Черноморската скумрия изчезна, популяцията й се изчерпа

Множество други видове риби са изтребени у нас
20 яну 2020 15:04,
57
Черноморската скумрия изчезна, популяцията й се изчерпа
Снимка: Pixabay

Черноморската скумрия, която се срещаше в Черно море, вече я няма, защото популацията й се е изчерпала. Това каза в интервю хидробиологът и ихтиолог Пенчо Пандъков, който е и част от Сдружение „Балканка“, съобщава БГНЕС.

Още по темата

Освен скумрията са изчезнали и два вида есетри, които са се срещали в р. Дунав, посочва хидробиологът и подчертава, че наред с тези видове има и такива, които са застрашени от изчезване. „От 6 вида есетри в р. Дунав – два са изчезнали вече, три са критично застрашени и един вид е само застрашен. Това са еволюционно най-старите и атрактивни риби. А от гледна точка на стопанския риболов и едни от най-ценните. От тях се добива скъпо струващият черен хайвер“, обяснява Пандъков.

Пред сериозна заплаха е и оцеляването на змиорката. „Тя е проблематична, защото не може да достигне местата, където отрастват младите. Тя се размножава в Саргасово море, близо до бреговете на Латинска Америка. Водните течения докарват ларвите до Европа и от там те навлизат по нашите реки и крайречни езера, където трябва да отраснат. Такова беше Стралджанското блато, което вече е пресушено, то беше най-голямото вътрешно блато в страната. Основният вид, който е бил ловен при промишления риболов, е била змиорката. По р. Янтра тя е стигала до Велико Търново като в крайречните влажни зони на Янтра са били основно доминиращи, вече е изчезнала от там“, допълва той.

По думите му същите проблеми имаме с типичните обитатели на чистите реки, некоригираните реки и там където няма ВЕЦ-ове, такива са балканската кротушка, двата вида гулеши, щипоците – балкански, български, голям и обикновени щипок. Главната причина за измирането на видовете е изчезването на местообитанията им вследствие на построяване на ВЕЦ, корекции на реки и замърсяване на водите.

„Имаме особен проблем с опазването на рибите, особено с мигриращите групи риби. Блокирали сме голяма част от техните миграционни коридори и това възпрепятства тези видове да достигат до местата, където се размножават или хранят. Най-много страдат миногите, които са почти изчезнали. Има само единични свидетлства от последните 30 г. от река Дунав, като става дума за индивиди, които са размножени в румънски или сръбски реки“, казва в заключение Пандъков. И добавя, че при обследването на яз. Пчелина са установили, че на 5 км. под малката водно-електрическа централа всички риби са изтровени от дейността на съоръжението. Преди построяването на ВЕЦ-а там е имало струмския гулеш, който е типичен за р. Струма и Места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40Тъй, тъй! България имаше "Океански риболов"! Скумрията ни беше атлантическа, ловяха и покрай чилийските брегове. Имаше много и евтина риба! Помня - скумрията - 0.70 лв/кг, сафридът - 0.60, калмарите - 1.40, пушената и веяната скумрия - 1.70, консервите - стотинки! Рибеното брашно не беше от черноморска риба!Продаваше се нототения, сабя, треска, хек - все океански видове!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се готвят българите! Полагат се всички усилия за тяхното пълно изчезване.
35
0
 
6
 
! Отговори
men преди 4 години
не е само риболовът, макар че турците тралят където им падне, сто милиона имат за хранене и не оставят и жива рибка да мине през дарданелите и босфора. цяла европа си сипва отровите в морето. боклюка разтоварен в бургас и варна е малка част от това което са пратили италианците. за 20 вагона отпадъци дори био цялата шема не си заслужава. в сомалия изсипваха италианусите контейнерите с отровите в морето директно до брега. интересно ще е след няколко години като корозират контейнерите от морската в
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
рибата се множи веднъж годишно,а се лови всеки ден и то в промишлени количества,това не може да продължава вечно,винаги идва края,за децата на нашите деца тя ще е деликатес и някои само ще са чували че я има
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То скоро в това море всичко, ще се изчерпа. Понеже сме се събрали само държави бавноразвиващи около него. Затворете морето за риболов 3 години и ще се напълни до горе с риба...то неможе само търмък 50 год.
32
1
 
