Статистиката доказва: Жените са по-сигурни шофьори от мъжете

Мъжете шофьори все още са няколко пъти повече от жените на пътя
17 яну 2020 07:10, Елка Василева
120
Статистиката доказва: Жените са по-сигурни шофьори от мъжете
Кадър: bTV

Жените са много по-сигурни шофьори от мъжете. Националната статистика на МВР за миналата година показва, че мъжете, загинали зад волана, са 10 пъти повече от загиналите жени – 302 на 31. Това далеч надвишава съотношението между мъже и жени шофьори, посочва bTV.

Тази статистика не изненадва експертите. „При поколенията, които идват, се оказва, че момчетата дори започват да отсъпват на момичетата. Ние се натъкваме все повече на по-трудни курсисти момчета, отколкото момичета“, коментира председателят на Асоциацията на квалифицираните автомобилисти в България – Красимир Георгиев.

Все още мъжете шофьори са няколко пъти повече от жените на пътя, те обаче се увеличават всяка година, а вече не са рядкост ситуации, в които и курсистcтът, и инструкторът са жени.

„Жените малко бъркаме посоките, ама то си е заложено “, споделя автоинструкторка, която има час с младо момиче.

Психолозите разказват, че има изследвания, които сочат, че жените са по-склонни да правят технически грешки, от типа на включване на грешния мигач например. Мъжкият пол пък се ориентира по-добре в пространството, но жените са по-съвестни водачи.

„При мъжете по-изявени са характеристики от типа на търсене на силни усещания, импулсивност, безрасъдно шофиране, рисковано шофиране”, казва Зорница Тоткова, от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Автоинструктурите споделят, че жените са по-внимателни и изпълнителни, а често и постигат по-високи резултати от представителите на мъжкия пол.

По въпроса за даването на предимство мненията на специалистите от двата пола са в сблъсък.

„Eдна жена е по-вероятно, ако ѝ махна и я помоля да се мушна пред нея, тя  да ме пусне“, казва психологът д-р Тоткова. Експертът по пътна безопасност обаче е на друго мнение. „Много по-често ще ви пусне мъж зад волана. На дамата й е много приятно, когато ѝ дадеш предимство, но не се сеща да благодари“, допълни той.

Експертите припомнят, че независимо от пола и мъже, и жени трябва да знаят, че на пътя няма безсмъртни.

През 2019 г. в София са станали около 12 хил. катастрофи, от които близо 800 тежки. Столичната полиция публикува статистиката си за миналата година, съпроводена с кадри от някои от инцидентите.

Столичните катаджии са установили над 150 хил. нарушения на Закона за движение по пътищата. Огромната част от тях са за скорост – над 70 хил. Като в над 600 от случаите водачите са шофирали с повече от 50 км/ч над допустимото.

През миналата година в столицата са заловени над 1000 водачи с алкохол и над 200 с наркотични вещества в кръвта, 110 шофьори са отказали да бъдат тествани. На всички са свалени регистрационните табели. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: мъжеженишофьори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
5
 
! Отговори
ГГ преди 4 години
Всяка втора зад волана е с джип от бати или тати, което наналява доволно смъртните случай.Отделно жените са много по-склонни към забляване зад волана за чатене, грим и т.н.Да не говорим, че последните безумни катастрофи са все с водачка зад волана.Има и добри жени шофьори, но са по-скоро изключение, защото е доказано, че жена дълго време зад едно нещо не може да се концентрира без значение, че имат око за детайла.
104
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че мъжете родени ПРЕДИ 89-90 са мъже, докато тези ,които са родени след 89-90 г- са много много зле....
103
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами родените след 89 година уж мъже са с меки китки какви да са други когато всяка година се правят гейпаради. Мъже но само на книга. Иначе са си живи женички. Тези ако трябваше да ходят в казармата нямаше да могат да си вдигнат гащите. Природата започна да си прави майтап. Жените са мъже а мъжете жени.
102
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До някой Тогава защо жените им става лошо, докато се возят в автомобил, който се движи в планина и при много завои?
101
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Нека избиването на комплекси започне СЕГА!Феминистично квичене долавям, а?
100
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ти да видиш..Жените пък страдат пък от рак на матката и на гърдата - особено тези жени, които са правили аборти. Студът не е препоръчителен за жени, най- вече за леко облечени жени, защото това влияе отрицателно на репродуктивната им система. Като се разголват и се обличат леко, после женките се оплакват,че не могат да забременеят.
99
1
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До някой 84 Не се изненадвай. Жените издържат на студ повече от мъжете и живеят с 10 години повече.А и нямат рак на простата като мен.
98
5
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Вятър ги вее на чер.вен кон , като Корделка.
97
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека избиването на комплекси започне СЕГА!
96
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНямат място на пътя и трябва да се забрани на жени да управляват МПС! Нагледал съм се на такива щуротии от жени че всеки изпитващ който слага подпис за книжка трябва да бъде съден!Изцяло подкрепям твоето мнение. Трябва да се забрани жени да шофират. Шофирането на МПС е МЪЖКА работа. И Не ме вълнува квиченето на тъ.пи./таа еманципирана женуря.
95
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само една вметка - за да объркаш ляв и десен мигач не е достатъчно да си зле с посоките и ориентирането, а трябва да си кръгъл ***. Мигачния лост е проектиран така, че да НЯМА как да объркаш посоката на мигача при букварно държане на волана с две ръце на 10 и 2 часа. Мигача се пуска с лява ръка. Въртиш/завиваш наляво, лявата ти ръка слиза надолу - ляв мигач; въртиш/завиваш надясно, лявата ти ръка се качва нагоре - десен мигач. Ако си бъркаш мигачите, трябва да ти вземат книжката ЗАВИНАГИ.
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Националната статистика на МВР за миналата година показва, че мъжете, загинали зад волана, са 10 пъти повече от загиналите жени 302 на 31."===Нямаше да е зле и да включат в тая статистика и колко жени и мъже шофьори има като цяло, ама колко карат, не колко имат книжки.Жените били по-внимателни. Оня ден една такава "внимателна" излезе с колата от тротоара на заден ход на оживена улица без изобщо да се огледа. Всички набиха спирачки и свириха, а тя гледа неразбиращо, що ли ми свирят?
93
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И още нещо , тази " статистика " е една ЛЪЖА! жените не са добри шофьори и те не могат да гарантират сигурност на пътя! Има и нагли тъ.па.ч.ки и селяндурки, които не спазват пътните знаци, отнемат предимство, не спазват разстояние / дистанция между автомобилите по време на самото шофиране.
92
3
 
11
 
! Отговори
Astarot преди 4 години
Жените по природа са по-дисциплинирани. Мъжете са по-склонни да приемат премерени рискове, а също така са и много по-адаптивни към пътните условия и ситуации. Затова и мъжете караме с по-голямо самочувствие и увереност в уменията си. Само че, не винаги рисковете са премерени и понякога се случват инциденти.Най-често при младежите до 30 години, където опитът все още не е достатъчен, за да покрие самочувствието им.
91
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да караш неадекватно бавно често пъти е по-опасно отколкото да караш с превишена скорост. Основното неписано правило е да се съобразяваш със скоростта на останалите водачи, където жените ги няма никакви. За телефоните изобщо няма нужда от коментар - смотлите ги човъркат не само на светофар, но и докато шофират, което е абсолютно недопустимо. Имал съм няколко случая, в които кифла не може да излезе от претъпкан паркинг и аз й изкарвал колата оттам, само за да тръгне движението. Стига феминизъм.
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Прос СелендурКакво искаш да кажеш с това? Жалко е , когато жена иска да командори мъжа, да го измести, да взима неговите права, функции и достойнства. От този феминизъм, в България повечето от жените са заприличали на траве.стити в панталони, губят и женското и женственото. Ама в България повечето от мъжете и жените са нито мъже, нито жени както трябва да си е. Малко са свястните мъже и малко са тези жени, които се обличат в женски дрехи и не изневеряват на женската си същност.
89
5
 
6
 
! Отговори
шофьор преди 4 години
не споделям това наблюдение
88
6
 
3
 
! Отговори
Прос Селендур преди 4 години
Значи излиза че на един мъж като му кажат че е женчо той трябва да се радва е не да се обижда...
87
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГНУ.СНА феминистична статия! Това НЕ е така! Жените НЕ са добри шофьори. Шофьор е дума и професия и призвание в МЪЖКИ РОД, следователно жените не могат, НЕ ТРЯБВА и не са добри в мъжките професии и призвания! Съпругата ми ( млада жена) НЕ кара автомобил, НЕ знае как се управлява транспортно средство и самата тя ми казва, че карането на автомобили и МПС е САМО за мъже. А и тя НЕ ПОДКРЕПЯ феминизма и жени да карат автомобили.
86
1
 
6
 
! Отговори
някой преди 4 години
До: номер 92Аааа, не са една птичка, цяло ято са да знаеш!Порови се в ютюб да видиш, ще се изненадаш колко много тираджийки има, не задължително грозни и дeбeли, имаше и много млади и красиви като манекенки.Да въртиш геврека не се изисква огромна сила, при положение че е с хидравлика.Лошото тук е че трябва да имаш железни нерви, да издържаш много дълго на път и престой и да спиш в спартански условия.Но в други държави имат по-добри условия, в САЩ има специални "молове" за тираджии.