Поправката "Андреа": Наказват тежко непълнолетни за убийство, изнасилване

Бащата на момичето: Това вече не може да продължава!
132

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Непълнолетни, извършили престъпления против личността, да бъдат наказвани като възрастни. Тази законова промяна ще подготвят в кратки срокове депутати от ГЕРБ, за да няма нови случаи като този в Галиче.

Решението идва след среща на премиера Бойко Борисов с бащата на убитата Андреа Асен Руменов. За тежкото престъпление непълнолетният Аксел може да получи максимално до 12 г. затвор, според сега действащите закони.

Още по темата
На срещата Борисов е заявил, че това не може да продължава, защото мъката на хората не може да бъде измервана само с обещания за мерки.

"Премиерът и главният прокурор обещаха всичко да направят, за да се прекъсне тази престъпност, която се случва в момента. Това не може и не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде разбит и унищожен", каза бащата на Андреа.

Той напомни, че Аксел е извършил две нападения, едното на полицай, и е получил като наказание пробация и условна присъда.

Ако беше наказан тогава, тоя ден нямаше да се случи, посочи Асен Руменов.

Промяната ще гласи, че при извършване на убийства, изнасилвания, блудства, няма да е задължителна редуцията на присъдата за непълнолетни.

Ще се взема под внимание състоянието на извършителя - дали той разсъждава като възрастен и осъзнава какво върши, за да бъде наказан като възрастен. За целта няма да се налагат допълнителни експертизи, тъй като такива се извършват в досъдебното и съдебно производство, обясни депутатът Маноил Манев в МС.

От утре по разпореждане на главния прокурор в цялата страна ще се извършват проверки на лица с две-три висящи производства - спазват ли се мерките за неотклонение спрямо тях. Целта е намаляване на битовата престъпност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: убийствоГаличеАндреа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропаднала държава с корумпирана система
77
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закон, кръстен с малко собствено име, не е закон.Показател е за непрофесионална работа на парче.
76
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви тежки накзания, кви 5 лева?!Българската съдебна система отдавна е посмешище на цялата вселена.Наказаха ли Галевите, убиеца от дискотека Соло, Христо Бисеров, Ушев Цецо, Филип Златанов?!Отърваха се и то благодарение на корумпираната и гнила съдебна власт.Съдът е не само безполезен, но и вреден.
75
1
 
22
 
! Отговори
Сетихте се преди 4 години
Защо винаги трябва да се случи най- лошото, че да променяте закона. Тази тип престъпност се нарича битова и не може да се победи.
74
2
 
13
 
! Отговори
Популист преди 4 години
Амииии ... да не ви разочаровам, но няма как да стане.
73
4
 
10
 
! Отговори
ХЕРО МУСТАФА преди 4 години
Кога смешния комик Дани Кирилов ще арестува Боко Тиквата ?Кога ще видя арестуван премиер на Билгария ?Кога МИНИСТЕРСТВОТО НА КРИВОСЪДИЕТО----ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ , И ЩЕ СТАНЕ :: НЕЗАВИСИМА ТРЕТАТА ВЛАСТ ???...КОГА ГЕШЕВ ЩЕ ПОДГОНИ ТИКВАТА ??ИМА МНООГО ДАННИ ЗА ТИКВАТА ?!.ЗА МНОГО ДЕЛА . ЗА МНОГО ГОДИНИ ЛЕЖЕНКИ .
72
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГенчеваАко беше твое дете, дали щеше да класифицираш случая като нелеп инцидент? Само питам, ей така за статистиката.
71
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Активист на БКППринципно си прав, но точно това момиче, макар и от ромски произход, е искало да учи и вероятно щеше и да си намери работа, въобще е имало намерение да излезе от гетото. Обаче гетото не иска да го пусне, точно техните безделници го убиват.... И все пак дано наистина има промяна в закона, крайно време е да се спре толерирането на престъпления от непълнолетни.
70
2
 
17
 
! Отговори
ууу преди 4 години
До ...Имагинерният ти бог няма да помогне. Вярата в доброто и в светлото бъдеще също ги видяхме. Хората станаха зверове, а зверовете трябва да се отстрелват -- в случая - смъртно наказание за всяко тежко престъпление, без всякакви либерални приумици!
69
1
 
