Д-р Кацаров: За различните цени на лекарства алармираме от 10 г.

Той предложи да се регулира секторът, както е с инсулина
19 яну 2020 18:58, Анисия Иванова
9

"Проблемът с различната цена на лекарствата за частни болници не е от днес. За това алармираме от 10 години!", каза в предаването "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По думите му това, че болниците провеждат търгове за закупуване на лекарства е грешка. Още през 2010 г. Здравната каса е предупреждавана, че това е порочна процедура, обясни той.

"На всичкото отгоре, не е незаконно, законът го позволява. На първо време да се спрат обществените поръчки! Да се регулира секторът, както е с инсулина - на този медикамент цената му е една и съща, защото така е договорено. НЗОК се договаря с производителя на лекарството и това е цената за всички аптеки", коментира още д-р Кацаров.

Целия разговор с него вижте във видеото!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Пациент преди 4 години
За съжаление д-р Кацаров е не защитник на правата на пациентите, а ГОЛЯМ защитник на частните болници и демонополизацията на НЗОК. 5 каси с персонал издържащ се от нашите пари, пет каси, които ще се стремят да правят печалба с нашите пари и оттам за здраве много по-малко средства!
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хората взеха да ходят до турция за лекарствен шопинг,цените там са 3 до 5 пъти по-евтини,а лекарствата са по-ефективни,нашите се оляха в алчността си както във всяка една област,леле, ако във всеки град отвори по една турска аптека,нашите ще умрат от глад.Това е резултата от корупцията пропила цялата ни държава,както и на политиците и службите които и служат
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 съм, той сега Доньо сви пазарите, ама бълха го ухапала, за 62 млн. копче не му казаха, а още колко е откраднал, за което не се тръби. Аз примерно съм с две тежки заболявания - едното лекарство го взимам от Турция за 130 лв. по-малко от тук, другото изобшо го няма и пак е турско.
5
0
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
А толкова ли е сложно търговете да ги прави Здравната каса. И после по тази цена на всички болници
4
0
 
14
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Чудя се защо в Турция лекарствата са на по-ниски цени от България?Защо са по-качествени и защо във всички аптеки са с минимална или никаква разлика?Отговорът е *** : У нас всичко е корупция, лобизъм, картели за лекарства, горива и държавни поръчки!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лобистката поправка е отпреди 2 години, но Стойчо я забелязал и разкрил преди 10 години и всеки ден при появяване по телевизията забравя да я съобщава. Много безсрамни лобисти се водят експерти и специалисти по всичкология.Новата идея на същите лобисти, е да отпаднат обществените поръчки за всички, за да си крадат заедно с държавните болници и да пазят омертата.
2
0
 
4
 
! Отговори
До1 преди 4 години
Да ама министеро Ананиев здраво е забранен от мумията Донев!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди бях в "Софарма". Напуснах с 300 000, не с 300. Тотално некомпетентни, пълно със заплатаджии и клюкари. Икономисват от всичко, включително от салфетки и течен са//пун, който се разрежда с вода. Пари имат на Неймар заплатата две години да плащат, ама като всички дриги са нагли и алчни.