Черноземски и ще се скрие ,под полата ,на жена си.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тези които са на заплата и пенсия едновременно колко ви струват!!!
20
1
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Иване, целостта или независимостта на България пазят безродниците /наемниците/ с български паспорти в тези екзотични кътчета на планетата?
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САМО 21 МИЛИОНА? ТОВА Е НИЩО! ТРЯБВА ПОНЕ ДЕСЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ДА ДАДЕМ ЗА ДА ПОМОГНЕМ НА СЪЮЗНИЦИТЕ СИ И ДА ТРЕНИРАТ НАШИТЕ ВОЕННИ В ЧУЖБИНА!
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кому са нужни тези мисии?Питай ***,
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нашите славни армии какво правят в Афганистан?
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечве за близо 20 години натовски мисии сме похарчили милиарди, че и ракетите си нарязахме.
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меле, мале страната раграден двор, а плащаме да пазим чужди държави. Малко ли че под американски натиск опростихме милиарди $ на Ирак?
14
0
 
9
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 4 години
А ша ни разрешат ли да си изнасяме кривите краставици да мое да си купиме още некое американско фърчило и некое и друго кану с картечници та да си подобриме сигурноста...
13
0
 
19
 
! Отговори
Val преди 4 години
Като цяло не са много. НО!!'Грубо по 100 000 на човек! 25 000 нека са му заплатата. Другите пари? Не ги храните, всички разходи са за сметка на НАТО! За щаба ли са? Не. Тогава?
12
0
 
21
 
! Отговори
ined преди 4 години
На български преведено, от 1 милиард само 21 милиона са отишли за мисиите, а другите са откраднати от ГЕРБ и сие
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За чий имаме военни в чужбина? Ние нямаме колонии като големите играчи в НАТО да не ги изброявам.
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
- Мечо Пух, къде отиваме? - попитал игриво Прасчо- Да колим прасето! - троснато отвърнал Мечо Пух- Ами ако прасето избяга? - полюбопитствал пак Прасчо- Ще те избягам аз тебе...