17
 
! Отговори
... преди 4 години
Тъжното е, че ВСИЧКИ НИЕ сме виновни, че търпим подобни издевателства, безобразия, убийства, насилие над по-беззащитните и слаби наши близки и непознати, нямаме страх от Бог, нямаме вяра. Ако всеки от нас нетърпи и алармира за насилие, агресия, търси безкомпромисно отношение на институциите и не вдига рамене безучастно много от трагедиите щяха да са с поне по-оптимистичен край. Българи, хора, да се осъзнаем и сплотим срещу безумията в нашата страна!
68
2
 
26
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 4 години
КО СТАНА СТАНА С ТРУДОВО ВЪЗПИТАТЕЛНИТЕ УЧИИЩА БЕ КАПИТАЛИСТИ?УЖ В КАПИТАЛИЗМА ВСИЧКО БИЛО СУПЕР ПЪК НАВСЯКАДЕ БИТОВА ПРЕСТЪПНОСТ И ПОСЕГАТЕЛСТВА СРЕЩУ ЛИЧНОСТА ПО УЛИЦИТЕ КОЛИ СПИРАТ И ПОЧВАТ ПОБОИЩА И УБИЙСТВА НЯМА ЖИВ ПОЛИЦАЙ ВСИЧКИ СА В ХРАСТИТЕ ШОФОРИТЕ СЕ СЛЕДЕТ НА ЗНАЦИ ЗА 50КМ И ЗА ГУМИ И ГРАЖДАНСКИ А ПРЕСТЪПНИЦИТЕ БЕЗЧИНСТВАТ.УЖ ГЛЕДАТЕ САЩ АМИ ТАМ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ ВАЖИ И ЗА МАЛОЛЕТНИ БЕ КАПИТАЛИСТИ ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ НЕ?
67
3
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Нито си ми на годините, нито на дипломите !-----Абе ти виж кво значи ерго и кво значи суспендирам, пък тогава се прай на интересен. И много пренебрежително се изказваш за тези, които са ти правили "като вятъра". Явно винаги си си плащал. Аз не бих говорил с тоя тон за жените в живота си. О, пардон, в твоя случай ставаше дума за мъже, нали?
66
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък мисля, че трябва да се създават трудово възпитателни центрове. Най-сигурният начин да се стигне до извращение в личностното развитие, е безделието. Има чужд опит за възпитание чрез труд. Нашите власти да питат в Германия. Малолетни рецидивисти немци ги изпращат някъде в затънтено село в провинцията на някоя чужбина, например в Русия, предоставят им къщичка, оттам нататък да се оправят сами. Идват и в България по селата, но не е публично известно.
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щом се "изхвърляш " с дипломи, работата е ясна.......поредния комплексиран бай ***.!
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВарнаДаже може да ви се стори смешно, когато бях малък си мислех че всички американци живеят в къщи, както ги показват по филмите.-------Това показва само колко си елементарен.Аз никога не съм си мислел, че всички в САЩ са богати, даже като дете. Освен това още като много много малък открих самостоятелно, че не всички възрастни са умни. Това беше едно потресаващо откритие.
63
2
 
26
 
! Отговори
стар ром преди 4 години
Непълнолетни, извършили престъпления против личността, да бъдат наказвани като възрастни.------------------Твърдо - "ЗА" тази поправката в наказателния кодекс!!!!Няма и не може да има оправдание за подобни варварски прояви на насилие!!!
62
3
 
31
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Колко български жени и момичета бяха изнасилени и убити и никой не си мръдна пръстта за поправки в закона !!! Но сега нали е от електората на ГЕРБ ...
61
0
 
18
 
! Отговори
Варна преди 4 години
До ГенчеваСъгласен съм с доводите, ама България не е Америка.Просто тука ни управляват без мисъл, тоест когато стане белята тогава ще дйстваме и то без резултат.Българина иска справедливост, която е няма за наше съжаление.
60
0
 
24
 
! Отговори
мак преди 4 години
Промените, ако ги има, ще отидат на вятъра, ако това със "състоянието на извършителя" се взима под внимание. Може да играе игрички и да излезе, че не осъзнава. Само че без да осъзнаваш можеш да откраднеш вафла, един вид машинално. Споменатите тежки престъпления не се вършат без да знаеш, какво правиш. Освен това, бб пак нарежда и спасява положението, макар че от години се говори, че присъдите за тежки престъпления са неадекватни. И пак ми идва наум Иванчева и нейното наказание според бг закона.
59
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Генчева точно евроатлантически ценностни искаме, както в америка да мога да го гръмна като ми влезе в имота и в америка това ромче щеше да вижда до края на живота си небето през клетка за 15 минути на на ден,