11
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До ВЕЛЧЕВСКОТОМоите спомени са от селата Мандрица, Горно и Долно Луково и Одринци на Бяла река. Тая ми ти Бяла река, 80-етте години имаше едни дълбоки вирове, а бреговете и коритото и бяха пълни с подмоли и камъни. Баща ми ловеше мрени и кефали само на ръка в подмолите и под камъните. Првихме едни дълги върбови пръчки, които накрая завършваха с чатал. Рибата се нанизваше на хрилете и се нареждаше една връз друга на огромен дрозд по пръчките. Не можехме да ги носим от тежестта на рибата.
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, *** тя скумрия та изчезва 1976г от Черно море. То дори и тогава си признават за прекомерен улов. България имала флотилия океански рибилов. Някои си спомнят за хранене на прасета с цаца, защото няма какво да я правят. Какво е новото на тази новина, че хората са лакоми и глупави, независимо от строя
30
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Радвайте се на видовете, които все още съществуват, защото много от тях също ще изчезнат за съжаление. Представете си в края на века при 11 млрд. население какво изтребване на видовете ще е, а през още 2200г при над 20 млрд. не ми се мисли.
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората умират, веганите увяхват
28
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четете Библията. Не само Рибата от океаните и моретата ще изчезне но и животните. Много народ си мислят че Библията е измислица написана от мал, оумници. Не тя е написана от много хора тя нее художествена измислица на един писател. Четете и се молете Бог да ви прости греховете. Защото после щее късно. Греховете ще ви се опростят ако по време на земното ви съществуване служите и вярвате в Бог. Блаженни са тези които не са ме видяли но са повярвали в Мен.
27
1
 
32
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До ВеганХората ти казват, че основна причина за изчезването на рибите са ВЕЦ-овете, иначе казано зелените с които сте комбина, а не хората които се хранят с риба! Там е проблема, че за Европа ви се върже на акъла на вас и роднините ви, зелените диваци и вместо 1 АЕЦ се правят 300 ВЕЦ-а и накрая излиза, че тия 300 ВЕЦ-а са нанесли щети на природата равни на 10 АЕЦ-а! Вместо да дърдориш глупости, първо чети! Това веганите като не сте яли месо и нещо ви става с мозъка!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето накъдето и да поемех на едно 5-10 км имаше свободни водоеми, които даваха прилично.Сега реките около града ми са изтровени, а язворите - арендовани, за риба няма къде да се ходи, даже не съм подновявал и билета.А да биеш 100 км път до Мандрата, или Грудовска река, където все още дава що-годе - не благодаря.
25
1
 
18
 
! Отговори
на дедо ви скумрията преди 4 години
Скоро ше лапкате на дедо ви умрялата скумрия, ама и тя ше изчезне тия години и ше се затриете, алчна из-ет мързелива.
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35В ЯПОНИЯ На изхода на факушима дали има аквариум с риби? С по колко глави са?
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах филм за Япония.На изхода при използбане на вода има аквариуми с риби.Считайте какво пречистване има,а не като при нас.Всичко съсипаха алчни бизнесмени с ВЕЦ и предприятия.
22
1
 
15
 
! Отговори
РУСОРОБИН преди 4 години
Тя одеве изчезна скумрията още 88-93година.Е,нищо.Сега си имаме Чалгаджийски скумрии които се котират на цени подобни на рибешките и са оборотни........
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГробокопачГъмжаха, гъмжаха, колко да са гъмжели?До началото на 80-те в нашата река се намираха змиорки.Тогава направиха, незнам защо, няколко еднометрови прагове. Явно рибата не може да ги качи. И две години по-късно изчезна.Ама това още през 80-те.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво ви пука, важното е Баце като ходи по Ормана да се прави на рибар да му набърбуцат в гьола 2 бетоновоза шаран и после да си прави селфита.Иначе риболов отдавна няма, няма водоеми, няма биба, само мъртвило, всичко изтровиха и избиха с ток.
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Природата си отмъщава на човека за неговата алчност и простотия!!!
18
2
 
2
 
! Отговори
кака Скумрия преди 4 години
Пенчо, ти ходи да ни броиш ли бе, душко?!