Поправката "Андреа": Наказват тежко непълнолетни за убийство, изнасилване

Бащата на момичето: Това вече не може да продължава!
132

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Непълнолетни, извършили престъпления против личността, да бъдат наказвани като възрастни. Тази законова промяна ще подготвят в кратки срокове депутати от ГЕРБ, за да няма нови случаи като този в Галиче.

Решението идва след среща на премиера Бойко Борисов с бащата на убитата Андреа Асен Руменов. За тежкото престъпление непълнолетният Аксел може да получи максимално до 12 г. затвор, според сега действащите закони.

Още по темата
На срещата Борисов е заявил, че това не може да продължава, защото мъката на хората не може да бъде измервана само с обещания за мерки.

"Премиерът и главният прокурор обещаха всичко да направят, за да се прекъсне тази престъпност, която се случва в момента. Това не може и не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде разбит и унищожен", каза бащата на Андреа.

Той напомни, че Аксел е извършил две нападения, едното на полицай, и е получил като наказание пробация и условна присъда.

Ако беше наказан тогава, тоя ден нямаше да се случи, посочи Асен Руменов.

Промяната ще гласи, че при извършване на убийства, изнасилвания, блудства, няма да е задължителна редуцията на присъдата за непълнолетни.

Ще се взема под внимание състоянието на извършителя - дали той разсъждава като възрастен и осъзнава какво върши, за да бъде наказан като възрастен. За целта няма да се налагат допълнителни експертизи, тъй като такива се извършват в досъдебното и съдебно производство, обясни депутатът Маноил Манев в МС.

От утре по разпореждане на главния прокурор в цялата страна ще се извършват проверки на лица с две-три висящи производства - спазват ли се мерките за неотклонение спрямо тях. Целта е намаляване на битовата престъпност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: убийствоГаличеАндреа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари